Connect with us

Politički rentgen

Od institucionalnog performansa do govora mržnje – od govora mržnje do terorizma!

Objavljeno

-

…Ponosna Hrvatska vojska kao braniteljska nacionalna baština, danas se tempiranim politikantskim razdorima pretvara u javnu sramotu pred našim vlastitim očima i dužnost je svakog u javnom prostoru dramatično apelirati, osobito u ovim svetim danima obljetnice sjećanja na žrtve Domovinskog  rata, da se odmah i zauvijek prekine s tom štetnom praksom koja obezvrjeđuje ono što nam je u povijesti najvrijednije……

Piše: Kazimir Mikašek-Kazo

Prije bilo kakve analize, potrebno je prisjetiti se Deklaracije o Domovinskom ratu, jer čini se da u Republici Hrvatskoj mnogi namjerno ili slučajno zaboravljaju da nam Država nije pala kao zrela kruška u krilo. To stablo hrvatske državnosti zalijevano je morem suza i krvi najboljih hrvatskih sinova i kada danas netko na njih digne ruku i podigne glas mržnje, dao Bog da ostane i bez ruke i bez glasa! Sve je upisano u Deklaraciji o Domovinskom ratu i u Ustavu Republike Hrvatske, a oni koji rade suprotno slovu i duhu Ustava i Deklaracije nisu ništa drugo doli etički veleizdajnici nacionalnih interesa Republike Hrvatske.

„Stvara­njem Republike Hrvatske, kao samostalne i suverene države u međunarodno priznatim granicama, ostvarene su stoljetne tež­nje hrvatskoga naroda i građana Republike Hrvatske za svojom državom na teme­lju zajedništva hrvatskog naroda u Domovini i svijetu s plebiscitarno izraženom vo­ljom u Ustavu iz 1990. godine da teme­ljne vrednote ustavno-pravnog poretka budu sloboda, pravda, vladavina prava, mirotvorstvo s nacionalnom ravnopravnošću i poštova­nje prava čovjeka.

Teme­ljna vrijednost Domovinskog rata jest uspostava i obrana državnog suvereniteta i teritorijalnog inte­griteta Republike Hrvatske, čime su stvorene pretpostavke za djelova­nje pravne države i vladavine prava te zakonito funkcionira­nje državnih tijela kao najbo­lji način za da­lj­nju afirmaciju dostojanstva Domovinskog rata. U skladu s teme­ljnim načelima pravednosti i građanske solidarnosti, Republika Hrvatska će u okviru materijalnih mogućnosti osigurati svim hrvatskim branite­ljima, obite­ljima poginulih i stradalnicima Domovinskog rata, koji su najzaslužniji za ­njezino stvara­nje, punu zaštitu, dostojanstvo i skrb“.

Danas, u dramatici  sjećanja na žrtve Vukovara, Lušca i Domovinskog rata, koji je zlatnim slovima upisan u Deklaraciju o Domovinskom ratu i  Ustav Republike Hrvatske kao  kamen temeljac stvaranja i opstojnosti Države, svjedočimo besprizornim, tužnim i antihrvatskim istupima osoba u javnom životu. Ni jedna demokracija na svijetu ne smije tolerirati zloporabu teško stečenih demokratskih sloboda, osobito kada se sloboda govora u javnom prostoru pretvori u rušenje i vrijeđanje nacionalnih svetinja i potrebno je poduzeti sve legitimne etičke, moralne i konačno pravne korake da se zaustavi to anacionalno ludilo. Ni jedna legitimno izabrana vlast  ne smije šutke prelaziti preko činjenica da se danas, kada obilježavam 30.-tu obljetnicu pravednog Domovinskog rata, hrvatski branitelji, komemoriranje žrtvama  i obilježavanje slavnih povijesnih događaja besramno koriste kao puko politikantsko oruđe za stvaranje poruka mržnje, razdora i omalovažavanja svega onoga što je ogromnoj većini hrvatskog naroda nedodirljiva svetinja.

U tom kontekstu, medijski istup Borisa Dežulovića čija je sramotna kolumna, puna najnižih strasti i uvrjeda Vukovaru i svima poginulima za slobodu Hrvatske objavljena na stranicama N1 televizije, te je na taj način postala prva mainstream vijest u Hrvatskoj, baš kao slučajno u trenutku komemoriranja žrtvama Domovinskog rata  diljem Hrvatske, potrebno je moralno, etički i pravno najžešće osuditi pred cijelom hrvatskom javnošću. Pravna država treba poduzeti sve moguće zakonodavne korake i poslati poruku da svaka sloboda ima i svoja ograničenja, a onaj tko svjesno širi anacionalnu paniku i mržnju nije ništa drugo nego veleizdajnik nacionalnih interesa Republike Hrvatske. Bilo bi dobro vidjeti što bi se Borisu Dežuloviću dogodilo u Izraelu ili u SAD-u, kolijevci slobode i demokracije da tako besprizorno pljune na njihove nacionalne simbole i svetinje?

Govor mržnje poznatih javnih osoba daje vjetar u leđa tisućama komentatora na društvenim mrežama gdje se mržnja i razdor šire kao eruptivni požar, pa to postaje normalan i prihvatljiv oblik javne komunikacije, što na kraju neminovno rezultira nasiljem i terorističkim akcijama kojima smo bili svjedoci kada je kalašnjikov odjekivao pred Banskim dvorima. Ali nije potrebno vatreno oružje da se ovakav oblik javne komunikacije ne proglasi teroriziranjem naroda i nacije! Kome danas odgovara kaos usred tragedije koja nam se dogodila zbog korone i razornih potresa?

Krajnji je čas snažno osuditi svaki oblik institucionalnog nasilja i razdora u javnom prostoru, bez obzira od koga to potencijalno dolazilo, a sve osjetljive rasprave treba vratiti u zadane okvire zakona i Ustava. Prijepori oko funkcioniranja Hrvatskih oružanih snaga ne smiju baš nikome koristiti za dnevno političke javne obračune, osobito ne na mjestima od posebnog pijeteta za Republiku Hrvatsku, jer to proizvodi negativne konotacije na unutarnjem političkom prostoru kao i u međunarodnim okvirima. Umjesto da nas Svijet poštuje kao pobjedničku vojsku i Državu, događa se da nam se smiju i čude se institucionalnim performansima koji odjekuju u javnosti.

Ponosna Hrvatska vojska kao braniteljska nacionalna baština, danas se tempiranim politikantskim razdorima pretvara u javnu sramotu pred našim vlastitim očima i dužnost je svakog u javnom prostoru dramatično apelirati, osobito u ovim svetim danima obljetnice sjećanja na žrtve Domovinskog  rata, da se odmah i zauvijek prekine s tom štetnom praksom koja obezvrjeđuje ono što nam je u povijesti najvrijednije.

Čini se da je konačno netko shvatio da braniteljske udruge i njihove slavne obljetnice, istaknutim političarima  služe kao platforma za bildanje osobne popularnosti, jer u posljednje vrijeme ne pamtim ni jedan važniji skup na kojemu dostojanstvo branitelja nije pretvoreno u  javni eksces, pa je to onda  ciljano završio na naslovnim stranicama utjecajnih medija čije žutilo živi i hrani se ovakvim oblikom „crne kronike!“ Na ponosu i slavi hrvatskih branitelja slavu traže oni koji su do jučer te iste branitelje proglašavali neukom i glupom sirotinjom ponižavajući na svakom koraku njihovu žrtvu i ljubav prema Domovini. Danas nam lekciju drže oni koji su posredni krivci za smrt Darka Pajičića u kontekstu ponoćne ćirilizacije Vukovara. Danas oni ćirilizatori Vukovara s gradonačelnikom Vukovara ispijaju prijateljsku rakijicu, gazeći „opušak“ u kojega je vulgarno pretvoren ministar obrane Banožić.

Braniteljske udruge morale bi se ograditi od tih novih Mesija i navodnih obraćenika, koji su još do jučer lamentirali tezom o „građanskom ratu, slučajnom narodom i slučajnom državom“, a danas se kao slučajno žele javnosti predstaviti kao moralna vertikala i jedini Bogom dan etički arbitar  u temama koje su do nedavno s prijezirom odbacivali. U tom kontekstu značajna je izjava za javnost Udruge dragovoljaca i veterana Domovinskog rata Vukovarsko-srijemske županije koji su poručili predsjedniku Republike Zoranu Milanoviću, kako je svojim izjavama u Lušcu žrtvu Vukovara planirano stavio u drugi plan, a pozornost prebacio na političke obračune.

“Ne možemo ne reagirati na Vaš današnji politički performans, ne zato što na iste nismo navikli, nego zato jer ste ga priredili na tužnu obljetnicu stradanja 69 mještana naselja Lužac koji su svoje živote dali u borbi za grad Vukovar! Ne možemo se  oteti dojmu da je Milanović spomenuti igrokaz planirao, a da je žrtva Vukovara planirano stavljena u drugi plan.

Danas nije bilo ni vrijeme niti mjesto za političke predstave, jer su žrtve Lušca zaslužile da ovaj dan bude posvećen isključivo njima. Vaš istup ne smatramo ni predsjedničkim ni državničkim, jer ste svojim nastupom u sjenu bacili tugu svih onih koji danas oplakuju svoje mrtve i pozornost prebacili na političke obračune. Posebice nas žalosti činjenica da očito niste prepoznali žrtvu tih ljudi koji su, dok ste Vi mirno pekli zanat političara u Zagrebu, svoje živote položili na oltar domovine za sve nas“!

 Žrtva Vukovara je ishodište hrvatske slobode i državnosti, a ova izjava Udruge dragovoljaca i veterana Domovinskog rata Vukovarsko-srijemske županije, zapravo je dokaz da branitelji nisu neuka i glupa sirotinja već jedina moralna vertikala koja ima puno pravo upozoriti na neprimjereno korištenje svetinja Domovinskog rata za bilo čiju vlastitu političku promociju. Ova izjava je opomena i poziv svim braniteljskim udrugama da razmisle o tome tko iskreno zastupa njihove interese, tko ih doista poštuje, a tko ih koristi kao oruđe za rast vlastite popularnosti.

Kazimir Mikašek-Kazo

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari