Pratite nas

Od jučer se u Federaciji BiH ne može registrirati nova tvrtka

Objavljeno

na

Da je BiH zemlja apsurda, odavno je već poznato, a nadležni se svakodnevno trude da ova zemlja ne ostane bez te titule. Najnoviji primjer je činjenica da se od jučer na području Federacije BiH ne može registrirati nijedna tvrtka (d.o.o), piše Večernji list.

“Ovaj sud, kao i svi registracijski sudovi u FBiH od danas više nemaju elektronsku komunikaciju s Poreznom upravom i Upravom za neizravno oporezivanje. Zbog ovih problema, Sud više ne može provesti postupak registracije poslovnih subjekata-registraciju novoosnovanih gospodarskih subjekata i registraciju podružnica već postojećih poduzeća”, stoji u priopćenju koje je jučer na adrese Visokog sudbenog i tužiteljskog vijeća BiH i Ministarstva pravosuđa Federacije BiH upućeno iz Općinskog suda u Mostaru.

Nadogradnja softvera

Problem je nastao, kako tvrde u ovom sudu, u nenadogradnji softvera koji se koristi. Kimeta Ljeljak, tajnica Općinskog suda u Mostaru, kaže kako ovaj sud, kao i ostali općinski sudovi imaju dva softvera, od kojih se jedan koristi u registru pravnih poslova, a drugi je u registru u ZK uredu poznatijem kao grunt. “Nadzor, odnosno nadogradnju nad tim softverima, radi Federalno ministarstvo pravosuđa. Oni su nam uz pomoć donatora napravili te softvere i baze podataka, međutim nisu iste nadogradili u skladu s novim zakonskim propisima zbog čega mi sada ne možemo raditi”, tvrdi Ljeljak.

Dodaje kako su iz ovog suda, ali i brojnih drugih sudova upozoravali na ovaj problem, ali da unatoč tim upozorenjima nitko ništa nije poduzeo zbog čega se oni sada nalaze u nezavidnoj situaciji jer stranke koje žele otvoriti nova radna mjesta u zemlji koja ima pola milijuna nezaposlenih moraju vraćati bez registracije tvrtke.

Problem knjiženja

Iz ovog suda upozoravaju i na još jedan problem koji bi uskoro mogao izazvati velike probleme građanima. Naime, nije izvršena ni nadogradnja drugog softvera, onoga koji se koristi u Zemljišno-knjižnom uredu. “Od 1. ožujka ove godine stupio je na snagu novi zakon o stvarnim pravima u FBiH. Zakon je donio mnoge novine što se tiče knjiženja i slično. Mi ćemo moći knjižiti stare stvari i nešto što ne spada pod novi zakon, međutim, nećemo moći knjižiti ono što su stranke podnijele na osnovi tog novog zakona. Opet iz razloga što Federalno ministarstvo pravosuđa nije nadogradilo postojeći softver. Mi ne možemo to objasniti strankama”, tvrdi Ljeljak.

Dodaje kako je taj novi zakon stupio na snagu a da se nisu poduzele potrebne predradnje. “Ako ne dođe do nadogradnje softvera, građani uskoro neće moći uknjižiti prodaju kuća, ili, pak, zemljišta koji podliježu novom zakonu. Primjerice, građani koji žive u gradu ako imaju neko dvorište ili vinograd, u gradu se to vodilo kao neizgrađeno građevinsko zemljište, ako se to hoće cijepati pa prodavati, onaj tko je u posjedu te parcele ima pravo tražiti da od prava korištenja prijeđe u vlasništvo, a to dalje postojeći program neće podržavati”, kaže Ljeljak apelirajući još jednom na nadležne da riješe ovaj problem u što kraćem roku.

facebook komentari

Sponzori
Komentiraj

Hrvatska

VELIKO FINALE: Državni vrh zasad skloniji izraelskom F-16, ali Gripen spušta cijenu

Objavljeno

na

Objavio

Amerikanci i Grci otpali – Izraelci i Šveđani ostali u užem izboru na natječaju za kupnju hrvatske borbene eskadrile

Švedski proizvođač SAAB uz potporu švedske vlade odlučio se na završno lobiranje i uvjeravanje hrvatske strane da je izbor njihova Gripena JAS 39 C/D za novu borbenu eskadrilu Hrvatskog ratnog zrakoplovstva (HRZ) jedini racionalan izbor.

Pa je, na prilično iznenađenje, “u zadnji čas” na studijsko putovanje u Švedsku pozvao i novinare desetak hrvatskih redakcija koje je potom primio sam vrh kompanije, čak i vlasnik iz moćne obitelji Wallenberg te ministar obrane Peter Hultqvist, piše Večernji list

Prošlo je mjesec i pol dana od kako su u Ministarstvu obrane otvorili četiri pristigle ponude, a prema najavama, vrednovanje tih ponuda, posao koji rade razna stručna povjerenstva u MORH-u, trebao bi biti završen do 30. studenog, kada bi trebalo biti objavljeno čija je ponuda najbolja za Hrvatsku.

Premda se detalji još ne mogu saznati, neke su se informacije u proteklim tjednima počele probijati u stručniju javnost tako da se brzo saznalo kako su dvije ponude – ona najskuplja iz SAD-a, koji je ponudio potpuno nove lovce F-16 blok 70/72 koji su samo korak do aviona 5. generacije, te ponuda iz Grčke koja nudi već islužene F-16 blok 30 – pale u drugi plan.

Američka je ponuda navodno skupa, a Grčke rabljene F-16, premda su navodno najjeftiniji, trebalo bi još modernizirati.

Ostaju u finalu, ako je vjerovati “dobro upućenima”, dvije ponude, ona izraelska, za njihove ponajbolje rabljene lovce F-16 Barak, te švedska koja nudi potpuno nove Gripene Jas 39 C/D.

>>> Cijeli tekst pročitajte u tiskanom izdanju Večernjeg lista od ponedjeljka

Što će u novu eskadrilu: F-16 Barak ili Gripen?

facebook komentari

Nastavi čitati

Komentar

Velimir Bujanec: “DOBAR SRBIN I LOŠ SRBIN”

Objavljeno

na

Objavio

DOBAR SRBIN I LOŠ SRBIN…

Dobar Srbin je branio Hrvatsku i zna da je Srbija, uz pomoć jugo-komunističke JNA i paravojnih terorističkih postrojbi (četnika) izvršila agresiju na Hrvatsku državu.

Loš Srbin već dulje vrijeme na našoj nacionalnoj televiziji napada sve što je hrvatsko, a sada bi mijenjao i karakter obrambenog Domovinskog rata.

Dobar Srbin se sa lošim Srbinom nije upuštao u detaljnije rasprave; čovjek je od velikosrpske agresije branio hrvatski Vukovar i stao je na stranu DOBRA – protiv ZLA. Pa čak i u vlastitoj obitelji.

Loš Srbin bi trebao znati da je nad Hrvatskom izvršena krvava agresija, da su sve zapovijedi tijekom te agresije stizale iz Beograda i da je to u konačnici, potvrdio – Međunarodni sud pravde u Haagu.

Međutim, loš Srbin namjerno manipulira, iako možda zna koliko je tisuća Srbijanaca u Srbiji mobilizirano za sudjelovanje u agresiji na Hrvatsku, kasnije i BiH. Najvjerojatnije ne zna koliko Srbijanaca u Srbiji danas prima invalidnine i mirovine za sudjelovanje u agresorskim ratovima.

Lošeg Srbina svakako se ne može nazivati četnikom, ali moglo bi se reći da spada u skupinu nekadašnjih jugoslavena, sada jugonostalgičara… I zato je on loš Srbin čak i za mnoge Srbe!

Država lošeg Srbina je krepala 1990. godine – a onda je krenula agresija kojoj su se priključili mnogi loši Srbi; htjeli su živjeti u jednoj državi – zvala se ona ‘Velika Srbija’ ili ‘Jugoslavija’, svejedno.

Uglavnom, dobri Srbi su branili svoju Hrvatsku, kao hrvatski branitelji – od loših Srba svih vrsta. Izjava lošeg Srbina da se u Hrvatskoj “vodio građanski rat” slično je uvredljiva kao i izjava jednog političkog klauna da se u Vukovaru “nije dogodio genocid”… Politički klaun izjavu kojom je negirao genocid dao je lani, a loš Srbin je negirao agresiju baš danas, na dan pada Borova Naselja.

U svakom slučaju, danas je jedan dobar Srbin pokazao lošem Srbinu da je prije svega – loš voditelj!

Vrijeme je da se kaže DOSTA!!

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari