Pratite nas

Pregled

Očekuju nas vrući dani, duge tople noći i najezda crnostriga

Objavljeno

na

Ako je suditi prema izjavama meteorologa, trenutačno smo u najtoplijem tjednu u lipnju ove godine, a očekuju nas uz tople dane i duge tople noći. Temperature će se samo u najvišem gorju spuštati ispod 30 stupnjeva.

poskok crnostrigS obzirom da se prije dva tjedna u mnogim bh. mjestima grijalo i ložila drva, mnogi su zaključili kako vrijeme ide iz ekstrema u ekstrem, a tomu svjedoči i čitav niz primjera. Ono što zabrinjava građane posljednjih dana je povećan broj zmija. Na putu od Gruda do Mostara na cesti se može vidjeti veći broj ubijenih, ali i onih koje mirno klize preko ceste. Mještani nam govore kako je svake godine zmija sve više. Stariji ističu kako su nekad bježale od ljudi, a danas je i to postalo sve rjeđe. Napadi su postali sve učestaliji.

Postoje danas i rastjerivači zmija, ali ja toj tehnici ne vjerujem. I dalje mislim da su domaće mačke najbolje rješenje za opasne predatore – govori nam stariji Gruđanin dok nekoliko domaćih mačaka odmara oko njegovih nogu. Kako nekad, tako i danas, mačke kao uspješni lovci na štakore i zmije ponovno su postale pravi hit među kućnim ljubimcima. A zmija će ove godine biti više od nekog okvirnog prosjeka. Zimski san, s obzirom da zime u pravom smislu nije ni bilo, zasigurno nisu dobro odradile. – Bilo bi nelogično da se zmije nisu pojavile. Naglo je otoplilo i one su napustile staništa gdje su prezimile, stoga je normalno da ih se viđa u većem broju – govori nam Stjepan Prgomet, ravnatelj Veterinarske stanice Mostar.

Ističe kako kada su zime oštre, bez obzira na klupka, znatan broj zmija ne preživi, tako da ih na proljeće bude manje, ali ove godine neće biti tako… – Ove godine su gotovo sve preživjele pa možemo očekivati i veće zmije nego inače. One tijekom cijele zime budu u hibernaciji. Zmije s jednog područja zimski san provedu u klupku, a nakon nastupanja određenih temperatura prve na površinu izlaze ženke i pripremaju se za oplodnju, a nakon nekog vremena i mužjaci – kazao nam je Prgomet. Još prošle godine, Prgomet je nagovijestio veći broj zmija na ljeto 2014., ali je i otkrio uzroke njihove agresivnosti. – Promjena u ponašanju može biti izazvana time da su gladne pa se one ne boje ničega kako bi došle do hrane. Ući će i na prostore gdje očekuju da će doći do hrane. Zbog povećanog broja mladih zmija očekivati je i najezdu zmija u idućoj godini – kazao je tada Prgomet. Kako sada stvari stoje stručnjaci i njihove prognoze su točne. Blagu zimu zmije su bez problema preživjele i sigurno je da će se ove sezone susresti s ljudima u većem broju.

VL

facebook komentari

Sponzori
Komentiraj

Pregled

HND brani Aleksandra Stankovića i napada HRT

Objavljeno

na

Objavio

Hrvatsko novinarsko društvo (HND) osuđuje reakciju vodstva HRT-a koje se ogradilo od svojeg novinara i urednika emisije “Nedjeljom u dva” Aleksandra Stankovića, priopćio je u srijedu HND.

Vodstvo HRT-a je u povodu nedavne emisije “Nedjeljom u dva” izdalo priopćenje u kojem se ističe kako se HRT, “poštujući Ustav Republike Hrvatske i Deklaraciju o Domovinskome ratu Hrvatskoga sabora, ograđuje od stajališta iznesena u emisiji ‘Nedjeljom u dva’, u kojoj je Stanković u više navrata Domovinski rat doveo u vezu s ‘građanskim ratom’”.

“Takvu reakciju HND smatra licemjernim napadom vodstva HRT-ova na vlastitog novinara, kojim vrh HRT-a još jednom potvrđuje kako se, kada je program u pitanju, ne rukovodi poštivanjem profesionalnih standarda na kojima se treba temeljiti javni medijski servis, već se služi opasnom politikantskom retorikom priklanjajući se populističkim nasrtajima i prilagođavajući se na način da ne uznemirava političke moćnike”, ističe se u priopćenju Izvršnog odbora HND-a koje potpisuje predsjednik udruge Saša Leković.

Iz transkripta dijela razgovora sa Stankovićevim gostom Predragom Mišićem vidljivo je što je točno kolega Stanković izgovorio, navodi se u dopisu HND-a.

“Svakom tko poznaje činjenice jasno je da je Hrvatska napadnuta nakon što je proglasila odcjepljenje od SFRJ i to nije dovodio u pitanje niti kolega Stanković. Ali u emisiji sa gostom je raspravljao (i) o tome ima li Domovinski rat, zbog raznih specifičnosti, i elemente građanskog rata a povod je bio osobna sudbina gosta”, ističe HND.

Vodstvo HRT-a očito misli kako je takva vrsta propitivanja nedopustiva na javnim medijskom servisu, unatoč činjenici da je čak i Ustavni sud u obrazloženju odbijanja ustavne tužbe u vezi ratnog zločina 12. siječnja 2015. nedvosmisleno naglasio: “Oružani sukob na području Republike Hrvatske imao je nemeđunarodni karakter do 8. listopada 1991.

Nakon toga, taj je sukob imao međunarodni karakter…. na događaje prije 8. listopada 1991. primjenjuje se Dopunski protokol II. uz Ženevske konvencije o zaštiti žrtava nemeđunarodnih oružanih sukoba”, kaže se u priopćenju.

“Vodstvu HRT-a istovremeno ne smeta ugošćavanje onih koji su osobe optužene za ratne zločine prije 8. listopada 1991. branili upravo pozivajući se na citirane činjenice iz odluke Ustavnog suda. Oni mogu i u programu HRT-a tvrditi kako je do 8. listopada 1991. u Hrvatskoj bio ‘građanski rat’, a novinar HRT-a ne smije o tome niti pisnuti, a da ga se vodstvo HRT-a javno ne odrekne”, navodi HND.

Pritom se HRT-ovi šefovi sakrivaju iza Ustava, koji Stanković niti na koji način nije doveo u pitanje, a nemaju nikakve primjedbe na one istupe u programima HRT-a kojima tuđa ustavna prava redovito krše. Pozivaju se i na Deklaraciju o Domovinskom ratu kao da je taj politički dokument dogma.

Takvim postupkom vodstvo HRT-a je potvrdilo da instituciju kojom rukovode ne smatraju javnim medijskim servisom nego državnom agencijom pod političkom kontrolom i tako HRT simbolično vraćaju u državu iz koje je Hrvatska izašla – u SFRJ, i to iz najrigidnijeg razdoblja, poručuje HND. (Hina)

>>> Marko Jurič: Kakva je ovo glupost HRT se ograđuje od svojeg novinara Ace Stankovića?

Zbor udruga veterana hrvatskih gardijskih postrojbi traži suspendiranje Aleksandra Stankovića

facebook komentari

Nastavi čitati

Pregled

Od 2018. se ukida tunelarina za tunel Sveti Ilija

Objavljeno

na

Objavio

S prvim danom sljedeće godine ukida se tunelarina kroz Tunel sv. Ilije, što će posebno razveseliti brojne stanovnike šireg područja Makarske, Imotskog i Vrgorca, ali i svih ostalih putnika koji su koristili taj pravac i za njega u prosjeku plaćali 20 kuna, izvijestio je u srijedu splitsko-dalmatinski župan Blaženko Boban.

“Obradovala me poruka ministra Olega Butkovića da se od 1. siječnja iduće godine ukida tunelarina u Tunelu sv. Ilije. To je jedna od mjera za Imotski i cijelu krajinu, Zagvozd i područje Vrgorca, ali isto tako i za Makarsku i njeno primorje, čiji stanovnici vrlo često koriste autocestu”, rekao je Boban.

Istaknuo je kako na to gleda kao na demografsku mjeru. “U Imotskom sam se susretao s mladim ljudima koji rade sezonske poslove, i to vrlo često dvokratno. Zamislite kako je onima iz Imotskog ili Zagvozda koji rade u Makarskoj, te koliko puta trebaju na dan koristiti i plaćati tunel. To je veliki izdatak, posebice poduzetnicima i vlasnicima OPG-ova”, kazao je Boban.

Otkrio je kako je zbog ukidanja tunelarine u Zagreb odlazio više od deset puta, a u pregovorima s Ministarstvom najjači mu je argument bio da se izdvoji jedan primjer u Hrvatskoj gdje se prilaz autocesti naplaćuje. To je trajna mjera i odnosit će se na sve putnike, kaže Boban.

Tunel sv. Ilija dug je 4248 metara, otvoren je početkom srpnja 2013. godine i nalazi se na dionici državne ceste D532. Duže od pet godina gradili su ga Hidroelektra niskogradnja i Konstruktor Split.

Cijena tunelarine za prvu kategoriju iznosi 20 kuna, za drugu 30 kuna, za treću 45 kuna, a za četvrtu skupinu vozila 66 kuna. (Hina)

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari