Pratite nas

Lifestyle

Od Radio Gruda do voditeljice večernjih vijesti Nove TV

Objavljeno

na

Kao mala nisam razmišljala o novinarstvu, htjela sam postati časna sestra.Ovisna sam o internetu. Imam profile na LinkedInu, Facebooku, Pinterestu, Instagramu. Članica sam i ‘tajne’ grupe koja okuplja mame iz cijele Hrvatske, kaže Ivana Tomić

Večernje vijesti na Novoj TV odnedavno su dobile pojačanje. Ivana Tomić sjela je na voditeljsku stolicu i time, kaže, prihvatila dosad najveći izazov u svojoj karijeri.

Kako se snalazite?
– Pa, ide mi dobro. Zadovoljna sam, ali mogla bih još puno napredovati. A treme ima… Zanimljivo, nije je bilo prvi put kad sam vodila vijesti, ali drugi dan jest.

Kako su reagirali vaši najbliži kada ste se prvi put pojavili u Večernjim vijestima?
– Dobila sam stotine poruka i čestitki, od znanih i neznanih. Mama je bila izvan sebe, drhtavim je glasom rekla da sam bila izvrsna. Braća i tata su to prespavali, a suprug je čekao da dođem doma. Tek kad sam ga pitala kakva sam bila i rekao je – odlična. Prva me na mobitel nazvala Iva Gačić i onda mi je pao kamen sa srca. Ipak je ona ta koja mi je dala povjerenje za voditeljsku ulogu pa sam bila presretna kad je rekla da se ponosi mnome.

Počela kao spikerica u Grudama
Čini se da su vas gledatelji jako dobro prihvatili…
– Gledatelji su mi najveći kritičari i naravno da me “dižu” kad kažu da dobro radim svoj posao. Gledatelje ne možete prevariti, ili ste u tome što radite svim srcem ili samo odrađujete.

ivana tomić
Kako je počela vaša karijera?
– Sa 16 godina počela sam raditi na lokalnoj radijskoj postaji u Grudama u Hercegovini. I to na nagovor mog srednjoškolskog profesora iz hrvatskog jezika. Doduše, bila sam samo spikerica, ali tako je sve počelo. Nakon toga radila sam na lokalnoj televiziji u Zadru i sada na Novoj TV.

Jeste li kao mala maštali da ćete jednog dana postati novinarka?
– Nisam iako sam već u prvim razredima osnovne škole počela voditi školske priredbe. Htjela sam postati časna sestra zato što sam bila jako vezana uz časnu sestru Miru koja je vodila zbor u kojem sam pjevala. Ona me učila me svirati klavir. Čak sam si sašila i veo kakav nose časne sestre i nosila ga kad bih se igrala. A kasnije sam sanjala da postanem liječnica.

Terenski rad?
– Naravno, ostajem na terenu. Novinarstvo me “hrani”. Doduše, moram priznati da je rad na terenu puno neizvjesniji, a time i stresniji.

96c750c4f32c6f54b3085965c8389895[ad id=”40551″]

Koja vam je priča s terena ostala u posebnom sjećanju?
– Sve priče koje sam napravila o Klinici za dječje bolesti u Klaićevoj. Ali, to je i razumljivo, s obzirom na to da je serija priloga koje smo radili u našem Dnevniku pokrenula cijelu lavinu promjena nabolje. I Odjel fizikalne terapije preseljen je u nove prostorije!

Najčešće ste radili priče vezane za zdravstvo?
– Medicina je moja nesuđena ljubav i možda su mi baš zato zdravstvo i zdravlje kao dva područja najdraži.

I suprug odlično kuha

Kako stižete uskladiti svoje obveze na poslu i brigu o sinu Luki?
– Na sve se s vremenom naviknete. Više je teško nego lako. Ali, guramo nekako suprug i ja. On ide po Luku u vrtić jer ja ne mogu. S njim je dok ne dođem doma. A one dane kad sam slobodna, Luka ne ide u vrtić, sa mnom je. Obavljam sve s njim – kuhanje, spremanje, plaćanje računa.

Imate li kućnog ljubimca?
– Nemam, nažalost. Obožavam životinje, ali ne mogu zatvoriti životinju u stan, znajući da me cijeli dan nema kod kuće.

Kakva ste kuharica?
– Ja dobra, ali je zato moj suprug odličan kuhar. Kuhamo sve, od kontinentalne, mediteranske do orijentalne hrane. Ja više volim jesti i pripremati ribu i povrće, a Davor meso pa se nađemo negdje na sredini. Zajedno radimo domaću tjesteninu, kruh, burek, pizzu…

Na koje mjesto biste voljeli jednog dana otići?
– Otkako znam za sebe sanjam o volontiranju u Africi. Danas sam majka i supruga, ali neću se smiriti dok ne odem u Afriku. Barem na mjesec dana. Možda uskoro, a možda za 20 godina. Voljela bih da to bude sirotište Mali dom u Keniji koje vodi fra Miro Babić.

ivana_tomic-810x533

facebook komentari

Sponzori
Komentiraj

Komentar

Ornela Vištica: Ja sam ponosna Hercegovka

Objavljeno

na

Objavio

Glumica Ornela Vištica, članica ansambla satiričkog kazališta Kerempuh, inače rođena u Mostaru, oglasila se na Facebooku prije nekoliko dana o poprilično zanimljivoj temi.

Ornela Vištica je odlučila sa svima podijeliti zanimljiv osvrt o suvremenoj Hercegovki koji kola drušvenim mrežama već nekoliko dana.

‘Ovo mi je danas rodica poslala pa odlučih podjeliti, ne znam tko potpisuje tekst ali ima istine: Na njenom licu vidiš sve. Ne zna ti ona kriti osjećaje, niti želi. Kada je sretna, prepoznaje se ona po najglasnijem smijehu, kad je ljuta, reći će ti sve u facu.. Nema ti kod nje pretvaranja.

Ona ti jako voli voljeti, i kada zaslužiš tu ljubav, onda si najvoljeniji na svijetu.. Hercegovku ćeš prepoznati po njenom elegantnom hodu i ponosu, po karakteru.. Lažu vas kada kažu da se deremo i svađamo. Nismo, tipična Hercegovka nije svađalica s brda. Sve ono s filmova i serija, vam je laž.. Najveće dame svijeta vidjela sam ovdje. Žene koje uzdignute glave koračaju kroz život, usprkos svim problemima svijeta. Ona je borac, žena majka kraljica.

Za svoju obitelj će uraditi sve, i ništa joj nije teško.. Voli i prihvaća sve kulture svijeta. To je žena koju u istom danu možeš vidjeti u trenirci s djecom i u svečanoj haljini na najvažnijem događaju u gradu. Hercegovka je žena koja će i u 70-toj godini razmišljati o tome jesu joj djeca i unučad gladni, i dat će im zadnji komad kruha.

Ponosna Hercegovka

Samo da su oni dobro! Hercegovka će te uvijek saslušati i dati zagrljaj, ona ti je najbolji prijatelj svijeta.. Hercegovku ćeš prepoznati po damskim manirima i knjigama na polici, iako se nikada neće hvaliti.. .Uvijek miriše na ljubav, majčin zagrljaj, prijateljstvu i buru dok kuha rastiku i peče kruh..

Njena djeca su odgojana sa puno ljubavi, a kuća miriše na dječju sreću.Tipična Hercegovka je netko, tko je puno toga prošao kroz život, a svejedno raširenih ruku čeka sutra. Možda je ponekad oprezna, no kada te prihvati, onda imaš njeno srce do kraja zivota. Ne voli ti ona laži i licemjerne ljude, odmakne se samo jedno jutro od takvih, bez ružnih rijeci i mržnje.

Sve drugo što čujes je lažan marketinški trik ili si baš upoznao crne ovce, a i njih mora biti. Ps najmanje jedan muški član obitelji se zove Ivan/ Ante a sve češće ima barem jednu prijateljicu koja je Make up artist.’

Ja sam ponosna Hercegovka – zaključila je glumica na kraju

facebook komentari

Nastavi čitati

Lifestyle

Zabrana pušenja u zatvorenim prostorijama, radnim mjestima, javnom prijevozu…

Objavljeno

na

Objavio

Federalni ministar zdravstva Vjekoslav Mandić izjavio je danas da će novi zakon o kontroli i ograničenoj uporabi duhana, duhanskih i ostalih proizvoda za pušenje u Federaciji BiH do kraja godine biti upućen u proceduru razmatranja i usvajanja.

Zakon je u formi prednacrta trenutno upućen županijama, a predviđa potpunu zabranu pušenja u svim zatvorenim prostorijama, radnim mjestima, javnom prijevozu, skupovima, te u automobilima ako se u njima nalazi osoba mlađa od 18 godina – istaknuo je Mandić, javlja Fena.

S druge strane, pušenje će biti dozvoljeno u privatnim i otvorenim prostorima.

Zakonom se propisuje ograničena prodaja duhana i duhanskih proizvoda u smislu da je zabranjena prodaja maloljetnim osobama na udaljenosti manjoj od 100 metara od obrazovnih ustanova, kao i zabrana isticanja duhanskih proizvoda na vidnim mjestima i prodaja duhanskih proizvoda koji sadrže okuse, mirise, vitamine, kofein, boju i druge aditive.

Novost je da zakon obuhvaća duhanske i druge proizvode za pušenje poput nargile i elektronske cigarete. Svaka ograničenja koje se uvode za duhanske prerađevine odnose se i na ove proizvode – naglasio je Mandić.

U pogledu definiranja pakiranja i grafičkih upozorenja na duhanskim proizvodima uvodi se zabrana termina „light” i „superlight” , a zabranjuje se i sponzoriranje aktivnosti duhanske industrije.

Zakon je potreban da bi se uskladilo zakonodavstvo FBiH s Okvirnom konvencijom o kontroli duhana Svjetske zdravstvene organizacije i propisima Europske unije.

Da bi se ubrzala implementacija ratificirane Konvencije švicarska vlada sa Svjetskom bankom osigurala je podršku zdravstvenim autoritetima u zemlji – potvrdila je direktorica za suradnju u Veleposlanstvu Švicarske u BiH Barbara Datwyler Scheuer.

U navedenom cilju resorno ministarstvo je potpisalo Memorandum o suradnji i razumijevanju s Udruženjem „Progresivni Razvoj Organizacija i Individua” (PROI), čiji predstavnici sudjeluju u radu ekspertne radne grupe za izradu novog zakona o kontroli i ograničenoj uporabi duhana, duhanskih i ostalih proizvoda za pušenje u Federaciji BiH.

Ovo je samo prvi korak, jer će do prave promjene doći kad se dogodi promjena u stavovima ponašanja građana FBiH – istaknula je predstavnica NVO sektora Uliana Bakh.

Ravnatelj Zavoda za javno zdravstvo FBiH Davor Pehar očekuje da se strogim provođenjem zakona smanji broj pušača kojih ima 44 posto u Federaciji. Od tog broja 52 posto su muškarci i 37 posto žena, dok je 12,7 posto djece u školama, koja sebe ubrajaju u pušače.

Po ugledu na zemlje u EU, zakonom želimo ograničiti prostor za pušenje na način da se ne ugrožava zdravlje nepušača, te u ugostiteljskim objektima želimo uvesti zaštitu korisnika tih usluga – poručila je federalna koordinatorica za borbu protiv pušenja Aida Ramić.

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori

Podržite nas

Podržite našu novu facebook stranicu jednom sviđalicom (like). Naša izvorna stranica je uslijed neviđene cenzure na facebooku blokirana.

Komentari