Connect with us

Gospodarstvo

Više od 80% svih javnih investicija u Hrvatskoj financira se nepovratnim sredstvima iz EU fondova

Objavljeno

-

Hrvatska je od ulaska u Europsku uniju u zajednički europski proračun uplatila 19,7 milijardi kuna, dok je u istom razdoblju, zaključno s jučerašnjim danom, iz EU-a primila 34,1 milijardu kuna, čime je ostvaren višak od 14,4 milijarde kuna, izvijestili su danas iz Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU, odakle najavljuju da će sve bržom i kvalitetnijom apsorpcijom EU sredstava, dostupnih kroz fondove, ta razlika kontinuirano rasti.

Ističu da se trenutačno u Hrvatskoj više od 80 posto svih javnih investicija i 8.306 privatnih poduzeća financira bespovratnim sredstvima iz EU fondova.

Iz Ministarstva napominju da je, kada je riječ o korištenju europskih fondova, Hrvatskoj na raspolaganju ukupno 10,7 milijardi eura, a da je trenutno ugovoreno 66 posto alokacije, raspisano gotovo 85 posto natječaja, dok je korisnicima isplaćeno 21 posto dodijeljenih sredstava.

Naglašavaju da je u svrhu postizanja gospodarskog i socijalnog rasta te razvoja Hrvatske na svim razinama, omogućeno financiranje velikih infrastrukturnih projekata iz područja prometa, zdravstva, znanosti, poduzetništva, očuvanja okoliša.

Hrvatska i EU fondovi

 

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari