Connect with us

Politika

Od Bidenovih izjava o Putinu može profitirati jedino komunistička Kina

Objavljeno

on

Iracionalna rusofobija Joe Bidena

Čini se da nije pogriješio onaj cinik koji je rekao da će stanje u međunarodnim odnosima nakon korona-krize biti jednako, samo malo gore. Događanja od prošloga tjedna to jasno potvrđuju. Ničim izazvan američki predsjednik Joe Biden ruskoga je predsjednika Vladimira Putina nazvao ubojicom što je izazvalo identične optužbe s druge strane.

Hladnoratovski recidivi

Svaka objektivna analiza pokazala bi da je Narodna Republika Kina najopasniji američki geopolitički, geoekonomski i sigurnosni suparnik. Budućnost međunarodnih odnosa presudno će oblikovati strateško rivalstvo Washingtona i Pekinga koje će uključivati ekonomsku, sigurnosnu, visokotehnološku, informacijsku, vojnu i ine razine.

Što se onda skriva iza Bidenovih invektiva protiv Putina od prošloga tjedna? Očito, riječ je o hladnoratovskim recidivima. U tome razdoblju SSSR odnosno Rusiju tretiralo se kao glavni sigurnosni izazov. No danas su takve relacije posve iracionalne.

Amerika jednostavno nema kapaciteta za politiku dvostrukog obuzdavanja Rusije i Kine istodobno. Otvarati front prema Rusiji u situaciji sve snažnijeg rasta Kine potpuno je iracionalno i očito nema podlogu koja bi bila korespondirala s američkim nacionalnim interesima.

U isto vrijeme dok Putina naziva ubojicom Biden nema namjeru slična mjerila primijeniti i na kineskog predsjednika Xi Jinpinga koji se nalazi na čelu autoritarnoga komunističkog režima. „Zlobnici“ bi u tome vidjeli suradnju Xija i američke Silicijske doline.

Iracionalna rusofobija

Danas se mogu čuti tvrdnje kako između Rusije i Kine postoji strateški savez u nastajanju. No takvi su zaključci odveć pretenciozni s obzirom na to da između ove dvije države postoje i povijesni i potencijalni aktualni prijepori, a ono što ih navodi na suradnju zapravo je neka vrsta antihegemonskog saveza protiv SAD-a.

Mudrijom politikom prema Rusiji i nekom vrstom detanta SAD bi si osigurao mnogo komotniju poziciju u odnosu na Rusiju. Takvom politikom prema Kini Amerika je u hladnome ratu uspjela izolirati SSSR i odnijeti pobjedu u hladnome ratu.

U neohladnoratovskim okolnostima inverzija takve strategije, približavanjem Rusiji kako se izolirala Kina (što je navodno Henry Kissinger još predlagao Donaldu Trumpu), nije pretjerano realna. Amerika teško može podijeliti i zavaditi Rusiju i Kinu. No ono što nedvojbeno može je s jedne strane smanjiti pritisak koja bi podrazumijevala dvostruka konfrontacija, a s druge pridonijeti relaksaciji međunarodnih odnosa i međunarodnoj sigurnosti.

Iracionalna rusofobija (koja nema veze s normalnom i racionalnom kritikom ruske politike) koju je prošloga tjedna iskazao Joe Biden zasigurno se na uklapa u vođenje strateški inteligentne američke vanjske politike i od nje može profitirati jedino komunistička Kina.

Davor Dijanović / HKV

Višnja Starešina: Joe Biden kao sljedbenik Meghan Markle

Podijeli članak s prijateljima

Što vi mislite o ovoj temi?

Oglasi
Komentiraj
Advertisement

Komentari