Pratite nas

BiH

Očevi su u ratu branili svoju djecu, a sad je došlo vrijeme da djeca brane očeve

Objavljeno

na

Vijeće branitelja Federacije BiH najavilo je blokadu prometnica koje iz federacije vode prema Republici Srpskoj te blokadu državnih institucija BiH ako se odmah, a najkasnije do ponedjeljka uhićeni ne puste na slobodu.

– Očevi su u ratu branili svoju djecu, a sad je došlo vrijeme da djeca brane očeve – izgovara Željko Matuzović, sin uhićenog generala Đure Matuzovića, u ratu prvog zapovjednika 106. brigade HVO-a Orašje i zapovjednika zbornog zapovjedništva Orašje kojeg se tereti za ratni zločin počinjen nad srpskim stanovništvom. – Da je to mjesto dobro bilo, ne bi njemu dopalo – kaže, piše VečernjiList

Nekoliko dana prije uhićenja agenti SIPA-e Matuzovića su zvali na kućni telefon, ali on je u to vrijeme bio u Osijeku, kod sina Zlatka. Obitelj mu je prenijela poruku i general im se javio. Tada je doznao da će ga “za nekoliko dana trebati”.

– Da je htio, mogao je ostati u Hrvatskoj. I nikome ništa. Al’ on nije takav čovjek. Njemu bi još teže bilo da su ove ljude pohapsili, a da nije s njima. Ovo što se sada događa ova naša sredina jednostavno nije zaslužila. Pa mi smo samo branili svoje, a oni sada, nakon toliko godina, pritvaraju ljude. Zašto ih nisu pustili da se brane sa slobode pa, tko je kriv, neka odgovara – pitaju se i Željko Matuzović, ali i njegovi sumještani, i Hrvati i Bošnjaci.

Nikome nije jasno ni zašto još uvijek nisu procesuirani Srbi zbog ratnog zločina počinjenog u Bosanskom Šamcu kao ni zašto su uhićeni pa pušteni da se brane sa slobode Srbi osumnjičeni za zločin u logoru Batkovići kod Bijeljine u kojem su muškarci premlaćivani, a žene i djeca silovani, za zločin u Vlasenici gdje je ubijeno šezdesetak ljudi…

Stoga licemjernim smatraju priopćenje Srpske demokratske stranke objavljeno nakon mirnog prosvjeda u petak u Orašju. SDS u tom priopćenju proziva hrvatsku Vladu što se javno angažirala nakon uhićenja u Orašju i traži da se poštuju ingerencije suda BiH kod donošenja odluka, da se ne utječe na njih i da počinitelji ratnih zločina moraju odgovarati.

– Umjesto da konačno krenemo naprijed, nas sad opet vraćaju unazad, u ratno doba – govore Ruža i Pero Oršolić, supruga i sin uhićenog Tade Oršolića.

Tado Oršolić tereti se za ratne zločine po zapovjednoj i individualnoj odgovornosti. U ratu je bio zapovjednik policije, 1993. godine bio je načelnik općine Orašje, a nakon rata kantonalni ministar policije. Sada je pomoćnik ministra policije Mehe Dolića, čije se ime također nalazi na jednom od popisa koji kolaju medijima.

– Drago nam je što se hrvatska Vlada digla na noge, apeliramo na njih da nas ne ostave, da pomognu koliko god mogu. Tado se u ponedjeljak bio mimoišao s agentima SIPA-e. On je krenuo na posao, a oni su došli k nama u Oštru Luku. Zvali su ga da se vrati iz Orašja. Da je htio pobjeći, mogao je samo prijeći granicu. Al’ nije on takav čovjek – kažu Oršolići.

Među uhićenima je i Marko Baotić iz Donje Mahale kojeg se tereti za ratni zločin po zapovjednoj odgovornosti.

Godinama nitko nije pitao

– Za to nema nikakvih dokaza jer tata i nije bio zapovjednik, već dozapovjednik 3. bojne Donja Mahala 106. brigade. Terete ga da je potpisao zapovijed da srpski zarobljenici idu kopati rovove. Na tom je dokumentu potpis Marka B. Ali ne radi se uopće o njemu, već o također uhićenom Marku Blažanoviću koji je dopis potpisao jer je bio službujući, umjesto zapovjednika – kažu Markovi sinovi Damir i Željko te njegova supruga Manda Baotić.

– Sve ove godine oca nitko nikada nije zvao, ni na telefon, a kamoli što drugo, da bi ga pitao o bilo kakvim zločinima, a sad su dan prije Svih svetih došli po njega. Tata je u ratu bio obavještajac i njegovim su uhićenjem jednako iznenađeni i Hrvati i Srbi. Jer, otkako je u mirovini, bavi se poljoprivredom, prodaje stoku i odlazi na sajmove u mjesta u kojima je većinsko srpsko stanovništvo. Pa zar bi išao među njih da je išta kriv? – pita se Blažanovićev sin Zoran.

– Bila sam na razgovoru s kantonalnim premijerom Marijanom Klaićem. Ponudio nam je pomoć. Samo da sve ovo što prije završi i da se naši ljudi vrate kući – kaže Marija Živković iz Donje Mahale iz čije su kuće odvedena dvojica muškaraca, suprug Anto i njegov brat Mato, u ratu pripadnici vojne policije.

VečernjiList

facebook komentari

Sponzori
Komentiraj

BiH

POTPIŠITE peticiju protiv progona Hrvata u BiH!

Objavljeno

na

Objavio

PETICIJA HRVATA U BIH PROTIV PROGONA I DISKRIMINACIJE

kojom zahtijevamo:

Pravedno suđenje za kaznena djela ratnoga zločina svim optuženima po istom zakonu (i istim pravnim kvalifikacijama), tj. zakonu koji je vrijedio u trenutku počinjenja djela

  1.     .

Reviziju sudskih presuda hrvatskim braniteljima s političkim kvalifikacijama (u skladu s točkom 1)

  1.     .

Procesuiranje svih ratnih zločina počinjenih nad Hrvatima u BiH.

Donošenje izbornoga zakona koji će jamčiti izbor legitimnih predstavnika naroda (i formiranje vlasti iz naroda za narod).

Napomena: Na području Bosne i Hercegovine je organizirano potpisivanje peticije na papiru, stoga molimo sve koji su u mogućnosti da peticiju potpišu kod naših povjerenika na terenu, a svi ostali, diljem svijeta, koji niste u mogućnosti svoj potpis staviti na papir učinite to potpisom na ovoj on-line peticiji. Hvala na potpori.

 

facebook komentari

Nastavi čitati

BiH

Anto Jeleč: Suradnja OSBiH sa oružanim snagama susjednih zemalja uspješna

Objavljeno

na

Objavio

Načelnik Zajedničkog stožera Oružanih snaga BiH (ZS OSBiH) general pukovnik Anto Jeleč izjavio je za Fenu da uspješna regionalna vojna suradnja i dobrosusjedski odnosi između balkanskih zemalja predstavljaju važan čimbenik izgradnje razumijevanja, povjerenja, stabilnosti i sigurnosti, kako u regiji, tako i na cijelom području jugoistočne Europe.

”Može se reći da je regionalna suradnja Oružanih snaga BiH sa oružanim snagama susjednih zemalja dosta uspješna, ali se i dalje neprekidno unapređuje i razvija. Mi, posebice vojnici gajimo prijateljske i dobrosusjedske odnose”, rekao je Jeleč u intervjuu za Fenu.

Naveo je da se suradnja OSBiH sa susjednim zemljama realizira u oblasti školovanja i obuke, međusobne potpore zajedničkog partcipiranja u mirovnim misijama, zajedničkoj edukaciji, vježbama različitih razina, kao i na zajedničkom sagledavanju i procjenjivanju asimetričnih i drugih sigurnosnih prijetnji i rizika u regionu.

General Jeleč je, govoreći o rezultatima OSBiH u godini koja je na izmaku, rekao da su OSBiH tijekom 2017. godine, u odnosu na prethodne godine, ostvarile zapažene rezultate.

”Da bi osigurali funkcioniranje OS, kroz racionalno planiranje izražavali smo prioritete i uspješno realizirali pred nas postavljene zadaće. Sigurnosni izazovi na unutarnjem i međunarodnom planu zahtijevali su efikasne odgovore OSBiH. Skup takvih odgovora u realiziranju Zakonom definiranih zadaća OSBiH predstavlja istinska dostignuća.

Napomeniti ću samo one najvažnije oblasti i to: na planu pružanja pomoći civilnim strukturama vlasti i stanovništvu a posebito za vrijeme prirodnih i drugih nesreća i katastrofa, ispunjavanju međunarodnih obveza, sudjelovanjem u međunarodnim operacijama potpore miru, jačanju regionalnih obrambenih inicijativa, realiziranju operacija humanitarnog deminiranja, rješavanju viškova naoružanja, streljiva i misko-eksplozivnih sredstava, kontinuiranom procesu obučavanja i osposobljavanja pojedinaca, zapovjedništava i postrojbi na svim razinama zapovjedanja i nadzora kao i uspješnom usvajanju i implemetaciji NATO normi i standarda, važnog procesa na našem putu ka ispunjenju strateškog cilja države BiH i njenih OS a to je kao što znate punopravno članstvo u NATO Alijansi”, naveo je Jeleč.

Ono što je za OS bilo značajno za ovu godinu, istaknuo je, jeste usvajane dokumenta “Pregled obrane“. ”Usvajanjem ovog dokumenta učinjen je značajan pomak u pogledu NATO integracijskog procesa BiH, imajući u vidu da se navedenim dokumentima definiraju daljnje aktivnosti u sektoru obrane usmjerene na izgradnju modernih, kvalitetno opremljenih, obučenih i priuštivih oružanih snaga, koje će biti interoperabilne sa NATO snagama.

Sve to nam daje potpuno pravo da na postignuto budemo ponosni, ali nas i obvezuje da u narednom razdoblju budemo još bolji, organiziraniji i efikasniji’, poručio je general Jeleč. Na pitanje u kojim mirovnim misijama sudjeluju OSBiH, na kojim zadaćama su angažirani i što o njihovom angažmanu kažu njihovi pertneri, Jeleč je rekao da su sukladno važećim zakonskim procedurama, OSBiH i u ovoj godini nastavile i proširile sudjelovanje u mirovnim misijama UN-a, NATO-a i EU. ”Trenutno se u navedenim misijima od Republike Kongo i Mali, Srednjoafričke Republike i Islamske Republike Afganistan, nalazi 67 pripadnika OSBiH.

Angažiranjem u navedenim misijama, OSBiH ispunjavaju preuzete međunarodne obveze i na taj način daju izravnu potporu njihovom izvođenju. Kao najbolji predstavnici i veleposlanici svoje zemlje oni su sukladno Povelji UN-a, Ustavu i Zakonu o obrani BiH svoju misiju izvršavali a i sada izvršavaju časno, profesionalno i odgovorno”, istaknuo je načelnik ZS OSBiH.

Dodao je da zajedno s koalicijskim partnerima OSBiH daju osobni doprinos naporima u jačanju mira, stabilnosti i sigurnosti u svijetu, izgradnji demokratskih institucija vlasti, kapaciteta obrambenog i sigurnosnog sektora, poštivanju ljudskih prava i sloboda kao i da u okvirima i granicama svojih profesionalnih i ljudskih mogućnosti pružaju pomoć unesrećenima, povrijeđenima i oboljelima u ovim kriznim žarištima. ”To potvrđuju i dobijene visoke ocjene i brojne pohvale o angažmanu OSBiH od strane NATO-a i koalicionih partnera na terenu.

Ove složene zadaće svih ovih godina uspješno su izvršavali u internacionalnom okruženju bez ijednog izvanrednog događaja a svi pripadnici su se živi i zdravi vratili svojim postrojbama i obiteljima u domovini. To daje za pravo da svi u BiH i njenim oružanim snagama budu veoma ponosni na postignute rezultate u mirovnim misijama”, rekao je Jeleč.

Istaknuo je da će OSBiH prateći međunarodne standarde i u 2018. godini nastaviti put reforme u ostvarivanju cilja stvaranja modernih, priuštivih i vrhunski osposobljenih OS. ”Siguran sam, u tome ćemo uspjeti, a povod za taj optimizam nalazim u ohrabrujućim i ostvarenim rezultatima iz prethodnog razdoblja”, dodao je general Jeleč.

Načelnik ZS OSBiH je svim pripadnicima OSBiH zahvalio na pojedinačnom doprinosu i naporu koji su uložili u izvršenju svih zadaća i aktivnosti zapovjedništava i postrojbi OS u protekloj godini.

U narednom razdoblju očekujem da u svojim postrojbama istim entuzijazmom nastave vrhunski profesionalno i predano izvršavati svoje obveze i realizirati sve propisane dodjeljene zadaće. Tako će dati svoj puni doprinos nastavku daljeg procesa reforme i razvoja OSBiH kao i profesionalne i ljudske etike časne vojne profesije – poručio je general Jeleč na kraju intervjua za Fenu.

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori

Podržite nas

Podržite našu novu facebook stranicu jednom sviđalicom (like). Naša izvorna stranica je uslijed neviđene cenzure na facebooku blokirana.

Komentari