Connect with us

Iz Svijeta

Obuka vojnika se može tretirati kao sudjelovanje u ratu

Objavljeno

-

Foto: EPA

Obuka ukrajinskih vojnika u rukovanju zapadnim oružjem i to na teritoriju Njemačke se prema međunarodnom pravu može tretirati kao sudjelovanje u samom ratu, zaključak je Znanstvenog gremija Bundestaga kako u ponedjeljak prenose njemački mediji.

“Postoji znanstveni konsenzus o tome da sama isporuka oružja ne predstavlja čin ulaska u ratna zbivanja. No kada se isporuka oružja poveže s obukom vezanom uz isporučeno oružje možemo govoriti o napuštanju sfere nesudjelovanja u ratu”, stoji u vještačenju Znanstvenog gremija Bundestaga.

Pravni status “nesudjelovanja u ratu” je, kako se nadalje navodi u vještačenju, posljednjih godina u međunarodnom pravu zamijenio pojam “tradicionalne neutralnosti” prije svega kako bi se omogućila pomoć državama koje se nalaze pod udarom strane agresije kao što je to trenutno slučaj s Ukrajinom.

Vještačenje pod nazivom “Pravna pitanja vojne pomoći članica NATO-a Ukrajini između neutralnosti i sudjelovanja u sukobu” je sastavljano još u ožujku prije odluke Bundestaga da se Ukrajini isporuči teško oružje. Znanstveni gremij Bundestaga čine znanstvenici različitih područja koji Bundestagu pomažu u rješavanju složenih pitanja.

Američko ministarstvo obrane je krajem prošlog tjedna objavilo kako se obuka ukrajinskih vojnika za korištenje zapadnog oružja, između ostalog, provodi i u američkim bazama u Njemačkoj.

Njemačka ministrica obrane Christine Lambrecht je potvrdila da se obuka vrši u vojnoj bazi Ramstein na jugu Njemačke te da će se Njemačka “pojačano uključiti” u obuku ukrajinskih vojnika posebice kada je u pitanju rukovanje “artiljerijskim naoružanjem”.

Parlamentarna stranka Ljevica kritizirala je obuku ukrajinskih vojnika na njemačkom tlu ocjenjujući da Njemačka time “čitavu Europu dovodi u opasnost”.

“Odlukom vladinih stranaka i demokršćanske oporbe da se Ukrajini isporuči teško naoružanje te da se omogući obuka ukrajinskih vojnika u Njemačkoj čini Njemačku aktivnom sudionicom u ratu”, rekla je za medijsku kuću RND Zaklin Natic, predstavnica stranke Ljevica u obrambenom odboru Bundestaga. (Hina)

‘Nevjerojatne stvari događaju se iza kulisa‘

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari