Connect with us

Obnova banovine

Obnova Banovine u punom jeku!

Objavljeno

-

Kada je Hrvatska nakon užasnih ratnih razaranja nakon Domovinskog rata uspjela efikasno provesti obnovu  porušene zemlje u daleko većim razmjerima i uz ogromna materijalna odricanja u neusporedivo složenijim materijalnim okolnostima, nema baš nikakve sumnje da će to isto, još bolje, učiniti i na potresom pogođenim područjima od Zagreba do Banovine.

To će se dogoditi unatoč anarhistima i onima koji uvijek iz politikantskih razloga vide čašu do pola praznu i suprotno onima koji u Hrvatskoj žele što gore tim bolje. Afirmativne vijesti usred smišljenog razdora u hrvatskom društvu čemu danas svjedočimo, na kraju će dana hrvatskim ljudima biti putokaz tko je u ovoj priči dobar, a tko loš. Donosimo Vam najnovije vijesti o užurbanim aktivnostima na obnovi infrastrukture i objekata na Banovini.

 22. travnja 2022. potpisani su ugovori za sanaciju vodnih građevina na području malog sliva Banovina nakon potresa

 

Temeljem javnog poziva Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja, od 05.01.2022. godine, za dodjelu bespovratnih financijskih sredstava – Osiguravanje preventivne infrastrukture oštećene potresom – Sanacija šteta nastalih potresom od 28. i 29. prosinca 2020. godine na regulacijskim i zaštitnim vodnim građevinama na području Sisačko-moslavačke županije; Hrvatske vode su 11.04.2022. godine uputile prijavu Ministarstvu gospodarstva i održivog razvoja za gore navedene radove, kao i radove izvedene tijekom 2021. godine. Ukupan iznos prijave za dodjelu bespovratnih financijskih sredstava je 169.551.626,24 kn.

 

Hrvatske vode odmah su pristupile izradi svih potrebnih elaborata i dokumentacije kako bi se mogli pokrenuti i svi postupci javne nabave radova i što prije pristupiti izvođenju radova. Tako su nakon pregleda i ocjene ponuda 31.03.2022. godine donesene Odluke o odabiru za 6 lokacija ukupne vrijednosti 83.617.955,75 kuna, dok je za preostalu 1 lokaciju ponovljeni postupak javne nabave.

Župan Ivan Celjak je, zajedno s potpredsjednikom Vlade RH, ministrom hrvatskih branitelja Tomom Medvedom, u petak, 22. travnja 2022. godine, u prostoru Doma obrtnika u Sisku nazočio potpisivanju 6 ugovora za sanaciju vodnih građevina na području malog sliva Banovina nakon potresa.
Krajem 2021. godine objavljen je postupak javne nabave za „sanaciju vodnih građevina na području malog sliva Banovina nakon potresa. Odluka o odabiru za 6 grupa (lokacija oštećenja) je objavljena 31. ožujka 2022. godine te su postale pravomoćne 15. travnja 2022. godine. Sumarni iznos odabranih ponuda iznosi 84 milijuna kuna.
Potpredsjednik Vlade Tomo Medved je izrazio zadovoljstvo onim što su Hrvatske vode učinile za sigurnost i obranu od poplava: „Zahvaljujem se Hrvatskim vodama, generalnom direktoru Đurokoviću sa suradnicima, koji su sve ovo vrijeme brižno pratili i postizali sigurnost kroz privremene mjere, a danas svjedočimo početku ozbiljne sanacije, izrade novih nasipa kroz ove ugovore, koji su danas uručeni.”
„Djelatnici Hrvatskih voda su odmah nakon snažnog potresa 28. prosinca 2020. izašli na teren s ciljem utvrđivanja štete i s ciljem poduzimanja aktivnosti radi sanacije štete. Na žalost, 29. prosinca nas je dočekao još snažniji, još razorniji potres, koji je dodatno oštetio nasipe. Hrvatske vode poduzimaju aktivnosti na području cijele Županije, od općine Lekenik, Topusko, Jasenovac, grada Siska…

Ovih 6 ugovora za šest nasipa vrlo su važni za naše sugrađane, jer važno je vratiti našim sugrađanima sigurnost da im imovina neće biti oštećena i naravno, da njihovi životi neće biti ugroženi u slučaju visokog vodostaja.

Na žalost i prije ovog snažnog potresa bili smo poznati po poplavama, koje su se događale na području naše županije. Hvala Bogu, nema tih poplava zadnjih godina, međutim, u suradnji s Hrvatskim vodama poduzimaju se sve aktivnosti kako bi se eventualne poplave svele na minimum,“ rekao je župan Ivan Celjak na nasipu pokraj sisačkog naselja Galdovo, kamo su se sudionici uputili nakon potpisivanja ugovora.

 

GRADNJA NOVE CRKVE U KRAVARSKOM (23. travnja 2022.)

 

Radovi na izgradnji nove zgrade crkve Uzvišenja sv. Križa u Kravarskom, simbolu stradanja ovog kraja uslijed razgorenog petrinjskog potresa, bit će gotovi u siječnju 2023. godine. Sredstva za gradnju osigurala je Zagrebačka županija putem javnog poziva, a zamjenik župana Damir Tomljenović danas je župniku Siniši Blatariću dodijelio ugovor vrijedan 10,2 milijuna kuna. Na taj način u cijelosti je zatvorena financijska konstrukcija za gradnju nove crkve čiji se troškovi procjenjuju na 10,7 milijuna kuna.

 

Za sanaciju zgrada javne namjene oštećenih u potresu Zagrebačka županija je u 2022. godini predvidjela 80 milijuna kuna decentraliziranih sredstava te po 40 milijuna kuna u 2023. i u 2024. godini. U tijeku je javni poziv putem kojeg su raspoloživa ta sredstva, a koji smo korigirali u odnosu na početak godine na način da sada Županija u stopostotnom iznosu pokriva trošak obnove i sanacije stradalih objekata javne namjene.

 

U ožujku 2021. godine počelo je uklanjanje u potresu urušene građevine župne crkve. Radovi na izgradnji nove zgrade crkve su u tijeku, a očekuje se da će biti završeni do kraja siječnja 2023. godine.

SVEČANO OTVORENJE NOVOUREĐENOG PROSTORA U SKLOPU OŠ DRAGUTINA TADIJANOVIĆA U PETRINJI (13. travnja 2022.)

 

Nakon što je provedena konstruktivna obnova OŠ Dragutina Tadijanovića Petrinja vrijedna 1.513.656,25 kuna SMŽ je pristupila uređivanju roh-bau potkrovlja Škole za potrebe smještaja Učiteljskog fakulteta Odsjeka u Petrinji.

 

Završeni su radovi na uređenju potkrovlja. U Osnovnoj Dragutina Tadijanovića su  smješteni  učenici OŠ Dragutina Tadijanovića Petrinja, učenici  I. Osnovne škole  Petrinja, a uskoro i studenti Učiteljskog fakulteta.

IZGRADNJA NOVE TRANSFORMATORSKE STANICE U PETRINJI (13. travnja 2022.)

 

Dana 13. travnja 2022. godine krenula izgradnja nove transformatorske stanice u Petrinji, koja ima crvenu naljepnicu, TS 110/20 kV, čija je ukupna vrijednost ugovora (HEP d.d. 44 mil. kn + HOPS d.o.o. 11.580 mil. kn) 55.58 milijuna kn.  Ovo je najveća kapitalna investicija HEP d.d. na potresom pogođenom području.

OBILAZAK RADOVA NA IZGRADNJI AUTOCESTE A11, DIONICA LEKENIK – SISAK (6. travnja 2022.)

 

Radovi na izgradnji autoceste A11, dionica Lekenik – Sisak, u iznosu 281,33 milijuna kuna, s rokom završetka 24 mjeseca.

Predsjednik Vlade Andrej Plenković sa suradnicima posjetio je u srijedu Sisačko-moslavačku županiju, gdje je sa županom Ivanom Celjakom razgovarao o projektima Županije i Vlade koji se odnose na sanaciju šteta od potresa i revitalizaciju, a posjetio je i dva gradilišta dionice autoceste A11 Lekenik – Sisak.

OBNOVLJENA ZGRADA DOMA ZDRAVLJA U GLINI (1. travnja 2022.)

 

Pet ambulanti (4 ordinacije obiteljske medicine i jedna ginekološka ordinacija) Doma zdravlja u Glini privremeno je koristilo kontejnerski smještaj. Preseljenje u obnovljene sigurne i  čvrste objekte osigurava primjerene uvjeta za rad kako djelatnicima tako i korisnicima, stanovništvu glinskog područja. Ovim preseljenjem sve ambulante na području SMŽ preseljene su iz kontejnera u čvrste objekte.

 

Obnova zgrade Doma zdravlja uključivala je zamjenu pokrova, stolarije, podova i instalacija. Također su izvedeni i radovi termo fasade i sanacija prilaznog platoa.

 

Ukupna cijena radova iznosila je gotovo 1,6 milijuna kuna za što je bila angažirana tvrtka Stanić graditeljstvo iz Strašnika što je svakako dobar pokazatelj uključenosti lokalnih firmi u proces obnove.

POČETAK RADOVA NA DOMU ZA STARIJE OSOBE GLINA (1. travnja 2022.)

 

Zgrada Doma za starije osobe u Glini pretrpjela je znatna oštećenja koja predstavljaju opasnost za stabilnost zgrade. Potrebno je sanirati oštećenja i ojačati nosive zidove. Zgrada nije upotrebljiva dok se ne provede cjelovita obnova, a rok za izvođenje radova je 12 mjeseci.

 

Za izvođača radova izabrana je tvrtka Gradnja Alaber iz Pleternice, a vrijednost ugovorenih radova iznosi 9,3 milijuna kuna.

Obnovom će ova zgrada ponovno postati dom za oko 60 korisnika koji su nakon potresa privremeno smješteni u Termama Topusko.

Objavio: Kazimir Mikašek-Kazo

Kamenjar.com

 

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari