Connect with us

Ukrajina

Oboren jedan od najmodernijih ruskih borbenih aviona (VIDEO)

Objavljeno

-

Foto: Ministarstvo obrane Ukrajine

Su-35S Flanker-E je srušen u blizini Izjuma, nekih 120 kilometara jugoistočno od Harkova

Jedan od najmodernijih ruskih borbenih aviona, Suhoj Su-35s, srušio se u blizini Izjuma u istočnoj Ukrajini, nekih 120 kilometara od jugoistočno od Harkova, piše The Aviationist, prenosi Jutarnji list. Ukrajinci tvrde da su oni oborili zrakoplov, ali ta informacija u ovom trenutku nije potvrđena.

Pilot se na vrijeme katapultirao iz aviona te su ga ubrzo zarobile ukrajinske snage.

Ukrajinci srušili moderan ruski borbeni avion, čuven po impresivnim manevarskim sposobnostima
Ukrajinci su i ranije tvrdili da su oborili nekoliko Su-35-ica, ali te tvrdnje također nije bilo moguće neovisno provjeriti.

U svakom slučaju, riječ je o modernom ruskom borbenom avionu 4++ generacije (samo se Su-57 može smatrati modernijim, ali on de facto još nije u serijskoj proizvodnji), čuvenom po impresivnim manevarskim sposobnostima, koji je opremljen naprednom elektronikom i moćnim pasivnim elektronskim radarom Irbis-E koji može na velikoj udaljenosti locirati i pratiti više meta istovremeno.

Avion je naoružan topom od 30mm, ima mogućnost nošenja 12 raketa zrak-zrak raznih dometa, a po potrebi može nositi i bombe. Maksimalna brzina mu je 2500 km/h, a radijus u kojem može borbeno djelovati je 1600 km. Zasad ga koriste samo Rusija i Kina (koja je kupila 24 komada), a navodno ga je kupio i Egipat, ali na kraju odustao od posla te se opredijelio za francuske Rafale.

 

Ukrajina srušila ruski vojni helikopter u Lugansku (VIDEO)

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari