Connect with us

Od 3758 potpisnika peticije u HNŽ-u, čak 3601 je Bošnjak

Objavljeno

-

Samo 157 potpisnika peticije nisu Bošnjaci, Ovo je jasan pokazatelj tko stoji iza cijele priče prosvjeda

Nedavno potpisana peticija koju je pokrenuo mostarski plenum još jedan je dokaz kako iza prosvjeda stoje pojedine bošnjačke stranke. Naime, analizirajući sastav potpisnika peticije, od njih 3758 više je od 95 posto Bošnjaka. Ostalih nekoliko posto su Srbi, Hrvati, Romi, Albanci…

157 nebošnjačkih potpisa

– Samo 157 potpisnika peticije nisu Bošnjaci, Ovo je jasan pokazatelj tko stoji iza cijele priče prosvjeda, rušenja vlasti i zahtjeva koji se pokušavaju nametnuti s pozicije svih građana Mostara i HNŽ-a. I iz peticije je jasno kako ovo nisu prosvjedi Hrvata ni svih građana Mostara i HNŽ-a, nego samo ljudi okupljenih oko pojedinih bošnjačkih stranaka – rekli su nam naši sugovornici koji su analizirali peticiju koju su županijskim vlastima u HNŽ-u predali članovi mostarskog plenuma. Iako ovaj podatak pokazuje stvarnu strukturu i pozadinu prosvjeda, stječe se dojam kako je većina Mostaraca već od ranije stekla sličan dojam kada su u pitanju prosvjednici. Naime, sve glasniji su zahtjevi građana u kojima se traži da se prosvjedi prekinu jer se radi o maloj, neformalnoj skupini građana koja prosvjeduje zbog razloga koje ne podržava većina građana Mostara. – Oni pokušavaju održati živu priču o prosvjedima, a stvarnu snagu će moći dokazati uskoro na izborima. Već ranije su objavljeni podaci kako plenum najviše predstavlja 0,5 posto birača koji su izašli i na izbore i stoga nemaju nikakav legitimitet u svojim zahtjevima. Ne može više od 200.000 stanovnika ove županije biti u raljama nekoliko desetaka ljudi. Neka se organiziraju i izađu na izbore i tako pokušaju preuzeti vlast. Neka onda provode ono što navode u svojim zahtjevima – poručili su naši sugovornici. Peticija nije jedini pokazatelj stvarnog stanja u mostarskom plenumu. Ono se moglo vidjeti i na prošloj sjednici Skupštine HNŽ-a kada je bankarski službenik došao predstavljati plenum. Do tada se smatralo kako ovo neformalno tijelo čine samo nezaposleni i socijalno ugroženi građani Mostara, ali se pokazalo da to nije istina. Simptomatično je kako su pojedini predstavnici plenuma u pauzama sjednice Skupštine HNŽ-a održali privatne razgovore sa zastupnicima pojedinih stranaka, što je samo pojačalo glasine kako politika stoji iza mostarskog plenuma.

Manipuliranje ugroženima

– Građani se imaju razloga buniti i biti nezadovoljni socijalnim stanjem, ali oni koji su istinski ugroženi ne smiju dopustiti da budu predmet političkih manipulacija pojedinaca. Na vlastima je da rade svakodnevno na poboljšanju socijalne slike u županiji, a oni koji pokušavaju na prosvjedima dobiti političke poene sigurno neće postići svoje konačne ciljeve – zaključili su naši sugovornici.

večernji list

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari

Oglas