Pratite nas

Politika

Od ubleha o jedinstvenom Mostaru ostale “najmanje tri općine”

Objavljeno

na

Šef mostarskog SDA Zijad Hadžiomerović izjavio je Dnevnom listu, kako će idućih dana kontaktirati predsjednika mostarskog HDZ-a kako bi počeli pregovore o problemu Grada Mostara, otkrivši kako SDA ima novi prijedlog o podjeli grada na četiri općine.

Predsjednik SDA Sulejman Tihić u srijedu je u Mostaru predsjedniku HDZ-a Draganu Čoviću iznio svoj prijedlog oko Mostara, ali ga nije htio otkriti novinarima, već rekao kako će o njemu razgovarati gradski odbori i pokušati doći do odgovora ili konkretnijih stavova do 16. rujna kada će se u Sarajevu sastati vodstva SDA i HDZ-a BiH.

Hadžiomerović kaže kako SDA ima nekoliko inačica za Mostar, a osim zahtjeva za formiranjem šest općina, sada je u igri broj tri.

“Za nas je prihvatljiva varijanta od četiri općine i na to je vjerojatno Tihić mislio. Sličan je bio prijedlog SDP-a prije osam godina, ali ne znam hoće li ga sad prihvatiti”, kazao Hadžiomerović za Dnevni list.

Upitan kako je moguće da SDA sada prihvaća nekadašnji prijedlog SDP-a i licitira kao svoj, Hadžiomerović odgovara, kako su to “ideje građana Mostara”.

SDA i SDP, bošnjačke stranke koje su, sada već decenijama, svoju političku priču temeljile na jedinstvenom Mostaru sada otvoreno kažu “Ako je neracionalno šest općina, evo neka budu četiri, ali bez općina nema dogovora”. Hadžiomerović u ime SDA dodaje kako su za njih prihvatljive i multietničke općine.

Na pitanje zašto je za SDA onda neprihvatljiv prijedlog OHR-a o tri multietnička gradska područja, Hadžiomerović kaže da SDA ne prihvaća gradska područja zbog manjih ovlasti, all ni broj tri. Tvrdi kako su “određene računice” pokazale kako brojka od tri općine ne odgovara SDA.

Što se tiče opcije od četiri općine, Hadžiomerović kaže kako ne može govoriti o granicama, a na pitanje bi li to bile dvije bošnjačke i dvije hrvatske općine, nije želio odgovoriti. “Mogu biti tri bošnjačke i jedna hrvatska. Evo, neka to bude moj prijedlog”, kaže Hadžiomerović.

“Mislim kako je vrijeme da u HDZ-u BiH shvate kako je neprovedivo ono što oni žele”, kaže šef mostarskog SDA.

HDZ BiH i SDA nisu prihvatili prijedlog OHR-a za rješenje problema u Mostaru. SDA čak nije htio ni sudjelovati u pregovorima koje je vodio OHR. Nakon propasti pregovora Upravni odbor Vijeća za provedbu mira u BiH (PIC) odlučio je da se OHR povuče iz pregovora, ali i poručio kako će SDA i HDZ snositi posljedice ukoliko ne prihvate dane preporuke.

Dnevnik.ba

facebook komentari

Sponzori
Komentiraj

Politika

Hasanbegović i Esih žele ukloniti bistu Ive Lole Ribara

Objavljeno

na

Objavio

Klub zastupnika u zagrebačkoj skupštini Neovisni za Hrvatsku od gradonačelnika Milana Bandića traži da makne bistu Ive Lole Ribara.

Kako je na svom Twitter profilu objavila Sandra Švaljek, Hasanbegović i Esih žele ukloniti spomenik Ive Lole Ribara mjesec dana nakon što je postavljena.

Podsjetimo, bista je u parku Prilaza baruna Filipovića postavljena prije nešto više od mjesec dana, i to zato jer je Bandić, da bi zadržao vlast, popustio pod pritiscima Neovisni za Hrvatsku koji su tražili uklanjanje Trga maršala Tita. Bandić je Titovo ime maknuo iz centra Zagreba, a postavljanje biste Ive Lole Ribara poslužilo mu je kao kompromisno rješenje, piše N1

Neovisni za Hrvatsku, koje predvode Zlatko Hasanbegović i Bruna Esih, s Bandićem su snage udružili nakon što je gradonačelnik pristao na uklanjanje imena Trga maršala Tita.

Milan Bandić vratio bistu Ive Lole Ribara i najavio povratak sedam sekretara SKOJ-a

 

facebook komentari

Nastavi čitati

Politika

Škegro povjerenstvu: U sindikatima tražite glavne saveznike Todorića

Objavljeno

na

Objavio

Borislav Škegro, bivši ministar financija i potpredsjednik vlade zadužen za gospodarstvo danas je pred saborskim Istražnim povjerenstvom rekao kako je slijedom te funkcije vodio značajan dio aktivnosti vezanih uz privatizaciju.

Javnosti je poznato da sam  sudjelovao u nekim od najvećih privatizacijskih projekata te ih osobno vodio – privatizacija 35 posto dionica Hrvatskog telekoma, listanje Plive na londonskoj burzi, Ericsson Nikola Tesla te brojne druge privatizacije. Poznate su mi brojne činjenice koje interesiraju ovo povjerenstvo, rekao je Škegro.

Rekao je kako Agrokor u devedesetima nije bio nekakva posebna tema te da i njega zanima konačan odgovor na pitanje kako je nastao Agrokor i čije je ono dijete.

Škegro je ispričao kako je 1997. Todorić u pismu predsjedniku Tuđmanu tražio da mu se omogući kupnja većinskog paketa dionica Podravke. Rekao je kako je Tuđmanu iznio tri razloga zbog kojeg se tome protivi: lokalna zajednica apsolutno je protiv ne Ivice Todorića nego bilo koga tog formata tko bi pokušao preuzimati Podravku, u tom trenutku Podravka je bila potencijalnija preuzeti Agrokor nego on nju i Podravka je imala puno snažniji menadžment nego Agrokor.  Naveo je i kako nije bilo nikakvih razloga da bi se govorilo o slušanju tuđmana ili odluci o 200 obitelji.

Kao glavne saveznike Agrokora Škegro navodi sindikate. Ako doista postoji interes da se ispita ovaj slučaj pozovite tadašnje predstavnike sindikata. Uz pomoć sindikata prisiliti vladu da mu se prodaju neke dionice – to je bio obrazac, ustvrdio je Škegro.

Škegro je pozitivno odgovorio na pitanje Ante Babić (HDZ) je li mu imperativ kao potpredsjednika vlade bilo privatizirati što je moguće veći broj poduzeća. To je bio dio političkog programa vlade i predsjednika republike u tim teškim, nepovoljnim okolnostima za bilo kakvu privatizaciju. To je nama bio jedan od osnovnih zadataka. Rekao je kako transkripti saborske rasprave iz studenog 1994. godine govore o kontekstu u kojem se privatizacija odvijala.

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari