Connect with us

Pregled

Obustavljen postupak protiv Miroslava Kutle za izvlačenje novca iz Dione

Objavljeno

on

Na zagrebačkom Županijskom sudu u srijedu je obustavljen postupak protiv odbjeglog tajkuna Miroslava Kutle u kojem ga se teretilo da je iz svoje nekadašnje tvrtke Dione izvukao 120 milijuna kuna.

Optužno vijeće Županijskog suda ustvrdilo je kako tužiteljstvo nije uspjelo dokazati da je riječ o ratnom profiterstvu, a kako je osnovno djelo zloporaba u gospodarskom poslovanju u zastari, sud je odbacio optužnicu.

Sud je stava da se optužbe za ratno profiterstvo ne mogu dokazati samo pukim navođenjem činjenicama da su zloporabe u gospodarskom poslovanju za koje su teretili Kutlu ratno profiterstvo jer su se događale za vrijeme Domovinskog rata. .

Kutle je bio optužen da je od 1994. do 1998. izvlačio novac iz Dione pravdajući izvlačenje fiktivnim pozajmicama te da je izvučeni novac koristio za kreditiranje 23 tvrtke u njegovom vlasništvu.

Županijski sud je ranije iz istih razloga odbacio nekoliko optužnica protiv odbjeglog tajkuna. Kutle je 2010. godine pravomoćno osuđen na dvije godine i osam mjeseci zbog malverzacija u pretvorbi Gradskog podruma, dok je zagrebački Županijski sud prošlog srpnja obustavio taj postupak zbog zastare.

Miroslav Kutle, simbol kriminala u pretvorbi i privatizaciji, pravomoćno je u rujnu prošle godine oslobođen i u aferi Tisak u kojoj je 2004. godine bio osuđen na šest i pol godina zatvora. Tada je s objave te presude bio odveden u zatvor u Remetincu, no poslije je presuda ukinuta, a Kutle je oslobođen.

Zagrebačko tužiteljstvo je optužnicu protiv Kutle i ostalih u kojima ih je teretilo da su tijekom 1996. i 1997. izvlačili novac iz Tiska podignulo 20. srpnja 2000. Nakon toga je mijenjana pet puta, a s početnih 12 optuženika spala je na sedam. Kutle i ostali prvom su se optužnicom teretili za štetu od 47 milijuna kuna, no na koncu je šteta umanjena pa im se na kraju na teret stavljalo 30-ak milijuna kuna.

Tužiteljstvo je optužnicu posljednji put mijenjalo krajem travnja 2016., kada je zastaru koja joj je prijetila pokušalo premostiti optužbama za ratno profiterstvo.

No taj manevar tužiteljstva, kao ni u ostalim Kutlinim predmetima, nije se isplatio jer su optužbe za zloporabu otišle u zastaru dok je optužbe za ratno profiterstvo, smatrajući ih nedokazanim, sud prošlo ljeto odbacio te su Kutle i ostali nepravomoćno oslobođeni optužbi. Tužiteljstvo se žalilo, no žalba im je odbačena te je oslobađajuća presuda u slučaju Tisak postala pravomoćna. (Hina)

Podijeli članak s prijateljima

Što vi mislite o ovoj temi?

Oglasi
Komentiraj
Advertisement

Komentari