Pratite nas

Herceg Bosna

OBRANA HERCEG BOSNE – Žalbe na presudu stižu do 12. siječnja

Objavljeno

na

Bivši dužnosnici Hrvatske zajednice Herceg Bosne i Hrvatskog vijeća obrane koji pred Haaškim tribunalom očekuju donošenje drugostupanjske presude konačno su dobili produženje roka za pisanje žalbi na prvostupanjsku presudu kojom su, podsjećamo, nepravomoćno osuđeni na kazne od 10 do 25 godina zatvora.

Naime, zbog opsežnosti cjelokupnog dokaznog materijala kojim se kroz žalbu pokušavaju oboriti ključne teze iz prvostupanjske presude te ograničenog broja stranica, odvjetnički timovi haaške šestorke naglašavali su kako im 75 dana od dana predaje najave žalbe jednostavno nije dovoljno kako bi kroz nju obuhvatili sve ključne segmente koji su izuzetno bitni za obaranje teza na kojima počiva haaška optužnica, a pogotovo u dijelu koji se odnosi na navodni udruženi zločinački pothvat, etničko čišćenje i međunarodni sukob.

Presuda 2017.?

Vesna Alaburić, odvjetnica koja brani generala Milivoja Petkovića, potvrdila je u razgovoru za Dnevni list kako je rok za podnošenje žalbe sada 12. siječnja, što je svakako puno povoljniji datum od ranije najavljenoga, budući da obrane imaju više vremena kako bi sve važnije stavke i elementi našli svoje mjesto u dokumentu žalbe. Nakon što obrane optuženih predaju žalbe, kreće uobičajena prepiska sukobljenih strana, odnosno replike i odgovori zbog čega će sigurno biti potrebno još nekoliko mjeseci kako bi Žalbeno vijeće konačno moglo početi odlučivati o žalbama. Alaburić procjenjuje kako bi do toga moglo doći u lipnju iduće godine, a samim tim postaje jasno kako će do izricanja drugostupanjske presude doći tek 2017. godine. U međuvremenu ona, kao i kolege iz ostalih odvjetničkih timova, užurbano rade na pripremi same žalbe koja će uz svoju žalbenu osnovu imati i nekoliko ključnih elemenata o kojima je naš list već pisao.

Obaranje teza Tužiteljstva

Prvi je svakako osporavanje teze koja se tiče udruženog zločinačkog pothvata, kao i tvrdnji kako je svako stvaranje entiteta u BiH povezano s navodnim etničkim čišćenjem. Obrane će se u žalbenim podnescima osvrnuti i na same vojne operacije tijekom sukoba HVO-a i Armije BiH te pokušati dokazati da one nisu bile poduzimane sa svrhom etničkog čišćenja, već su bile posljedica događaja na terenu, odnosno planova i aktivnosti Armije BiH. Jedan od vrlo važnih elemenata u žalbi svakako će biti i onaj koji se tiče zločina, koji se jesu događali, ali obrana će tvrditi kako oni nisu posljedica nekog zločinačkog plana etničkog čišćenja, već različitih okolnosti.

Test za politiku

Odvjetnički timovi su također stava, a to će obrazložiti u žalbi, kako je došlo do krivog tumačenja namjere i svrhe osnivanja Herceg Bosne, kao i HVO-a, a i samim tim i načina funkcioniranja političkih struktura, vojske i administracije. Inače, dovršetak procesa pisanja žalbe te drugostupanjski postupak predstavljaju i određeni test za vanjsku politiku Republike Hrvatske čije su institucije, kao i tiha diplomacija, uradile vrlo malo u pogledu zaštite nacionalnih interesa i ugleda države, a pogotovo nakon što je postalo jasno da je u prvostupanjskoj presudi prihvaćena teza da je udruženi zločinački poduhvat skrojen u Zagrebu uz sudjelovanje tadašnjeg vojnog i političkog vrha Hrvatske. Te iste institucije pružile su gotovo nikakvu pomoć haaškoj šestorki tijekom suđenja koje traje još od 2006. godine, piše . Dnevni List.  (glasbrotnja/dnevnilist/kamenjar)

facebook komentari

Sponzori
Komentiraj

Herceg Bosna

Obilježena 24. obljetnica 2. gbr HVO-a

Objavljeno

na

Objavio

U mostarskoj vojarni Stanislava Baje Kraljevića, svečano je obilježena 24. obljetnica 2. gardijske brigade HVO-a, jedne od najslavnijih postrojbi Hrvatskog vijeća obrane.

Polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća odana je počast poginulim pripadnicima HVO-a.

Potom je u kapelici sv. Ivana Krstitelja misu služio vojni kapela don Jakov Pavlović. Uz članove obitelji poginulih, nestalih i umrlih pripadnika brigade, veterana, predstavnika HNS-a, braniteljskih udruga HVO-a, obljetnici su nazočili brojni gosti i uzvanici.

Prigodne riječi u znaku prisjećanja na herojski ratni put 2. gbr HVO-a, njezina ustroja i postignuća te čestitkama za obljetnicu postrojbe uputili su zapovjednik 1. pješačke gardijske pukovnije OS-a BiH brigadir Slaven Galić, pomoćnik zapovjednika Operativnog zapovjedništva OS-a BiH brigadrni general Ivica Jerkić i ratni zapovjednik 2. gardijske brigade HVO-a general zbora Stanko Sopta.

Govor generala zbora HVO-a Stanka Sopte

POŠTOVANI PRIJATELJI

U prigodi 24. obljetnice 2. gardijske brigade HVO-a obraćam Vam se kao njezin ratni i mirnodopski zapovjednik. Ovdje s mauzoleja i spomen-kapele slavnoj brigadi HVO-a. Ovdje gdje nas sa svoga spomen znaka gledaju njeni poginuli vitezovi. Ovdje gdje su pismene o ukazu predsjednika HRHB Mate Bobana da se osniva ova Brigada. Ovdje gdje je oltar – žrtvenik s kojeg već evo 24. godinu slavimo sv. misu za naše poginule suborce. Ovdje gdje u središtu tužna majka Hrvatica u naručju drži svoga poginulog sina bojovnika HVO-a.

Kad je prije 20. godine biskup Ratko Perić posvetio i blagoslovio ovu kapelu, obratio se na koncu bojovnicima, obiteljima poginulih i mnoštvu puka ministar obrane RH Gojko Šušak i održao najkraći, ali i najsadržajniji govor. Gledao je s ponosom u sve nas i rekao: NE BOJTE SE!

Evo, dvadeseti četiri godine poslije i ja želim to isto ponoviti: NE BOJ TE SE! Toliko je krvi i znoja, toliko muke i patnje uloženo u našu slobodu da se ne smijemo i ne trebamo bojati. Naši nas poginuli s neba sokole i vele: Mi smo za Vas dali svoju krv.

I naš General Slobodan Praljak ponavlja ne samo nama, već cijelom svijetu: SLOBODAN PRALJAK NIJE RATNI ZLOČINAC. S PRIJEZIROM ODBACUJEM VAŠU PRESUDU.
I svi naši poginuli prijatelji, pripadnici 2. gardijske brigade, vitezovi su ljubavi pram slobodi. Oni su heroji. Branili su goli život svoga naroda i svoje ognjište, svoju zemlju. Oni su činili Hrvatsko Vijeće Obrane. Oni su nas branili, a mi branimo istinu o njima i stoga sve laži i lažne konstrukcije odbacujemo.

Mi smo na ove godine ponosni – one su naš ponos. Danas molimo za svoje poginule, za njihove obitelji, za sve nas da nas njihova žrtva okrijepi u ovome našem životu.
Pokoj vječni daruj im, Gospodine! Počivali u miru Božjem

Kamenjar.com

MUNJE

 

24. obljetnica utemeljenja 2. gardijske brigade HVO-a

facebook komentari

Nastavi čitati

Herceg Bosna

24. obljetnica utemeljenja 2. gardijske brigade HVO-a

Objavljeno

na

Objavio

Jedna od elitnih postrojbi HVO-a sudjelovala je u desecima pobjedničkih operacija oslobađanja

Ciganske livade, Korićina, Glamoč, Čemernica, Jajce, Ugar…, neka su od brojnih mjesta koja su tijekom Domovinskog rata uspješno oslobodili pripadnici II. gardijske brigade Hrvatskoga vijeća obrane pri čemu su poginula njezina 163 pripadnika.

2. gardijska brigada je bila gardijska mehanizirana brigada Hrvatskog vijeća obrane tijekom rata i poslijeraća u Bosni i Hercegovini.

Brigada je utemeljena 13. prosinca 1993. godine odlukom Glavnog stožera HVO-a, a kroz nju je prošlo 5.000 gardista.

Na temelju zapovijedi pokojnog predsjednika Herceg Bosne Mate Bobana, u prosincu 1993. godine osnovana je II. gardijska brigada HVO-a u čiji sastav su ušle Širokobriješka Kažnjenička bojna, Lakojurišna bojna, Hrvatska legija časti, 60. gardijsko-desantna bojna “Ludvig Pavlović”, a nešto kasnije i Postrojba za posebne namjene Gavran 2. Od tada do kraja rata prošli su, kao jedna od najelitnijih postrojba sva teška ratišta.

Sjedište brigade je bilo u vojarni Stanislav Baja Kraljević u Rodoču, južnom prigradskom naselju grada Mostara

Brigada je prošla mnoge bojišnice do južnog, dubrovačkog bojišta do Manjače, pritom oslobodivši mnoge gradove (Kupres, Glamoč, Mrkonjić Grad, Jajce, Šipovo …) i kao takva slovila je za jednu od najslavnijih i najboljih postrojbi Hrvatskog vijeća obrane, a svoje živote za domovinu i slobodu dala su čak 163 pripadnika ove brigade.
Kapelica sv. Ivana Krstitelja, zaštitnika brigade, koja se nalazi unutar spomenute vojarne ujedno je i spomenik palim braniteljima, na zidovima su ploče s imenima i slikama poginulih gardista.

Nakon rata zadaće brigade su bile da unutar HVO-a, koji je zajedno sa Armijom BiH činio Vojsku Federacije Bosne i Hercegovine, štiti bošnjačko-hrvatski entitet u BiH od rata, poplava, požara i sl. Brigada je tijekom1998. godine bila na obuci u Turskoj, u sklopu NATO-a.

Tijekom 2001. godine, 2. gardijska brigada zajedno sa ostalim postrojbama hrvatske komponente Vojske FBiH daje potporu Hrvatskoj samoupravi.

Hrvatski narodni sabor je pozvao časnike i vojnike hrvatske komponente Vojske Federacije BiH na samoraspuštanje. Većina časnika i vojnika, samovoljno, ovaj je poziv ispoštovala, te su vojarne HVO-a ostale prazne.

Jedine posljedice samoraspuštanja, na kraju, su bile nekoliko izgubljenih plaća za vojnike i časnike HVO-a, kao i gubitak položaja u vojnoj hirerahiji za one osobe koje su se najgorljivije založile da se raspuštanje provede.

Reformom obrane u BiH 2005. godine Vojska Federacije BiH zajedno sa Vojskom Republike Srpske je integrirana u sastav Oružanih snaga Bosne i Hercegovine.

Danas se Oružane snage Bosne i Hercegovine sastoje od tri pukovnije, a 1. pješačka (gardijska) pukovnija je nasljednica Hrvatskog vijeća obrane.

Kamenjar.com

General zbora HVO-a Stanko Sopta: Uloga HVO-a u vojno redarstvenoj operaciji Oluja je neupitna!

 

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori

Podržite nas

Podržite našu novu facebook stranicu jednom sviđalicom (like). Naša izvorna stranica je uslijed neviđene cenzure na facebooku blokirana.

Komentari