Connect with us

Kronika

Obljetnica smrti ‘Irca’ Thomasa Crowleya: nadmudrivao Arkanovce, vojnicima bio kao otac

Objavljeno

-

[quote]’Posebno pamtim kada smo bili u Škabrnji na Ražovljevoj glavi i imali bliski susret sa Arkanovcima. Crowley je rekao da miniramo rovove, a mi se čudili zašto, pa tu nitko neće biti. Rekao nam je: ‘Samo me poslušajte i učinite to.’ Ja sam to i napravio. Kada su Arkanovci došli, on je minobacačem ispalio dva-tri projektila prema njima i oni su skočili u rovove. To su te finese koje je znao. I tako je cijelo vrijeme razmišljao.’, ispričao nam je ‘Irčev’ suborac.[/quote]

– Kad smo bili u Škabrnji na nas je pucao snajper. ‘Irac’ je rekao: ‘To nije srpski, to je ruski specijalac.’ On je razlikovao stvari koje mi nismo mogli. Znao je nevjerojatno procijeniti što će se dogoditi. Cilj mu je bio maksimalno nas obučiti; govorio nam je da ne možemo biti dobri hrvatski vojnici ako ne vladamo vojnim vještinama – priča nam poručnik Miro Vrkljan, suborac jedne od ikoni Domovinskog rata, Thomasa Crowleya ‘Irca’.

Danas (ponedjeljak) Hrvatska obilježava 18. obljetnicu Crowleyeve smrti. Njegovi suborci okupili su se i zajedno pogledali TV kalendar, koji je objavio prilog o ‘Ircu’ te položili vijenac na njegov grob. Crowley je rođen 1949. godine u Manchesteru, a kao profesionalni vojnik služio je u SAS-u, Saudijskoj Arabiji, Rodeziji, Angoli… U Hrvatsku je došao 1991. godine kada je na televiziji vidio kako tenk JNA gazi crvenog fiću.

– Kada je došao u HOS nitko nije znao tko je, a mi smo bili sumnjičavi na one koji dolaze sastrane. No, u samom startu je pokazao da zna sto puta više nego mi. Sve nam je detaljno objašnjavao i obrazlagao, akcije koje je vodio uvijek su bile uspješne. Normalno, stekli smo povjerenje u njega jer je bio profesionalac. U međuvremenu smo doznali tko je, što je, otkud je došao – prisjeća se Vrkljan.

‘Bio je vragolan’

Nakon obrane Zapadne Slavonije Crowley je otišao na drniško bojište. Kasnije je sudjelovao u borbama na livanjskom i kupreškom ratišku, u Mostaru, Maslenici, Škabrnji…

– Bio je za takvog jednog ratnika iznimno ugodan čovjek, džentlmen. Starijim ženama je ljubio ruke, a mi smo se smijali. Kad je vidio malu djecu, kupovao im je čokoladu. Uvijek se zafrkavao. Bio je, da tako kažem, vragolan. Sakrivao je ljudima upaljače, cigarete, pa smo se tome zajedno smijali – priča nam Miro Vrkljan. Pitali smo ga pamti li posebno neku dogodovštinu sa ‘Ircem’.

– Posebno pamtim kada smo bili u Škabrnji na Ražovljevoj glavi i imali bliski susret sa Arkanovcima. Crowley je rekao da miniramo rovove, a mi se čudili zašto, pa tu nitko neće biti. Rekao nam je: ‘Samo me poslušajte i učinite to.’ Kada su Arkanovci došli, on je minobacačem ispalio dva-tri projektila prema njima i oni su skočili u rovove. To su te finese koje je znao. I tako je cijelo vrijeme razmišljao.

‘Kao da vam pogine otac’

Vrkljan smatra da je Crowley postao jedna od legendi Domovinskog rata jer je bio iznimno kvalitetan vojnik sa širokim spektrom znanja. Nažalost, života ga je koštala mina. I to ona koju je sam postavio. Na nju je naletio 10. lipnja 1995., upravo kada je dobio rješenje za dobivanje stana u Splitu.

– Prvo nisam vjerovao da se to uopće moglo dogoditi tom čovjeku. Već je dotad bio sedam puta ranjen. To nije bila neka opasna akcija. Međutim, moj prijatelj i kum je bio uz njega kad se to dogodilo i sve mi je opisao. On nam je bio više od prijatelja. Svima nam je bio kao otac. Družili smo se četiri godine. Kao da vam pogine otac – kaže Vrkljan.

Crowleya je u prosincu prošle godine posmrtno odlikovao predsjednik Ivo Josipović odlikovanjem Reda Petra Zrinskog i Frana Krste Frankopana s pozlaćenim pleterom. Naš sugovornik smatra da od Thomasa Crowleya mnogo mogu naučiti i mlađe generacije.

– Mogu naučiti kako biti uzoran čovjek i to što radite, raditi profesionalno i temeljito. A u Hrvatskoj ljudi na funkcije dolaze politički i tu nema sreće.

dnevno.hr

 

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari

Oglas