Od klikanja po riznici niču samo – žuljevi

0

SERVIS ZA NULA BODOVA

Pretraga će vam isporučiti dnevno ažurirane podatke: koliko se i kome se sve plaća iz državnog proračuna, odnosno transparentno će pokazati odnose između države i poduzetnika.
Tim je riječima opisan novi internetski servis Ministarstva financija koji građanima nudi uvid u državnu riznicu i plaćanja raznim dobavljačima. Malo morgen! Pretenciozna je to najava servisa koji ne nudi listanje poduzetnika po ministarstvima, djelatnostima, visini plaćanja, vrsti robe i usluga. Ako ste očekivali uvid u takve odnose, pišite propalo.

Servis nudi mogućnost da nabadate k’o kokoš – najprije OIB neke firme, koji ćete naći na sudskom registru, pa ga upišete u servis, izgubite oči da unesete niz iskrivljenih slova i brojki, te naposljetku dobijete podatke da je 10.000 kuna iz jednog i 15.000 kuna iz drugog ministarstva uplaćeno toj i toj firmi. I – to je to.

Uhvaćeni u laži

Što je plaćeno, koji poslovi ili roba – podataka. Tako da korist od servisa mogu imati revni inspektori koji češljaju sumnjive tvrtke ili dužnosnike u sukobu interesa, pa možda dobiju smjernice za daljnje kopanje, a koristit će i znatiželjnicima koji će provjeravati susjede, poznanike i rodbinu koja imaju poduzeća i eventualno ih uhvatiti u laži da ne posluju s državom ili da im neko ministarstvo još nije uplatilo pare.
Priča o transparentnosti sustava još će pričekati. Jednako kao i poslodavci čija udruga dulje vrijeme traži, primjerice, da se objavljuje e-registar potpora i pomoći po svim osnovama i na svim razinama državne vlasti, e-registar presuda viših sudova i još puno toga… Pričekat će malo, a dotle mogu, sa svima nama, klikati OIB-e firmi u državnoj riznici i viriti u stupove srama poreznih dužnika i poslodavaca koji ne isplaćuju plaće.Dobili smo sva ta čudesa, ali se porez i dalje ne plaća, radnici i dalje ne primaju plaću. Je li nam bolje zato što sve to imamo, jesmo li izronili iz živog blata u kojem ćemo se, najavljuju nam ovih dana, batrgati i dogodine? Nismo, samo što sad možemo klikati OIB-e. Dok totalno ne kliknemo.

sanja stapić

facebook komentari