Connect with us

Hrvatska

Od danas možete tražiti elektroničku osobnu iskaznicu

Objavljeno

-

Građani ne moraju, ali, ako žele, mogu zamijeniti postojeću osobnu za elektroničku.

Građani od danas mogu u policijskim upravama i postajama predavati zahtjeve za elektroničke osobne iskaznice sukladno odredbama novog Zakona o osobnim iskaznicama, koji je prošlog tjedna stupio na snagu.

[ad id=”68099″]

Pravo na hrvatsku elektroničku osobnu iskaznicu imaju svi hrvatski državljani, bez obzira na dob i prebivalište, jer će se onima u inozemstvu upisati podatak o njihovu prebivalištu izvan Hrvatske. Hrvatski državljani koji prebivaju u inozemstvu zahtjev također mogu podnijeti u bilo kojoj policijskoj upravi ili postaji u Hrvatskoj, dok hrvatskim državljanima s prebivalištem u Hrvatskoj osobnu izdaje policijska uprava ili postaja nadležna prema mjestu prebivališta ili boravišta.

U MUP-u naglašavaju da ne postoji obveza zamjene trenutačno važećih osobnih iskaznica sve do isteka njihova roka važenja. Dakle, građani ne moraju, ali, ako žele, mogu zamijeniti postojeću osobnu za elektroničku.

Novim Zakonom je, uz redovni i ubrzani postupak, propisano i izdavanje osobne iskaznice u žurnom postupku, u kojem se osobna izdaje u roku od tri dana od dana podnošenja zahtjeva.

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari