Connect with us

Vijesti

“Obučavan sam kao špijun u tradicionalnom smislu i radio sam kao tajni agent u inozemstvu”

Objavljeno

-

CIA-NSA-Edward-Snowden_1Najpoznatiji svjetski zviždač Edward Snowden, čovjek koji je razotkrio najveće tajne američke obavještajne zajednice u povijesti, tijekom svog rada boravio je i u BiH, navodi se u knjizi “Dosje Snowden”,

insajderskoj priči najtraženijeg svjetskog bjegunca koja se nedavno pojavila i na našim prostorima.

Snowden je prošle godine, podsjetimo, proslijedio veliki broj tajnih dokumenata NSA-e novinskim kućama, među kojima su bili ‘Washington Post’ i ‘The Guardian’.

Boravak u Sarajevu

Inače, 2007. tada 24-godišnjeg Snowden, vrhunskog računalnog stručnjaka, CIA je poslala u Švicarsku, odnosno u Ženevu. U tom razdoblju prošao je brojnim europskim državama, a boravio je, kako se navodi, i u BiH. ‘Posjetio je BiH, Rumunjsku i Španjolsku, iznoseći na internetu svoje mišljenje o hrani i ženama’. Nema mnogo detalja o tome što je tadašnji agent CIA, a kasnije NSA radio u BiH, ali sudeći prema aktivnostima u drugim zemljama svijeta, nema sumnje da je i to imalo veze s vladinim poslovima i špijunskim aktivnostima. Snowden je prošlog tjedna izjavio kako je bio obučavan kao špijun i da je kao tajni agent radio u inozemstvu za obavještajne agencije. Snowden je u izjavi za televiziju NBC opovrgao tvrdnje da je u poslu “jedva bio nižeg ranga”, navodeći da je radio “na svim razinama, od osnovnih stvari do vrhunskih”. “Obučavan sam kao špijun u tradicionalnom smislu i radio sam kao tajni agent u inozemstvu, pretvarajući se da radim neki drugi posao, i to pod drugim imenom. Nisam radio s ljudima ni vrbovao agente. Moj zadatak je bio omogućiti da sustav radi za SAD. I to sam radio na svim razinama. Kada netko kaže da sam bio službenik nižeg ranga, da ne poznajem ono o čemu pričam, tvrdim da se to radi namjerno da bi se dovelo u zabludu”, rekao je Snowden.

Strogo čuvane tajne

Zanimljivo, Snowden je u početku rada za obavještajnu zajednicu bio izrazito protiv onih medija koji su pisali o događajima vezanim uz američku politiku, što je po njemu ugrožavalo nacionalnu sigurnost. Jedan je od najnevjerojatnijih zviždača u povijesti. Nikada ranije nitko nije tako masovno sakupio strogo čuvane tajne dosjee najmoćnijih obavještajnih agencija na svijetu kako bi ih učinio dostupnim javnosti.

(Klix.ba)

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari

Oglas