Pratite nas

Iz Svijeta

Očajna borba kršćana protiv IS-a

Objavljeno

na

Pripadnici ekstremističke organizacije “Islamska država” (IS) nastavljaju svoj krvavi pohod protiv manjina u Iraku. Skupina slabo naoružanih kršćana pokušava pružiti otpor.

Mrayma Mansur djeluje nervozno. On sudjeluje u noćnim ophodnjama asirskih kršćana u gradu Alkošu na sjeveru Iraka. U pojas maskirne uniforme je zataknuo nož. Oko njega sjede njegovi drugovi, drže prastaro oružje u rukama i piju zaslađeni čaj. Govori se o izdaji. Kada su se pripadnici kurdske milicije pešmerge početkom kolovoza povukli ispred IS-ovih milicija iz kršćanskih gradova, Mrayma i njegovi drugovi su ostali ovdje. Nisu znali hoće li i Alkoš biti napadnut. IS se nalazio samo nekoliko kilometara južnije. Skoro svi stanovnici grada su pobjegli, jer su se bojali najgorega. “Imali smo 70 do 80 muškaraca koji su ostali i držali stražu u brdima”, priča Mrayma.

S brda na kojima je sagrađen Alkoš, asirski kršćanski grad s oko 6.000 stanovnika, pogled puca na pokrajinu Ninav. U međuvremenu su se pojedine obitelji vratile kućama, a pešmerge ponovo idu na bojište koje je udaljeno samo 15 kilometara. Jedan vlasnik čuva svoju prodavaonicu na čijim su prozorima zabijene daske. Tišinu povremeno razbijaju popodnevna zvonjava zvona i zvukovi malobrojnih vozila. Samostan Rabban Hormisd iz 7. stoljeća, sagrađen na stijeni iznad grada, zatvoren je iz sigurnosnih razloga.

Povlačenje pešmerga

U gradu vlada nesigurnost. Između Alkoša i bojišnice, neposredno ispred grada Tel Iskofa, pešmerge drže pojedine kontrolne točke. Mrayma je sa svog položaja vidio kako se pešmerge povlače. “Promatrao sam kako automobili i oklopna vozila napuštaju Tel Iskof i kreću u pravcu Dohuka”, kaže. “Mi smo svojim obiteljima rekli da za njih ovdje više nije sigurno.” Sada su kršćanski borci u maskirnim uniformama i zastarjelim vozilima odlučni u nakani da obrane svoj grad. No njima je jasno da protiv IS-a nemaju šanse. “Ako nas pešmerge napuste, IS-ovi pripadnici će nas ubiti”, siguran je Mrayma.

U Alkošu je otvoreno vrlo malo prodavaonica, a i one koje rade nemaju puno kupaca

Hemin Hawrami iz Kurdske demokratske stranke kaže da je IS bolje naoružan nego pešmerge. Asirski demokratski pokret ima oko stotinu boraca, a tu je još i 2.000 dobrovoljaca i muškaraca koji su povezani s različitim kršćanskim strankama. No oružje se nabavlja privatno ili dolazi preko Asirskog demokratskog pokreta i njegovih simpatizera, kažu njihovi vođe. Oni u svakom trenutku računaju s napadom.

Jedno selo protiv IS-a

Wadhah Sabih, đakon lokalne crkve, priča: “Mi smo proteklih stoljeća branili Alkoš protiv mnogih neprijatelja. No sada se ne možemo obraniti. Ako ni vojska ne može ništa protiv IS-a, kako bi mu se onda moglo suprotstaviti jedno jedino selo? IS se prodao vragu.” Kršćani su bijesni jer ih se progoni iz njihove domovine. U nedjelju 10. kolovoza su prvi put u zadnjih nekoliko stoljeća crkvena zvona ostala nijema. Procjenjuje se da je do 2003. godine u Iraku živjelo oko 1,5 milijuna kršćana. Danas ih je ostalo još oko 400.000, no i mnogi od njih su već napustili zemlju.

Za pokrajinu Niniv, na raskrižju između kurdskog i arapskog naroda u Iraku, već se vodile mnoge bitke. No kada je nadzor preuzeo IS, pripadnici etničkih i vjerskih manjina su se ozbiljno uplašili. Nakon masakra i progona jezida, oko planine Sindžara su formirane nove jezidske obrambene skupine. “Na Sindžaru jezidi ne vjeruju nikome kada se radi o njihovoj obrani”, kaže Jakub Jago iz Asirskog demokratskog pokreta, “oni se žele sami braniti. Mi ne želimo podijeliti Irak. Samo želimo sami odlučivati na našim područjima.”

Kršćanski borci Asirski kršćani u potrazi za borcima IS-a

Uzeti sudbinu u svoje ruke

Cijeli sjever Iraka je opustošen. Oni koji su ostali ne povjeravaju svoju zaštitu nikome koga osobno ne poznaju. Kršćanski političari kažu da se druge manjine u pokrajini Niniv također moraju same braniti, pa tako i jezidi. No vrlo je malo vjerojatno da bi te različite skupine mogle pobijediti IS. One trebaju podršku. Od Bagdada i pokrajinskog glavnog grada Arbila su zatražili oružje, obuku i taktičku koordinaciju. Od inozemstva su zahtijevali stvaranje zaštitne zone. Mrayma govori u ime svojih kršćanskih sunarodnjaka kada kaže: “Ako moj narod ne dobije međunarodnu podršku, uzet ću svoju putovnicu i sa svojom obitelji otići u neku drugu zemlju, jer tada ovdje više nećemo biti na sigurnom.”

Kada je pao mrak asirski su borci na rubu grada ponovo postavili svoju obranu. U gradu opet zvone crkvena zvona. Danas se održava jedno krštenje. Ljudi su izgubili povjerenje u svoje zaštitnike. Ali još uvijek ne znaju u koga se u ovom sukobu uopće mogu pouzdati.

(DW.de)

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

Iz Svijeta

Bashar al Assad: Uspjesi sirijske vojske su uvod u konačni poraz pobunjenika

Objavljeno

na

Objavio

Foto: Arhiva

Sirijski predsjednik Bašar al-Asad u ponedjeljak je izjavio da najnoviji vojni uspjesi u ofenzivi protiv pobunjeničkih skupina nagovješćuju poraz devetogodišnjeg ustanka koji je imao za cilj njegovo svrgavanje.

Sirijska vojska je ranije danas priopćila da je preuzela potpunu kontrolu nad desecima gradova u sjeverozapadnom dijelu pokrajine Alep te objavila nastavak ofenzive kako bi, uz stalnu potporu ruskog ratnog zrakoplovstva, s lica zemlje izbrisala džihadističke skupine.

Asadove snage na terenu su ostvarile strateški napredak zahvaljujući zauzimanju kontrole nad autocestom M5, ponovno otvorivši najbržu rutu između Damaska i Alepa.

“Ovo je uvod u njihov konačni poraz”, kazao je Asad, istovremeno upozorivši da sukob još uvijek nije gotov.

“Znamo da oslobađanje gradova ne znači kraj rata i suzbijanje zavjera i terora, ili predaje neprijatelja, ali smo im zasigurno dobro natrljali nos”, dodao je Asad.

No, istaknuo je, “bitka za oslobađanje Alepa i Idliba se nastavlja, kao i bitka za oslobađanje cijele Sirije”.

Sirijska vojska, uz potporu svojih saveznica, Rusije i Irana, nastavlja napredovati prema Idlibu.

Ofenziva započeta početkom godine nagnala je stotine tisuća civila na bijeg, na područje koje graniči s Turskom. (Hina)

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

Iz Svijeta

Vulin i Šojgu o odnosima Srbije i Rusije, ‘suradnja na najvišoj povijesnoj razini’

Objavljeno

na

Objavio

Suradnja Srbije i Rusije na najvišoj je povijesnoj razini, ocijenio je u ponedjeljak srbijanski ministar obrane Aleksandar Vulin u razgovoru s ruskim kolegom Sergejom Šojguom, koji boravi u službenom posjetu Beogradu gdje se neformalno susreo i s predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

Osobni odnosi dvojice predsjednika i vrhovnih zapovjednika oružanih snaga Vladimira Putina i Aleksandra Vučića “pridonijeli su da suradnja dviju države bude na najvišoj povijesnoj razini”, rekao je Vulin i dodao da je “predsjednik Vučić jedini državnik u Europi koji je rekao da njegova zemlja nikada neće uvesti sankcije Rusiji”, priopćilo je srbijansko Ministarstvo obrane poslije sastanka dvaju državnih izaslanstava.

Vulin i Šojgu razgovarali su “o suradnji na području obrane koja ima uzlazni trend” i “istaknuli zajedničko opredjeljenje da suradnja dviju zemalja u narednom periodu bude dodatno unaprjeđena”.

“Srbija visoko cijeni to što Ruska Federacija nije priznala takozvanu ‘državu Kosovo'”, istaknuo je Vulin i zahvalio Rusiji “na principijelnoj i dosljednoj potpori u očuvanju teritorijalnog integriteta Republike Srbije i njezinih nacionalnih interesa”.

Vulin je naglasio da Beograd nikad neće zaboraviti 2015. godinu “kada je na molbu predsjednika Vučića predsjednik Putin odlučio da Rusija uloži veto na sjednici Vijeća sigurnosti UN i tako onemogući izglasavanje rezolucije koja bi osudila genocid u Srebrenici, čime je spriječila da Srbi budu proglašeni za genocidni narod”, navedeno je u priopoćenju ministarstsva.

Istaknuvši da “Srbija želi snažnu i jaku vojsku jer je ona jamac stabilnosti i neutralnosti, ali i njenog napretka i razvoja”, Vulin je Šojguu zahvalio “na vojnotehničkoj pomoći koju Rusija pruža Vojsci Srbije”.

On je “izrazio zabrinutost za Srbe i Srpsku pravoslavnu crkvu u Crnoj Gori”, kao i “zbog napada na Republiku Srpsku i kršenje Daytonskog sporazuma”, te “posebno ukazao na to da je nedopustivo formiranje vojske Kosova, njezino naoružavanje i jačanje”.

“Posebno brine izostanak reakcije Europske unije, NATO i svih koji jamče provođenje Rezolucije 1244 Vijeća sigurnosti UN (na Kosovu)”, rekao je Vulin.

Šojgu je izrazio zadovoljstvo stupnjem razvijenosti suradnje dvije država u oblasti obrane, a kao najbolji pokazatelj naveo je šest zajedničkih vježbi dviju vojski kojima je “prikazana visoka razina profesionalizma i vrhunska obučenost svih sudionika”, a “demonstrirani su prijateljski odnosi na terenu”.

Šojgu je pozvao Vulina da u lipnju ove godine sudjeluju na sastanku ministara Šangajske organizacije za suradnju.

Ruskom ministru danas je na Sveučilištu obrane u Beogradu uručen počasni doktorat, uz ocjenu da je “dao veliki doprinos suradnji u vojno-obrazovnoj sferi izmedju Rusije i Srbije”.

Šojgu je ukazao na “povijesno prijateljstvo i zajedničku borbu srpskog i ruskog naroda u više ratova u prošlosti” i najavio da će na tradicionalnoj paradi na Crvenom trgu u Moskvi, u povodu 75. godina obljetnice pobjede nad fašizmom u Drugom svjetskom ratu, sudjelovati i srpski vojnici.

“Srbija podržava Rusiju i u naporima da se spriječe pokušaji falsificiranja, revidiranja povijesti i rehabilitiranja fašizma”, naglasio je Šojgu.

Vulin je na ceremoniji dodjele počasnog doktorata ocijenio kako je “u vremenu kada u politici dominiraju interesi, Sergej Šojgu veliki i istinski prijatelj Srbije”.

S ruskim ministrom sastao se danas i predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, a na svojoj službenoj Facebook stranici objavio je fotografije na kojima je u neformalnom razgovoru s Šojguom. Agencija Tanjug objavila je da je Vučić za Šojgua “priredio ručak”.

“Dunjevaču za dobrodošlicu dragom gostu”, naveo je Vučić, a fotografije su postavljene i na službenoj internet stranici predsjednika Srbije. (Hina)

Vulin: I u Hrvatskoj su, kao danas u Crnoj Gori, zabranjivali srpsku uniformu

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari