Connect with us

Politika

Obuljen Koržinek: Raspravu oko Jasenovca treba prepustiti povjesničarima

Objavljeno

-

Ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek odbila je u četvrtak komentirati zahtjeve DP-a za preispitivanjem njezina rada zbog potpore Spomen-području Jasenovac, poručivši da raspravu oko Jasenovca, bez politizacije, treba prepustiti povjesničarima.

“Ja sam posebnu podršku dala i Upravnom vijeću, ali i dosadašnjem ravnatelju i svim zaposlenicima. Neupitno je za nas i ključno da i Spomen-područja Jasenovac, ali i sve naše muzejske ustanove koje su mjesta gdje se čuva baština, budu mjesta koja prenose znanja i educiraju , rekla je Obuljen Koržinek nakon obilaska zagrebačke katedrale, odgovarajući na pitanje novinara o zahtjevima DP-ova saborskog zastupnika Ivice Kukavice.

Kukavica je zatražio reviziju rada Ministarstva kulture i ministrice Obuljen Koržinek zbog njezine podrške Upravnom vijeću Javne ustanove Spomen područje Jasenovac te je upozorio da je to Upravno vijeće napravilo skandalozne propuste u radu.

Kukavica smatra da je stav Ministarstva, kao i onaj Upravnog vijeća JUSP-a Jasenovac, “duboko zatrovan narativima koje propagiraju SDSS te pojedini povjesničari koji koordiniraju stavove s tom političkom strankom”. Kukavica navodi da bi “ministrica trebala znati kako je jugoslavenski i velikosprski režim koristeći se tezama o genocidnim Hrvatima i 700.000 stradalih u Jasenovcu desetljećima Hrvate držao u pokornosti negirajući im, kao genocidnom narodu, pravo na državu”.

Kolega nije dobro pročitao moju izjavu

Ministrica je rekla da nema tu što posebno komentirati jer ima dojam da “kolega nije dobro pročitao njezinu izjavu” te poručila da ta rasprava o Jasenovcu treba ostati u okviru povjesničara.

“Ona je tako i započela od strane uvaženog profesora Geigera. Međutim na te faktografske pogreške mi smo već ranije bili upozoreni i već smo ranije upozoravali ravnatelja da treba pristupiti znanstvenoj recenziji svih materijala. To je nešto što se redovito radi, što je jedna normalna procedura i nema nikakve potrebe da se to na bilo koji način politizira”, poručila je Obuljen Koržinek.

Za Kukavicu je rekla da će “kolega vidjeti s vremenom da postoji Sabor, postoji vlada, postoji naše partnerstvo” te istaknula da je HDZ u ovom trenutku fokusiran na kampanju za EU izbore.

Ponovila je svoje stajalište da “kultura ni povijest ne smiju biti područje ideoloških sukoba”.

Oni koji prezentiraju podatke iz povijesti moraju se samo truditi da podaci budu vjerodostojni, točni i da  se educira mlade o strašnim zločinima koji su se događali u povijesti.

“Između ostalog, to je ono što radi, što je misija Javne ustanove Spomen-područje Jasenovac”, rekla je ministrica nakon obilaska zagrebačke katedrale u obnovi.

Ravnatelj Spomen područja Jasenovac Ivo Pejaković krajem svibnja podnio je ostavku, nakon što je na mrežnim stranicama Crofacta objavljen članak povjesničara Vladimira Geiger po naslovom jesu li utemeljene tvrdnje na mrežnim stranicama Javne ustanove Spomen područja Jasenovac o sastanku predstavnika Njemačkog Reicha i NDH 4. lipnja 1941.?”. Geiger opovrgava navode s mrežne strance Jasenovca da je na sastanku Hitler-Pavelić korišten pojam ‘konačno rješenje’. (Hina)

Hodak: Trebalo je sedamdeset godina da bi se raskrinkala jedna povijesna laž

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari

Oglas