Connect with us

Vijesti

Obustavlja se isplata inavlidnina?! – Grude, Široki i Posušje i dalje odbijaju dostaviti dokumentaciju

Objavljeno

-

U pismu upozorenja je navedeno da će se, ukoliko spomenute općinske službe ne dostave dokumentaciju na vrijeme, korisnicima čiji spisi ne budu dostavljeni u zadanom roku, obustaviti isplata invalidnina, navode iz Federalnog ministarstva za pitanja boraca i invalida obrambeno-oslobodilačkog rata. Zbog kontinuiranih opstrukcija na koje nailazi Federalno ministarstvo za pitanja boraca i invalida obrambeno-oslobodilačkog rata u provođenju revizije boračke populacije, federalni premijer Nermin Nikšić, te ministri Zukan Helez i Ante Krajina su nakon rasprava na 30. hitnoj sjednici Vlade Federacije BiH uputili pismo upozorenja i zatražili od službenih županija u kojima se nalaze općine Široki Brijeg, Posušje, Čapljina, Orašje, Grude i Ljubuški da do 21. lpnja ove godine dostave dokumentaciju potrebnu za provođenje Zakona o reviziji koju zahtijeva resorno ministarstvo, a koju su navedene općine dotad odbijale dostaviti.

[dropcap]U [/dropcap]pismu upozorenja je navedeno da će se, ukoliko spomenute općinske službe ne dostave dokumentaciju na vrijeme, korisnicima čiji spisi ne budu dostavljeni u zadanom roku, obustaviti isplata invalidnina, navode iz Federalnog ministarstva za pitanja boraca i invalida obrambeno-oslobodilačkog rata.

U međuvremenu, službe za boračko-invalidsku zaštitu općina Orašje, Ljubuški i Čapljina postupile su po zahtjevu iz pisma i dostavile traženu dokumentaciju, te na taj način omogućile nastavak procesa revizije i isplate invalidnina korisnicima kojima to pravo pripada.

Općine Grude, Posušje i Široki Brijeg oglušile su se na zahtjev Vlade, odbijajući i dalje dostaviti predmete za reviziju korisnika prava, čime su uskratile nastavak mjesečnih isplata za ukupno 2.109 korisnika obiteljskih i osobnih invalidnina.

Naime, resorno ministarstvo je od kolovoza 2011. do siječnja 2013. godine u više navrata upućivalo zahtjeve za dostavu 240 spisa korisnika iz Gruda i 491 iz Posušja. Nadležne općinske službe nisu udovoljile niti jednom zahtjevu Ministarstva za dostavu ukupno 731 spisa korisnika iz ove dvije općine.

Općina Široki Brijeg također nastavlja sa opstrukcijama u provođenju revizije, pa je i dalje onemogućen uvid u spise korisnika i pristup revizorskim timovima u prostorije grupe za pitanja evidencija iz oblasti vojne obaveze koja je ispostava federalnog organa uprave, kao i u Službu za boračko invalidsku zaštitu te općine.

– Važno ja napomenuti da je baš u općinama koje sprječavaju revidiranje dokumentacije zabilježen najveći porast korisnika invalidnina.

Zbog neodgovornosti nadležnih općinskih službi u Širokom Brijegu i sprječavanja provođenja Zakona o provođenju kontrole zakonitosti korištenja prava iz oblasti boračko-invalidske zaštite svim korisnicima osobnih invalidnina iz te općine (ukupno 1.378) bit će obustavljena isplata – navodi se u priopćenju.

Ministar Helez naglašava da se revizija vrši isključivo zbog razotkrivanja i izvođenja iz prava korisnika kojima to pravo ne pripada, bez obzira na to iz koje su komponente, a njezino potpuno izvršenje jedan je od uvjeta kreditnog aranžmana sa MMF-om.

Svaki način opstrukcije revizije boračke populacije ugrožava financijsku stabilnost Federacije BiH, navodi se u priopćenju iz Federalnog ministarstva za pitanja boraca i invalida obrambeno-oslobodilačkog rata, koje prenosi Ured Vlade FBiH za odnose s javnošću.

dnevno.ba

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari