Connect with us

Od 1. kolovoza nove trošarine na duhan

Objavljeno

-

Izmjene i dopune Zakona o trošarinama, kojima je definiran novi način oporezivanja duhana za motanje i pušenje, cigara i cigarilosa, počinju se primjenjivati u Bosni i Hercegovini od 1. kolovoza ove godine.[su_spacer]

duhan-vodeci-uzrok-smrtnosti-koji-se-moze-sprijecitiIz Uprave za neizravno oprezivanje (UNO) BiH navode da to predstavlja nastavak harmonizacije trošarinske politike u BiH s politikom trožarina na duhanske prerađevine u Europskoj uniji.

Navedenim izmjenama zakona predviđen je, između ostalog, i drugačiji način utvrđivanja iznosa trošarine na duhan za pušenje, prenosi i Fena.

Propisano je da će trošarina na duhan za pušenje za 2014. godinu iznositi 78 KM/kg.

Iz UNO preciziraju da su porezni obveznici i druge osobe koje se bave prometom duhanskih prerađevina tj, oni koji se bave prometom cigara, cigarilosa i duhana za pušenje, dužni na dan početka primjene ovog zakona tj. 1. kolovoza 2014. godine, popisati zalihe ovih duhanskih prerađevina i popisne liste dostaviti UNO u roku od sedam dana tj. do 8. kolovoza 2014. godine.

Porezeni obveznici i druge osobe koje se bave prometom duhanskih prerađevina dužni su također UNO prijaviti nove maloprodajne cijene u roku od sedam dana od dana izvršenog popisa, tj. do 8. kolovoza 2014.godine, i na novu osnovicu obračunati i uplatiti razliku akcize u roku od 10 dana od dana dostavljanja popisnih listi.

Sve osobe koje se bave prometom cigara, cigarilosa i duhana za pušenje dužne su na zatečene zalihe, utvrđene u popisnim listama, obračunati akcizu prema novom zakonu, te u roku od 10 dana od dana dostavljanja popisnih lista uplatiti razliku između novoobračunate i već ranije uplaćene akcize, na Jedinstveni račun UNO.

”Duhanske prerađevine za koje je plaćena razlika trošarine u skladu sa Zakonom o izmjenama i dopunama Zakona o trošarinama mogu se prodavati do isteka zaliha po novim maloprodajnim cijenama, koje moraju biti istaknute na vidnom mjestu maloprodajnog objekta”, naglašavaju iz UNO BiH.

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari