Očistite tijelo od masne hrane uz pomoć ovih finih namirnica

0

Iako francuske salate, pečenice i kolača ima još za naredne dane, bilo bi dobro kad biste malo odmorili tijelo od “teške” hrane i umjesto toga pojeli nešto “pročišćujuće”

[ad id=”93788″]

Uzmite malo odmora od blagdanske hrane, prepune kalorija i pripremite si neka od jela prepuna korisnih minerala i vitamina, koji potiču “pročišćavanje” organizma. Uz sama jela trebali biste konzumirati što više vode i zelenog čaja.

Bobičasto voće i grožđe, premda ih je teže nabaviti zimi, jedno su od najboljih antioksidansa iz prirode. Puni su fitokemikalija (aktivne tvari koje se prirodno nalaze u biljkama), vitamina C i selenija. Znanstvena istraživanja pokazala su da pravilna konzumacija grožđa i bobičastog voća jača imunološki sustav, ali i štiti od stvaranja stanica raka te srčanih bolesti.

Još jedna skupina plodova odlična je u borbi protiv nastajanja stanica raka. To su orašasti plodovi, koji su važni i zbog toga što su puni dobrih masti, ali i vrlo važnih omega-3 masnih kiselina. Većina ih sadrži posebne vrste fitokemikalija koje snižavaju kolesterol.

Mrkva je jedna od najljekovitijih namirnica, a velikim dijelom zahvaljujući bogatstvu beta karotenom. Beta karoten vrlo je važan u prehrani osoba oboljelih od raka, a redovita konzumacija sprječava pojavu glaukoma i katarakta. No ono zbog čega je mrkva na popisu su antioksidansi karotenoidi, hidroksinamične kiseline i antocijanini.

Detoksikacija ne može proći bez zelenih namirnica. Špinat, kelj i brokula predvodnici su skupine. Bogati su kalijem, magnezijem i kalcijem, a njihovi antioksidansi pomažu u širenju krvnih žila, kako ne bi došlo do stvaranja začepljenja.

Mahunarke su također među glavnih antioksidana. Pune su nutritivnih vrijednosti, vitamina i minerala, kao što su vitamin C, kalcij, cink i selenij.

Osim u orašastim plodovima, do omega-3 masnih kiselina najlakše je doći konzumacijom ribe. Premda nije sva riba prebogata kiselinom, s tunom, pastrvom, lososom i kamenicama nećete pogriješiti. U ribi se krije još jedna tvar, koju je u hrani vrlo teško pronaći, a to je vitamin D.

facebook komentari