Connect with us

U potrazi za Istinom

Od kuda Jahiću, koji je bio član NO Alumijia godinu i pol dionice?

Objavljeno

on

Hamdija

Ovih dana u medijima je trajala rasprava Mije Brajkovića i Hamdije Jahića, tko koliko dionica ima i po kakvim zaslugama.

Neka se netko zapita kako bivši predsjednik Nadzornog odbora Aluminija Hamdija Jahić ima 10 puta više dionica od mene, koji sam proveo skoro od 40 godina u Aluminiju”, naveo je u otvorenom pismu javnosti Mijo Brajković.

Istina je da je jedan Jahić u kratkom vremenu stekao velik broj dionica. No, nije riječ o Hamdiji Jahiću osobi koja nema veze s Aluminijem, nego o prof. dr. Mehmedu Jahiću, na što ispravno ukazuje i kontekst pisma Mije Brajkovića, piše Poskok.info

Mehmed Jahić bio je godinu i pol član, a jedno vrijeme i predsjednik Nadzornog odbora. Istodobno je stekao preko 1% (precizno, 1.112%) dionica.

Ukupan broj dionica je 190110 (a kapital društva 190110 dionica x 1000 KM nominalne vrijednosti = 190,110,000 KM), pa 1% znači 1901 dionicu.

Aktualna cijena dionice (19.7.2019.) je 75 KM. To znači da dionice Mehmeda Jahića vrijede danas 142,583 KM.

U vrijeme kada je Jahić bio član Upravnog odbora, isticano je da dionice vrijede 900 KM i to njegovom zaslugom:

Profesor Jahić je sve ono što Fadil Novalić nije: ekonomski guru koji je primjera radi, za kratkog mandata, na čelu UO  mostarskog Aluminija uspio cijenu dionice ovog privrednog giganta podići sa 70 na 900 KM! Tako je samo na ovom primjeru, prof. Jahić uspio uraditi sve ono što godinama unazad nisu njegovi prethodnici. U njegovom, stručnom i profesinalnom, opusu to je samo crtica koja potvrđuje briljantnu biografiju, i tako posmatrano najave ili glasine koje idu u prilog tome da dio članstva i rukovodnog kadra SDA razmišlja o postavljenju prof. dr. Mehmeda Jahića na Novalićevu poziciju, uistinu treba pozdraviti, pisao je novi.ba

Ako je to točno (a može se provjeriti na SASE), onda je vrijednost njegovih dionica kad je bio član i predsjednik NO 1,710,900 KM (odnosno 1901 dionica x 900 KM).

Od kuda Jahiću, koji je bio član NO godinu i pol dionice? Mogao ih je dobiti ili kupiti.

Je li Jahić daleko plaćeniji od Brajkovića, posebice ako se ovo što je stekao Jahić za godinu i pol, kao član NO ekstrapolira na 40 godina koliko je Brajković radio kao djelatnik u Aluminiju? Ovo je pitanje posebice važno, jer sutra, ako porastu dionice Aluminija, što se može dogoditi nakon izvjesnog vremena ako stvari budu išle ispravnim tijekom, Mehmed Jahić će postati bogatiji za taj iznos, a bez ikakve svoje zasluge. Ako je ima, neka nam kaže, koje?

Tko je ovo omogućio Jahiću? Da nije premijer Nikšić?

Je li Mehmed Jahić imao zadaću da kontrolira rad Uprava ili da pospješuje tvrtku Aluminij? Ili da za sebe osigura dionice?

Kakva je ranija povijest Mehmeda Jahića, prije nego što će doći u Aluminij?

Dnevni avaz o njemu je pisao sljedeće:

Bivšeg direktora Zavoda za reviziju FBIH Mehmeda Jahića s te funkcije je faktički otjerao OHR. Učinjeno je to kako se nikada više ne bi ponovile mutne radnje učinjene pod pokroviteljstvom vrhovne, a niz godina i jedine institucije za reviziju. Na koncu je Parlament FBiH izglasao potpuno ukidanje Zavoda za reviziju.

Brajković: Kako Hamdija Jahić ima 10 puta više dionica od mene?

Podijeli članak s prijateljima

Što vi mislite o ovoj temi?

Oglasi
Komentiraj
Advertisement

Komentari