Connect with us

Hrvatska

Obuljen Korižinek: Ići će se u liberalizaciju Zakona o elektroničkim medijima

Objavljeno

-

Ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek najavila je u srijedu da će se ići liberalizaciju Zakona o elektroničkim medijima (ZEM), a jedna od opcija je dopuštanje vertikalne koncentracije medija u Hrvatskoj.

“Ići ćemo u liberalizaciju tog zakona u dijelu koji se tiče reguliranja koncentracije, međutim, u tom slučaju razmatramo određene druge instrumente koji onda generiraju ili osiguravaju medijski pluralizam. Tu posebno mislim na must offer ili must carry koncepte, ali oko toga se još treba postići dogovor”, izjavila je ministrica uoči sastanka užeg kabineta Vlade.

Nakon što je u javnosti snažno odjeknula vijest da je operater A1 odlučio iz ponude isključiti N1 televiziju, kao i da je to izvjesno i u pregovorima vlasnika N1, United Media, i Hrvatskog telekoma, Obuljen Koržinek odgovarala je na pitanja novinarki N1, čiji je direktor vijesti i programa Tihomir Ladišić jučer prozvao Vladu da je nedonošenjem novog Zakona o medijima dovela do monopolskog položaja dvaju operatera na tržištu.

Na pitanje hoće li Vlada u drugom čitanju zakona omogućiti vertikalnu koncentraciju medija, odnosno omogućiti da nakladnik medija može biti i operator medijskog sadržaja, što je sadašnjim zakonom zabranjeno, Obuljen Koržinek odgovorila je kako je to jedna od opcija.

Napomenula je da sadašnji članak 68. ZEM-a u Hrvatskoj eksplicitno zabranjuje da operator bude istovremeno i nakladnik medijskog sadržaja.

Uvest će se drugi mehanizmi za medijski pluralizam

“Mi smo jedna od zadnjih država EU-a koja ima tu eksplicitnu zabranu, ako se bude išlo u smjeru ukidanja zabrane onda će se uvesti neki drugi mehanizmi koji će osigurati medijski pluralizam”, ustvrdila je ministrica.

U tom slučaju medijski pluralizam osigurat će se nekim drugim mehanizmom, koji će omogućiti da onaj koji je istovremeno nakladnik i operator mora pod istim uvjetima kanal za koji je dobivena koncesija ponuditi sebi kao operatoru i nekome drugome.

Ustvrdila je pritom kako je upravo ta situacija vertikalne koncentracije “ono čega se javnost može s pravom plašiti”.

Ponovila je kako smatra da je odluka A1 operatera o ukidanju programa United Media grupe, kanala N1 i Sportklub, isključivo pitanje poslovnih odnosa između tih tvrtki, a ne zakonske regulacije.

Više je puta otklonila tezu da zakon ne dopušta da se N1 televizija emitira na svojoj platformi, jer ZEM regulira samo one nakladnike koji imaju koncesiju i poslovni nastan u Hrvatskoj, a N1 je naplatni kanal i nema nacionalnu koncesiju kao ni poslovni nastan u Hrvatskoj.

Novinarki N1 je poručila da “izvoli pročitati zakon”. “N1 televizija je kanal koji je naplatni, koji nema poslovni nastan u Hrvatskoj i nema koncesiju. Hoćete li vi proizvoditi, hoće li vas netko prenositi, to je poslovni interes vaših tvrtki”, ustvrdila je.

Pritom nije odgovorila na pitanje što za demokraciju medija u Hrvatskoj znači gašenje N1 televizije jer su dva operatera odlučila isključiti taj kanal iz ponude.

“Za demokraciju u Hrvatskoj nije dobro ako vi nakon dva moja odgovora, koja vam kažu da vaša teza nije točna, tu tezu ponavljate. Prije dva dana rekla sam kako smatram da je interes javnosti da svi kanali koji interesiraju hrvatsku javnost budu dostupni na svim operatorima i na tome stojim”, poručila je Obuljen Koržinek. (Hina)

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari