Pratite nas

Reagiranja

Očitovanje vezano za prijedlog novog Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira

Objavljeno

na

Udruga Urbana desnica napisla je očitovanje vezano za prijedlog novog Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira poslano u Hrvatski sabor. Pozivaju i ostale udruge, inicijative, političke stranke i pojedince da se očituju vezano za ovu odredbu novog prijedloga Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira, kako bi konačno riješili pitanje totalitarizma i njegovog veličanja u Hrvatskoj, Očitovanje prenosimo u cijelosti:

PRIMA: Hrvatski sabor

Već duže vremena ističemo potrebu konkretiziranja odredbe koja se odnosi na javno isticanje simbola, crteža, fotografija, filmova koji uznemiravaju hrvatske građane. Ponajviše zbog toga što bi trebalo zabraniti isticanje svih totalitarističkih obilježja u Hrvatskoj, uključujući i obilježja komunizma. Uzmimo u obzir Rezoluciju Vijeća Europe 1481 (2006) o potrebi međunarodne osude zločina totalitarnih komunističkih režima, te Deklaraciju o osudi zločina počinjenih tijekom totalitarnog komunističkog poretka u Hrvatskoj 1945.-1990. godine koju je izglasao Hrvatski sabor 30. lipnja 2006.

Naime, prema sadašnjem članku 5. Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira (NN 4/77, 55/89, 5/90– pročišćeni tekst, 30/90, 47/90) postupa MUP RH i zabranjuje javno isticanje fašističke simbolike, ali ne i komunističke. Taj članak glasi:

Tko na javnom mjestu izvođenjem, reproduciranjem pjesama, skladbi i tekstova ili nošenjem ili isticanjem simbola, tekstova, slika, crteža remeti javni red i mir, kaznit će se za prekršaj novčanom kaznom od 500 do 1500 dinara ili kaznom zatvora do 60 dana. Tko bez dozvole nadležnog organa, tehničkim sredstvima, prenosi javne priredbe i manifestacije izvan prostora na kojem se iste održavaju, kaznit će se za prekršaj novčanom kaznom od 500 do 1500 dinara. Tko tiskane ili snimljene stvari raspačava na neuobičajen nametljiv ili drzak način, te time remeti mir građana, kaznit će se za prekršaj novčanom kaznom od 500 do 1500 dinara.

Očito je kako je odredba ovog zakona nedorečena i prepušta tumačenje izvršnoj vlasti. Trenutno je u raspravi novi prijedlog ovog zakona i ova odredba sadržana je u članku 22. Odredba sada glasi ovako:

“(1) Tko na javnom mjestu držanjem, nošenjem, crtanjem, isticanjem ili prikazivanjem simbola, crteža, fotografija, filmova ili na drugi način uznemirava građane, kaznit će se novčanom kaznom u iznosu od 3.000,00 do 7.000,00 kuna ili kaznom zatvora u trajanju do 50 dana.
(2) Tko na drzak ili nametljiv ili nepristojan način raspačavanjem pisanih, tiskanih ili snimljenih materijala uznemirava građane, kaznit će se novčanom kaznom u iznosu od 1.000,00 do 5.000,00 kuna.”

Iz ovoga je jasno vidljivo kako i novim prijedlogom zakona nije postignuta konkretizacija, te je tumačenje simbolike koja uznemirava građane prepuštena izvršnoj vlasti, odnosno policiji koja postupa na terenu. Ono što predlažemo u ime udruge građana “Urbana desnica” jest konkretizacija članka 22. u prijedlogu Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira koji se trenutno nalazi u Saborskoj raspravi. Naš prijedlog izmjene ove odredbe glasi:

“(1) Tko na javnom mjestu držanjem, nošenjem, crtanjem, isticanjem ili prikazivanjem simbola, crteža, fotografija, filmova, totalitarističke ikonografije ili na drugi način uznemirava građane, kaznit će se novčanom kaznom u iznosu od 3.000,00 do 7.000,00 kuna ili kaznom zatvora u trajanju do 50 dana.
(2) Tko na drzak ili nametljiv ili nepristojan način raspačavanjem pisanih, tiskanih ili snimljenih materijala uznemirava građane, kaznit će se novčanom kaznom u iznosu od 1.000,00 do 5.000,00 kuna.”

Smatramo kako bi se ovom malom izmjenom članka 22. prijedloga zakona uklonila dosadašnja dvosmislenost, olakšao bi se posao kako izvršnoj, tako i sudskoj vlasti, a Hrvatska bi se priključila velikom broju EU zemalja koje su prihvatile Rezoluciju 1481 jednako tretirajući totalitarizam, te bi ispoštovala vlastitu Deklaraciju o osudi komunističkih zločina prihvaćenu u Hrvatskom saboru 2006. godine u kojoj se komunizam i tretira kao totalitarizam.

S poštovanjem,

[ad id=”40551″]

udruga Urbana desnica.

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

Reagiranja

Udruga veterana specijalne policije BATT Split: Ne zanimaju nas osude opskurnih organizacija kao što su HND

Objavljeno

na

Objavio

Foto: Arhiva

Udruga veterana specijalne policije BATT Split oglasila se priopćenjem za javnost u svezi sukoba policajca i novinarke tijekom izravnog javljanja pred zgradom Doma za stare i nemoćne u Vukovarskoj ulici u Splitu, tijekom evakuacije koronavirusom zaraženih štićenika.

Priopćenje donosimo u cijelosti:

‘Drage Hrvatice i Hrvati, poštovani sugrađani,

ovim putem vam se obraćamo u svezi javnog medijskoga linča na našeg kolegu, djelatnika Interventne policije Split Luke Kokeze, a pokrenutog od strane novinarke Ivane Šilović koja je izvještavala prilikom krizne situacije u staračkom domu u Splitu kada su pripadnici interventne policije pružali asistenciju i osiguravali premještaj osoba oboljelih od koronavirusa.

Tom prilikom je došlo do incidenta u kojem se dotična novinarka oglušila na zapovijed policajca Kokeze da napusti mjesto koje je policija osiguravala te se sa policajcem upustila u verbalno razjašnjavanje o njegovom postupanju i zapovijedima i to na način da mu je govorila da ne zna raditi svoj posao, pa je u nekoliko navrata pitala zašto mora napustiti područje i čak nakon što joj je policajac rekao da je to zbog njene i opće sigurnosti.

Čak je govorila da bi se najradije potukla. Ovaj incident je završio odlaskom novinarke Šilović s komentarom prema policiji ‘Mrš’. Mi se nalazimo u kriznom vremenu kad je uz zdravstvene djelatnike, policija ta koja je na prvoj crti obrane i koja je najugroženija, a poglavito zbog toga što je u svim ovim situacijama ugroze nedovoljno zaštićena, puno lošije nego zdravstveni djelatnici ali su ipak tu i svakodnevno riskiraju svoje zdravlje i potencijalno zdravlje svojih obitelji da bi zaštitili sve nas.

Policajca sa 30 godina iskustva učiti poslu, od strane novinara je u najmanju ruku neprimjereno, ponižavajuće i van svake pameti. Nastup, odnos i na kraju riječi ‘mrš’ novinarke Šilović kao i naknadni medijski linč proizveden s njene strane, a podržan od ostalih medija najoštrije osuđujemo i smatramo potpuno neprimjerenim. Ne zanimaju nas osude opskurnih organizacija kao što su HND. Društva kojim rukovode Slavica Lukić, Saša Leković, Saša Kosanović… mogu biti novinarska, trgovačka, interesna, tajna, javna društva, ali sigurno nisu hrvatska.

Razumijemo želju novinara za izvještavanjem, ali držimo da se novinari ne smiju ponašati kao svojevrsne svete krave kojima je sve dopušteno pa i odbijanje zapovijedi policajca. Nije nam prihvatljivo ni snimanje i izvještavanje s vrata doma u trenutku iznošenja štićenika jer se time ugrožava njihova i sigurnost novinara koji tako postaju potencijalni tzv. kontakti, a također nam nije prihvatljivo izlaganje štićenika ne daj Bože javnoj stigmatizaciji zbog svoje bolesti.

Postupanje medijske ekipe u ovom slučaju je bilo potpuno neprofesionalno. Dok čitava država poštuje pravila Kriznog stožera, pojedini novinari zloupotrebljavaju svoju profesiju, te tako otežavaju i onako tešku situaciju.

Predstavnici medija, u ovom slučaju Ivana Šilović, bi trebali razmišljati da policajci danima odrađuju lavovski i visoko stresan posao pritom riskirajući svoje zdravlje i da nisu u svakom trenutku raspoloženi objašnjavati nedokazanim pojedincima stvari koje su do sad svima trebale biti kristalno jasne. Ti svi pojedinci su trebali sami shvatiti da nisu izuzeti iz mjera kojih se svi moramo pridržavati.

Gospođa Šilović bi se trebala ispričati policajcu Kokezi, najprije zbog nepoštovanja prema njemu odnosno instituciji koju on predstavlja, kao i zbog nepravedno izazvanog medijskog linča prema njemu. On je i taj dan brinuo o njenoj sigurnosti i sigurnosti svih nas.

Da smo u pravu u ovakvom razmišljanju, potvrđuje i priopćenje Sindikata policije, strukovnog udruženja koje zastupa policijske službenike u raznim situacijama, pa i od nepotrebnog ispričavanja’, stoji u priopćenju kojeg potpisuje predsjednik Udruge veterana specijalne policije BATT Split, Mladen Todorić.

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

Reagiranja

A što je sa privatnim poliklinikama?

Objavljeno

na

Svaki dan slušamo i gledamo što se događa oko koronavirusa, ali u svemu tome ipak jedna informacija nedostaje. Naime, još se nitko nije javio – što je sa privatnim zdravstvenim ustanovama, jesu li se i one i na koji način uključile u borbi protiv ove teške bolesti?

Nije valjda da su same sebe isključile iz ove situacije?

U privatnim poliklinikama, koje su uz ostalo opremljene najmodernijom dijagnostikom, okreću se veliki novci, a u njima   rade vrhunski liječnici i ostalo zdravstveno osoblje. Nu, kad se pomoć traži od svih, onda se, kao u ratu, prvo moramo osloniti i na one koji znaju i mogu.

Bilo bi jadno i žalosno, gotovo neprihvatljivo da vlasnici privatnih klinika nisu spremni na rizik, odnosno uključenje u liječenje oboljelih od koronavirusa, ili da  pomažu na druge načine, recimo  teško oboljelima koji zasad ne mogu na prijeko potrebne zdravstvene preglede.

Mladen Pavković

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari