Pratite nas

Gospodarstvo

OBŽ sufinancira 50 posto troškova izrade projektne dokumentacije općinama i gradovima

Objavljeno

na

Izrada projektne dokumentacije za općine i gradove često je veliko proračunsko opterećenje, ponekad i razlog odustajanja ili odgode pripreme projekta koji se želi nominirati za bespovratna sredstva iz Programa ruralnog razvoja RH.

Kako bi pomogli jedinicama lokalne samouprave u pripremi projektne dokumentacije, u proračunu Osječko-baranjske županije ove je godine osigurano 1.500.000,00 kuna, a danas (12. rujna 2018. godine) zamjenik župana Goran Ivanović potpisao je ugovore o sufinanciranju projektne dokumentacije za provedbu Mjere 7., Podmjera 7.4 i 7.2 iz Programa ruralnog razvoja RH s načelnikom Općine Donja Motičina Željkom Kovačevićem, načelnikom Općine Đurđenovac Hrvojem Topalovićem i načelnikom Općine Podravska Moslavina Zdravkom Šimarom. Ukupna vrijednost ugovora je 270.553,00 kuna.

– Za potpore jedinicama lokalne samouprave za izradu projektne dokumentacije Županija je ove godine osigurala 1,5 milijun kuna. Do sada je iskorišteno 495.156,00 kuna, a za raspodjelu je ostalo još 1.004.844,00 kuna. Ovaj oblik potpora je značajan jer je riječ o projektima od životne važnosti za jedinice lokalne samouprave koje zbog malih proračuna često ne mogu uopće ići u projektiranje pojedinih objekata koje žele graditi. Na ovaj način mogu ostvariti do 50 posto ulaganja, recimo Đurđenovac će ostvariti potporu od 120.000,00 kuna, a projektna dokumentacija za rekonstrukciju dječjeg vrtića Jaglac košta 243.750,00 kuna, što je za njihov proračun veliki novac – rekao je zamjenik župana Goran Ivanović te pozvao i druge načelnike i gradonačelnike s područja Osječko-baranjske županije da se jave za korištenje preostalog iznosa potpora.

Općina Donja Motičina planira graditi višenamjensku zgradu – dječji vrtić i prostor za udruge te joj je odobreno 82.500,00 kuna za izradu projektne dokumentacije, dok je Općini Podravska Moslavina odobreno 66.178,00 kuna, što je također 50 posto troškova izrade projektne dokumentacija, i to za izgradnju biciklističke staze.

Kako ističe pročelnik Upravnog odjela za ruralni razvoj Slavko Marjančević svi korisnici ovih potpora dužni su projekte prijaviti na natječaj Agencije za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju na Mjere ruralnog razvoja za provedbu podmjere 7.2 odnosno 7.4.. Sredstva nisu bespovratna, nego ih je korisnik ukoliko prođe na ovom natječaju, obavezan vratiti po isplati prve rate za prihvatljive troškove. Maksimalni iznos potpore po korisniku iznosi 250.000,00 kuna odnosno 50 % po pojedinom projektu. Potpore se odobravaju za troškove investicijskih i drugih studija te drugih pripremnih dokumenata, troškove izrade projektno-tehničke dokumentacije, geodetskih usluga, elaborata i studija izvodljivosti i druge dokumentacije za čiju izradu se utvrdi potreba prilikom izrade dokumentacije, a sve sa ciljem realizacije Županijske razvojne strategije koji se odnosi na razvoj infrastrukturnih sustava radi unapređenja kvalitete života u ruralnom prostoru.

Potpora se odobrava za opravdane troškove nastale poslije 1. siječnja 2014. godine. Prihvatljiva ulaganja u Podmjeri 7.2. tip operacije 7.2.2. su ulaganja u dokumentaciju za građenje nerazvrstanih cesta. Prihvatljiva ulaganja u Podmjeri 7.4. su ulaganja u dokumentaciju za građenje vatrogasnog doma i spremišta, društvenog doma/kulturnog centra, turističkog informativnog centra, dječjeg igrališta, sportske građevine, objekte za slatkovodni sportski ribolov, rekreacijske zone na rijekama i jezerima, biciklističke staze i trake, tematske putove i parkove, građevine za ostvarivanje njege, odgoja, obrazovanja i zaštite djece do polaska u osnovnu školu, javne zelene površine (parkovi i slično), pješačke staze, groblja, tržnice i dr.

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

Gospodarstvo

Mobilna aplikacija za bespovratni novac stigla u ZHŽ

Objavljeno

na

Objavio

Ne propustite nikad više priliku za dobijanje bespovratnih sredstava potpore!

Sve pravodobne informacije o dostupnim projektima i javnim natječajima za dodjelu bespovratnih sredstava u BiH, ali i inozemstvu, odsada ćete moći pratiti na jednom mjestu.

Zahvaljujući mobilnoj aplikaciji HERAG, koja će danas biti predstavljena u Širokom Brijegu, poljoprivrednici, poduzetnici, ali i zaposleni u javnoj upravi, više neće morati svakodnevno pratiti desetke internetskih stranica kako bi se na vrijeme mogli prijaviti na neki od javnih poziva za dodjelu bespovratnih sredstava, piše Večernji list BiH.

Jednostavan pristup

Za njih će to sada raditi HERAG (Razvojna agencija Zapadnohercegovačke županije) te im preko spomenute mobilne aplikacije dostavljati sve potrebne informacije. Predstavljanje spomenute aplikacije planirano je danas u hotelu Park u Širokom Brijegu s početkom u 11 sati, a pozvani su svi zainteresirani.

Naime, kako navode iz HERAG-a, danas će biti upriličen događaj pod nazivom “Ne propustite nikad više priliku za dobivanje bespovratnih sredstava potpore!” na kojem će, između ostaloga, biti predstavljena navedena logoaplikacija za mobilne uređaje. “Aplikacija će svojim korisnicima ubuduće omogućiti jednostavan pristup velikom broju javnih poziva u BiH, ali i onima iz pretpristupnih fondova EU-a”, stoji u priopćenju HERAG-a koji je začetnik ideje izrade jedinstvene aplikacije na ovom području. Inače, aplikacija je razvijena kroz tehničku pomoć programa za lokalnu samoupravu i ekonomski razvoj u Bosni i Hercegovini,

EU ProLocal, koji zajednički financiraju Europska unija i Vlada Njemačke, a provodi Deutsche Gesellschaft fuer Internationale Zusammenarbeit (GIZ) GmbH.

Bolja usluga

Uvođenjem aplikacije HERAG želi poboljšati komunikaciju sa svojim korisnicima, posebice poduzetnicima.

”Aplikacija je suvremen, jednostavan i brz komunikacijski alat sa sljedećim pogodnostima: dostava relevantnih informacija u aktualnom trenutku; moguć je obuhvat neograničenog broja korisnika; korisnik jednostavno vrši prilagodbu postavki aplikacije u skladu s vlastitim navikama i željama; aplikacija omogućuje i dvosmjernu komunikaciju, prikladno za anketiranja i provjeru zadovoljstva uslugom”, ističe se u priopćenju Razvojne agencije Zapadnohercegovačke županije HERAG. Kako bi vam sve navedeno bilo dostupno, dovoljno je samo instalirati spomenutu aplikaciju na svoj mobilni uređaj.

Živimo u svijetu u kojem brzina reagiranja, nerijetko, predstavlja odlučujući čimbenik u postizanju konkurentnosti. Iz HERAG-a očekuju da uporaba ove aplikacije doprinese upravo tome.

Važno je naglasiti da iz HERAG-a napominju kako je sadržaj informacija, koje će biti dostavljane preko aplikacije, isključuje odgovornost ove razvojne agencije i ni na koji način ne odražava nužno stajališta Europske unije./HMS/

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

Gospodarstvo

Zagrebački proračun za 2019. veći od 10 milijardi kuna

Objavljeno

na

Objavio

Foto: Hina

Zagrebački gradski proračun za 2019., kojega će zagrebački gradonačelnik Milan Bandić i pročelnici predložiti na sjednici Gradske skupštine 13. prosinca, po prvi će puta premašiti 10 milijardi kuna.

Prijedlog gradskog proračuna za 2019. “težak” je 10,2 milijardi kuna što je povećanje od gotovo 800 milijuna kuna u odnosu na ovogodišnji proračun, odnosno oko 2,3 posto, a u ukupnom proračunu oko 8,2 milijarde kuna odnosi se na osnovni dio, a oko dvije milijarde kuna odnosi se na proračune proračunskih korisnika, prenosi Jutarnji list u izdanju od utorka.

Zastupnici su dobili prijedlog proračuna, krajnji rok za podnošenje amandmana je 8. prosinca, a da bi bio prihvaćen, u Gradskoj skupštini treba ga podržati 26 gradskih zastupnika od njih 51.

Novčani iznos povećat će se Gradskom uredu za gospodarstvo, energetiku i zaštitu okoliša koji će dobiti 1,2 milijarde što je povećanje od gotovo 240 milijuna kuna i Gradskom uredu za prostorno uređenje, izgradnju grada, graditeljstvo, komunalne poslove i promet koji će upravljati s 1,5 milijardi kuna ili 200 milijuna kuna više nego ove godine.

Uz ostalo, Gradski ured za gospodarstvo planira energetsku obnovu zgrada javne namjene, početak realizacije projekta Zagrebačkog centra za gospodarenje otpadom, uređenje Zagrebačkog velesajma za projekt Zagreb- inovativni grad. Dio novca osigurat će se za sanaciju sjeverne tribine maksimirskog stadiona i za projekt nacionalne bolnice u Blatu.

Na dobitku će biti i Gradski ured za branitelje kojem će se proračun povećati za oko dva milijuna kuna, a među novim stavkama je i financiranje doma za branitelje samce.

S manje novca nego ove godine raspolagat će u Gradskom uredu za obrazovanje – s 1,7 milijardi što je 50 milijuna kuna manje i u Gradskom uredu za kulturu koji će dobiti 586 milijuna kuna ili 29 milijuna manje nego ove godine. Manji iznos dobit će i Gradski ured za demografiju koji će raspolagati s 400 milijuna kuna ili 10 manje nego ove godine.

Od EU fondova u Gradu Zagrebu planiraju dobiti 475 milijuna kuna, a najviše tog novca utrošit će se na obnovu remetinečkog rotora.

Kad je riječ o kapitalnim ulaganjima u 2019. osigurano je 29 milijuna za žičaru Sljeme, 60 milijuna, deset više nego ove godine, za Imunološki zavod, a za modernizaciju pothodnika 16 milijuna, prenosi, uz ostalo, Jutarnji list.

(Hina)

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari