Connect with us

Iz Svijeta

Od nedjelje kineske aplikacije TikTok i WeChat zabranjene u SAD-u

Published

on

Američko ministarstvo trgovine u petak je priopćilo da u nedjelju u SAD-u stupa na snagu zabrana preuzimanja kineskih aplikacija za dopisivanje i transfer novca te video uradaka WeChat i TikTok, navodeći kao razlog “nacionalnu sigurnost”, javljaju agencije.

Što to točno znači za korisnike? Prema svemu sudeći, oni od nedjelje vjerojatno više neće moći koristiti omiljene aplikacije na teritoriju SAD-a, neće moći pronaći te aplikacije u Google Playu odnosno Apple App Storeu niti primati ažuriranja za njih.

Podsjetimo, ovo je posljedica izvršne predsjedničke odredbe koju je 6. kolovoza potpisao Trump uz obrazloženje da WeChat i TikTok “prikupljaju velik broj podataka od korisnika, među kojima su aktivnost na mreži, podaci o lokaciji te povijest pretraživanja”. Amerikanci optužuju i da su obje aplikacije “aktivni sudionici u kineskoj fuziji civilnog i vojnog te su podložni obaveznoj suradnji s Kineskom komunističkom partijom”.

Ta kombinacija rezultira neprihvatljivim rizikom za našu nacionalnu sigurnost nastavi li se korištenje WeChata i TikToka, stoji u pojašnjenju.

Što vi mislite o ovoj temi?

Oglasi
Komentiraj
Advertisement

Komentari