Connect with us

Istaknuto

„OBOŽAVAM THOMPSONA“

Objavljeno

-

Izbor gospodina Zdravka Marića za novog mandatara Vlade Republike Hrvatske, čini mi se, najbolje je što se uopće moglo zamisliti u ovom kompliciranom političkom trenutku. Gospodin Marić je umjeren, ne ulazi u konflikte, dokazani je ekonomski stručnjak i gospodarstvenik, uzoran obiteljski čovjek demokršćanskog svjetonazora i odaje dojam iskrenosti i  povjerenja. Iste te osobine ima i premijer na odlasku, gospodin Tihomir Orešković, ali s nekim bitnim razlikama. Tim Orešković duboko ne razumije hrvatsku političku situaciju, svjetonazorske sukobe i povijesne podloge tih sukoba. Ono što je još važnije, ne razumije Milanovićevu formulu „MI ILI ONI“, ne razumije da to nije tek predizborni slogan, već u sebi krije tajnu stvarne slike  političkih odnosa u Hrvatskoj.

[ad id=”93788″]

Ne razumije odnos političkih snaga koje bitno utječu i na karakter ekonomskog trenutka i mogučeg ekonomskog oporavka.

Bez razumijevanja ukupnosti političkih gibanja ni hrvatska ekonomija ne može se kratkoročno postaviti na zdrave temelje, a stvorena je percepcija da je Tim svemoguć! Nerazumijevanjem kompliciranih političkih gibanja, Tim Orešković je postao plodno tlo za imputiranje političkih smicalica i naivno je nasjeo na klasične manipulacije često viđene na ovoj hrvatskoj političkoj vjetrometini.

Točka pucanja „Tims Tima“ dogodila se onog trenutka kada je Tim inzistirao na imenovanju gospodina Markića na mjesto ravnatelja SOA-e, protivno volji gospodina Karamarka. Poznato je da je gospodin Lozančić bio Milanovićev provjereni kadar, poznato je da je Predsjednica zbog te političke činjenice  razriješila Lozančića, a tvrdi se da je gospodin Markić upravo izbor Milanovića, Ostojića i smijenjenog Lozančića. U tu konstrukciju bez ikakve sumnje možemo povjerovati, jer notorna je činjenica da su represivni aparat, DORH i obavještajne službe, od 2000-ćite godine, dakle od dolaska Mesića na Pantovčak do danas , u apsolutnom, većinskom  vlasništvu neokomunističke ljevice.

Ako je to istina, a je, nema ništa prirodnije da te službe, nakon „poraza“, Milanovića  prestanu biti u rukama neokomunističke ljevice, nema ništa prirodnije nego da te službe  postanu „ničije“, da postanu službe hrvatskog naroda radi Domovine,ni Karamarkove ni Milanovićeve i da im se onemogući bilo kakva  zloporaba za račun bilo koje partije. Čak ako se i tvrdi da je Karamarko htio kontrolirati te službe, šta u tome ima loše iz perspektive izbornog pobjednika, iz perspektive demokršćanskog biračkog korpusa. Zar je bolje da nakon izborne pobjede te važne službe za sigurnost Hrvatske i nadalje ostanu u rukama ljevice koja je čvrsto odlučila, baš uz pomoć tih službi, srušiti tek imenovanu Vladu. Zar je bolje da budu u rukama Milanovića, Ostojića, Josipovića i Mesića, pod njihovom kontrolom ili je bolje da budu pod kontrolom izbornih pobjednika koji su konstituirali Sabor i Vladu?

Ako se tvrdi da je Karamarko htio kontrolirati te službe šta je u tome neprirodno, u kontekstu njegovog političkog položaja u Vladi, u kojoj ima široke ovlasti za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost? Dakle formalno ima široke ovlasti, a nema ni jedan alat te ovlasti učinkovito koristiti. S ovlastima bez alata, postaje fikus u Vladi i određenim grupacijama postaje „uteg“ kojega se treba riješiti.

Tko Karamarku želi uskratiti te ovlasi i oduzima mu alate?

To čini Božo Petrov, ucjenjivačkim postavljanjem Orepića za ministra MUP-a kojega hvali notorni Ranko Ostojić! To čini Božo Petrov koji na saborskom odboru za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost, pod predsjedanjem Ranka Ostojića potvrđuje imenovanje Markića, van svake objektivne logike i sukobljava se sa Karamarkom, s navodnim partnerom u Vladi.

Bilo je za očekivati da Ostojićev odbor, a „Ostojićev odbor“  je zato što je tako htio Božo Petrov, ne će potvrditi imenovanje Markića!? Čak postoje špekulacuje da je postojao  čvrst dogovor Karamarka i Petrova i da će odbor glasovati „fifti fifti“! Ne potvrđivanje Markića na spomenutom odboru, Markića bi stavilo u poziciju V.D. ravnatelja i iz  te pozicije ne bi imao ovlasti kao što ih ima sada u punom, nedodirljivom  mandatu! Bio bi na svojevrsnom čekanju za potvrđivanje punog mandata. Ako nemaš pune ovlasti, puni mandat,onda nemaš ni mogućnost manipulacije, onda nemaš hrabrosti služiti bilo kojoj partiji za prljave političke igre.

Petrov je izigrao Karamarka po stoti put i poslužio se prljavim političkim igrama!

Je li Karamarko tražio previše? Nije! Čini mi se da je prevaren od neiskrenog partnera u Vladi i od tog trenutka počinje obostrano neizdrživo nepovjerenje. Karamarko  čini sve radi legitimnih interesa svoje stranke na temelju izborne pobjede, radi nacionalnih interesa, a ucjenjeni Petrov to čini na korist Zoranu Milanoviću!

Ucjenjeni Petrov, a da je ucjenjen to hipotetski tvrdi i njegov kolega iz Mosta ugledni prof. Lovrinović, od tog prijelomnog trenutka, od imenovanja Markića, počinje Oreškovića bombardirati „fabriciranim“ aferama uperenim protiv Karamarka i ruši Oreškovićevo, već poljuljano  povjerenje u čovjeka i stranku koja ga je iznjedrila!  U cijelu igru „dekaramarkizacije“, na tsunamiju  komunističkog žutog tiska uključuju se i neke značajne desničarske udruge, bivši Sanaderisti, Pašalićevci, Kujundžičevci i sve one snage koje su politički poražene ovako ili onako. Stvara se dojam da protiv Karamarka nije samo ljevica već i značajan dio  demokršćanskog korpusa hrvatskog naroda.

Ako je to  tako, ako su i ljevica i desnica protiv Karamarka, a mainstream mediji pobrinuli su se za  takav dojam, onda Karamarko zapravo stvarno ne valja!

Treba ga maknuti iz Vlade, ali i iz HDZ-a! Sve kulminira u vrijeme stranačke konvencije HDZ-a, izbora novih tijela u stranci i taj tajming Milanović  nije slučajno odabrao! Poznato je da se u tom tajmingu bude stranačke frakcije i baš u tom tajmingu stranka je najranjivija. Tome smo svjedočili i u vrijeme konvencije u SDP-u, ali o tome malo kasnije.

U tako stvorenoj atmosferi linča, u stvarnom ratu unutar HDZ-a koji je bijesnio na međumrežju između neinformiranih hlebinaca, bio je potreban samo jedan krunski dokaz da Karamarko stvarno ne valja. I Petrov ga dobiva, dobiva dokument „konzultantica“ iz Porezne uprave, servira ga naivnom Oreškoviću, serviraju ga medijima i proglašavaju  Karamarka veleizdajnikom nacionalnih interesa u slučaju INA-MOL, bez ikakvih dokaza, prejudicirajući njegovu krivnju.

Dakle nisu veleizdajnici i pljačkaši INE oni nalogodavci i ubojice Stjepana Đurekovića koji je INU platio glavom, to nisu ni Račan, ni Mesić, ni Dragičević, ni Pusić, ni Linić, ni Sanader, ni Vrdoljak, nego je jedini veleizdajnik Karamarko i njegova supruga Ana!?

Naivni, politički antitalent Orešković, u dogovoru s ucjenjenim Petrovom vuće isprovocirani potez i zbog „afere konzultantica“ traži opoziv obadvojice potpredsjednika, da bi se već drugi dan, nakon privatnog posjeta Petrova Oreškoviću doznalo da je jedina meta i cilj samo Karamarko, a usputni  cilj je i razbijanje HDZ-a. Ne zna se šta je glavni cilj! Afera „Grizly“ podmeće se pod tepih, to se proglašava konstrukcijom i Petrov je čist!?

Ucjenjeni Petrov, koji radi za Milanovića i Tim Orešković, obadvojica totalni politički dibidusi, napravili su samo jednu pogrješku. Nisu predvidjeli Karamarkov potez iz rukava. Karamarkov potez iz rukava i traženje Oreškovićeve ostavke nisu predvidjeli ni mnogi članovi užeg vodstva HDZ-a, jer jednostavno to nisu trebali znati, po onoj formuli „sto babica kilavo dijete“!

Da bi Karamarko smirio strasti u HDZ-u vuče dodatno jak potez, nudi svoje odstupanje iz Vlade, pod uvijetom, „ako ostavku daju sva trojica, odlazim i ja“……i tim potezom matira i veže ruke svim lijevim i desnim manipulatorima u ovoj prljavoj političkoj igri.

Tim ne odustaje, ne daje ostavku, Petrov i ne pomišlja na to, a istovremeno se stvara nova večina u saboru za tehničko odrađivanje formiranja nove Vlade. Tim zbunjeno, sporednim ulazom hita na Pantovčak,izbjegavajući novinare odlazi Predsjednici, pokunjen od nje izlazi ponovo bez komentara! Predsjednica nedugo zatim, uz svoj prepoznatljivi osmijeh, na „Narodnom radiju“ kaže:

“Obožavam Thompsona“!

 Nije li to poruka uznemirenoj „desnici“!?

I tko je tu na čijoj strani!? Odmah zatim dobili smo ime novog mandatara koji sigurno razumije o čemu se tu radi, jer da ne razumije ne bi nikada mogao efikasno biti na čelu Hrvatske države i te dužnosti se ne bi neodgovorno prihvatio. Da je Tim razumio i s više povjerenja vjerovao Karamarku, što bi bilo ljudski i moralno, jer ovaj ga je „izmislio“, da je imao tu političku odgovornost, bio bi još dugo prvi čovjek Vlade! Sve ostalo, samo je stvar tehnike po onoj formuli.

„Tko pod kime jamu kopa sam u nju pada“!

Gospodin Zdravko Marić, novi mandatar, imat će zdravu političku podršku otriježnjenog i ojačanog HDZ-a, a nema nikakvog razloga da mu podršku ne da i dosadašnja većina u Hrvatskom državnom saboru, uključujući i one poštene članove Mosta koji su prepoznali ono što je prepoznao prof. Lovrinović, njihov član. Petrov je ucijenjen!

Gospodin Marić je zapravo i do sada bio Premijer, bio je Timov glavni strateg i prevoditelj, autor i realizator proračuna i zajedno sa svim HDZ-ovim ministrima i domoljubnim timom  zaslužan je za kakav takav pozitivan trend. Ono što je dobro ne mijenja se i tom logikom je gospodin  Marić dobio povjerenja za sastavljanje nove Vlade.

Petrov je ucjenjen i vodi ga neka ruka iz pozadine. Ali čemu tajiti, vodi ga  ruka onog čovjeka koji je nakon katastrofalnih gubitničkih  poteza  na čelu SDP-a, nakon peterostrukog poraza od Karamarka, nakon gubitka Pantovčaka, ostao na nogama samo zato što je uvjerio svoje članstvo da će srušiti ovu Vladu i da za to rušenje ima točno naznačene rokove, instrumente i tajni, koncizno izrađen  plan! Dobio je taj prljavi mandat i mislim da mu je to zadnji u životu!

S koje god strane se pogleda, Orešković nije imao nikakve izglede!

Sve se odigralo pred našim očima!

Kako se sada čini,  ljevica ne će uspjeti prekinuti  Karamarkov pobjednički niz i  vrlo brzo, doživjeti će pravi potop! Perković i Mustač zabit će im glogov kolac ravno u srce!

Ima Boga!

Kazimir Mikašek-Kazo

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari