Connect with us

Događaji

Obljetnica velikosrpskog napada na policijsku postaju u Glini 1991.

Objavljeno

-

Samo nekoliko sati nakon što je Sabor Republike Hrvatske 25. lipnja 1991. godine usvojio Deklaraciju o samostalnosti Republike Hrvatske i prekidu državnopravnih veza s Jugoslavijom, pobunjeni velikosrpski agresori su u Glini izvršili prvu oružanu akciju, napad na policijsku postaju u Glini, sa ciljem nasilnog preuzimanja vlasti i pripajanja toga dijela Hrvatske tzv. srpskoj krajini.

[ad id=”68099″]

Snažan oružani otpor srpskim paravojnim postrojbama pružili su hrvatski policajci aktivnoga i pričuvnog sastava glinske policijske postaje, zajedno s pripadnicima Antiterorističke jedinice (ATJ) Lučko.

U napadu je poginuo pričuvni policajac Tomislav Rom, nekoliko je policajaca ranjeno, a nakon što su pobunjenici zauzeli postaju, 16 hrvatskih policajaca je zarobljeno i odvedeno u kninski zatvor.

Taj događaj, odnosno 24. obljetnica prvog oružanog otpora velikosrpskom agresoru u Domovinskom ratu, obilježit će se sutra u Glini, pod pokroviteljstvom predsjednika Hrvatskog sabora, a u organizaciji Ministarstva unutarnjih poslova, Policijske uprave sisačko-moslavačke i Grada Gline. Položit će se vijenci na grob poginulog Tomislava Roma u Gornjem Viduševcu te ispred Središnjeg križa na glinskom Trgu bana Josipa Jelačića.

Ispred zgrade glinske Policijske postaje sudionici svečanosti će dočekati sudionike 10. memorijalne atletske utrke “Tomislav Rom”, a potom će nazočiti svetoj misi u župnoj crkvi Sv. Ivana Nepomuka. Svečani prigodni program će u podne početi u glinskom Hrvatskom domu.

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari