Connect with us

Kultura

OD VALORIZACIJE DO AFIRMACIJE – Prilog javnoj raspravi o cjelovitoj kurikularnoj reformi

Objavljeno

on

PRAZNIK DJECE I RIJEČI

Prilog javnoj raspravi o cjelovitoj kurikularnoj reformi i prijedlogu lektire iz Hrvatskoga jezika

[ad id=”93788″]

Multimedijalna slikovnica „Ja se mraka ne bojim“ književnice Ljubice Kolarić-Dumić, svjetski priznatog slikara i ilustratora Vjekoslava Voje Radoičića i Doris Kovačić, poznate skladateljice, voditeljice pjevačkih zborova i profesorice u Glazbenoj školi „Ivan Matetić Ronjgov“ u Rijeci – 2015. je godine doživjela četvrto izdanje u nakladi Izdavačke kuće ALFA d.d. Zagreb, a na natječaju Hrvatske nacionalne knjižnice HRVATSKA LIJEPA KNJIGA među 17 od 130 pristiglih naslova hrvatskih nakladnika izabrana za Međunarodni natječaj Stiftung Buchkunst u Njemačkoj.

Slikovnicu je Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta Republike Hrvatske 15. svibnja 2014. godine pismeno preporučilo kao dobrodošlu za lektiru u 2. razredu osnovne škole, s naglaskom da će je pri izradi novog Kurikuluma predložiti u obvezni lektirni popis.

Kako Ekspertna radna skupina slikovnicu „Ja se mraka ne bojim“ nije uvrstila u lektiru, a nije nam poznato je li radna skupina za Hrvatski jezik ODBILA preporuku Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta ili se potkrao propust u Odjelu Ministarstva, Upravi za standard, strategije i posebne programe, osjećamo dužnost podsjetiti Ekspertnu radnu skupinu za Kurikulum da razmotri pristigle zamolbe i zahtjeve, da ponovno pročita recenzije i prikaze relevantnih stručnjaka za književnost  kao i PREPORUKU Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta i da slikovnicu uvrsti u obvezni lektirni popis za 2. razred osnovne škole.

O odgojnoj i obrazovnoj vrijednosti slikovnice svoje su mišljenje izrekli autoriteti za dječju knjigu, a mi bismo se – Osvrtom s predstavljanja željeli uključiti u raspravu o Cjelovitoj kurikularnoj reformi i na taj način doprinijeti dobrobiti istinskog razvoja suvreme Hrvatske škole.

Želimo hrvatskoj javnosti podastrijeti tek jedan dio od mnogih mogućnosti kako se ova vedra slikovnica može koristiti u korelaciji više nastavnih predmeta, pružiti djeci radost škole, razvijati njihove talente i osloboditi ih straha od mraka (što nikako nije zanemarivo!) i svih strahova, kako bi se mladi mogli razvijati u zdrave ljude, spremne i sposobne graditi svoju Domovinu i bolji Svijet.

OSVRT S PREDSTVALJANJA:

Slikovnicu su predstavili doc. dr. sc. Vjekoslava Jurdana, profesorica dječje književnosti Sveučilišta Jurja Dobrile u Puli i urednik slikovnice Igor Žic, povjesničar umjetnosti i kritičar, književnik iz Rijeke.

U prepunoj vijećnici Grada Rijeke povodom Međunarodnog dana dječje knjige  3. travnja 2014. u 18 sati predstavljeno je treće izdanje slikovnice i nosača zvuka „JA SE MRAKA NE BOJIM“. Predstavljanje je vodila predsjednica DHK, Ogranak Rijeka, književnica Silvija Benković Peratova.

U ime Odjela gradske uprave za odgoj i školstvo Rijeke nazočne je pozdravila gospođa Tea Mičić, savjetnica za predškolski odgoj istaknuvši zahvalnost Rijeke našoj autorici za njezino književno stvaralaštvo za djecu.

U ime Agencije za odgoj i obrazovanje nazočnima se obratila viša savjetnica za razrednu nastavu gospođa Jasna Vukonić-Žunić, dipl. učiteljica. Zahvalivši gospođi Kolarić-Dumić za dugogodišnji rad istaknula je: da je predstavljanje ove slikovnice Praznik djece i riječi, te da već sljedeće godine očekujemo njezinu novu slikovnicu.

O književnom stvaralaštvu za djecu Ljubice Kolarić-Dumić govorila je prof. dr. sc. Karol Visinko, redovni profesor Filozofskog fakulteta u Rijeci.

O mjestu slikovnice u učeničkoj lektiri pročitan je prikaz poznatog učitelja Radovana Kneževića OŠ „Braća Radić“ Koprivnica, Područne škole Bakovčica.

Recital „Ja se mraka ne bojim“ izveli su učenici 2. razreda OŠ „Brajda“ Rijeka s mentoricom Tatjanom Krpan Mofardin, prof.

Pjesme „Igrajmo se radosti“ i „Ja se mraka ne bojim“ izveo je 2. b razred OŠ „Nikola Tesla“ Rijeka sa svojim učiteljicama Martinom Crnković i Svjetlanom Brnobić, a Dječji zbor „Tratinčice“ Osnovne glazbene škole „Aleksandra Jug-Matić“ Rijeka uz voditeljicu Suzanu Štefanić izveo je dvije autoričine pjesme.

O višegodišnjem književnom stvaralaštvu za djecu govorila je, visoko ga vrednujući, prof. dr. sc. Karol Visinko, redovni profesor na Filozofskom fakultetu u Rijeci, koja prati rad Ljubice Kolarić-Dumić od njezine prve zbirke priča „Uz baku je raslo moje djetinjstvo“. Slikovnicu „Izašli iz priče“ 2005. je godine predložila za obradu u školskoj lektiri, preporučivši kao dopunu prije ili poslije čitanja književnih djela, prema kojima su nastale određene pjesme. I današnjim izlaganjem ponovno je obrazložila i potvrdila svoje stručno mišljenje o dječjem stvaralaštvu naše književnice.

„Od valorizacije do afirmacije“ naslovila je svoj prikaz uvažena profesorica Vjekoslava Jurdana, naglasivši: da prema dosadašnjim stručnim vrednovanjem i prijedlogom uvaženog doc. dr. sc. Marinka Lazzaricha s Učiteljskog fakulteta u Rijeci – slikovnica „Ja se mraka ne bojim“ zaslužuje svoje mjesto u lektiri za 2. razred osnevne škole Republike Hrvatske. Prof. Marinko Lazzarich je slikovnicu predložio nakon provedene i znanstveno obrađene opširne ankete na preko 900 učenika osnovnih škola diljem Hrvatske.

Ističući potrebu dobre knjige za razvoj djeteta u školskom sustavu profesorica Jurdana je ustvrdila:

„ Pred nama je primjer slikovnice koja može potaknuti djecu da postanu znatiželjni, maštoviti i hrabri ljudi sa sposobnošću da formiraju vlastite vrijednosti i mišljenja o tome što je zaista važno u životu. Slikovnica  „Ja se mraka ne bojim“ Ljubice Kolarić-Dumić artefakt je koji se na našem hrvatskom prostoru pojavljuje u trenutku kada je svaki pravi primjer djeci i putokaz ka izgrađivanju vlastite osobnosti (u naslovu je na prvome mjestu osobna zamjenica -ja), što dakako uključuje suočavanje s vlastitim bićem, više nego dragocjen. U trenutku kada su djeca, roditelji, odgajatelji, učitelji, metodičari, nakladnici prepušteni stihiji tržišta, pojavljuje se glas iz pustinje.

Na nama je da ga poslušamo, da ga slijedimo, da ga afirmiramo i damo sve od sebe da slikovnica „Ja se mraka ne bojim“ bude na pravom mjestu; u nastavnom planu i programu, u školskoj lektiri i adekvatno praćena od strane niza odgovornih institucija koje su zadužene za pravu i plodonosnu egzistenciju jedne knjige.

Valja, jer je krajnje vrijeme, učiniti iskorak iz valorizacije ka pravoj i konačnoj afirmaciji slikovnice „Ja se mraka ne bojim“ i njezine autorice Ljubice Kolarić-Dumić.“

Osjećamo dužnost osvrnuti se na predstavljanje slikovnice – praznika djece i riječi – kako su istaknuli, njezin urednik gospodin Igor Žic i viša savjetnica za razrednu nastavu, gospođa Jasna Vukonić-Žunić nakon iznimne svečanosti riječi, posvećene najmlađima, kojima je radost i ljubav prijeko potrebna za zdravo odrastanje i razvijanje u dobre, plemenite i slobodne ljude,

U dobro osmišljenom i djeci primjerenom programu, oni su nam sami – uz pomoć svojih učiteljica, ravnopravno s relevantnim stručnjacima za književnost pokazali kako se čita, razumije, doživljava, pjeva, postavlja na scenu, kako se uz veselu igru o životu – ponajbolje uči iz dobre dječje knjige.

Pjesme „Prava ljubav“ i „Pjesma o zmajevima“ koje izvodi poznati Dječji zbor „Tratinčice“ kao da su pisane baš za ovu večer, jer je upravo o ljubavi, nesebičnom davanju bližnjemu i izvršenju datih obećanja i bila Riječ, nit vodilja i osnovna potka te večeri kao u tkanju čarobnoga, šarenog saga.

Dvorana je bila pretijesna za sve koji su željeli nazočiti predstavljanju ove slikovnice, koja već svojim neobičnim naslovom i šarenim ilustracijama dragog nam slikara, privlači i oko i srce, kako djece tako i odraslih čitatelja.

Riječkom umjetničkom tandemu, prepoznatljivom po razigranim i radosnim dječjim pjesmama i ilustracijama, književnici Ljubici Kolarić-Dumić i slikaru Vjekoslavu Voji Radoičiću, ovo je četvrta zajednička knjiga, stoga nije teško zaključiti zašto je Vijećnica Grada Rijeke toga dana bila premalena i pretijesna.

U glavnu zgradu na Korzu kao da se slila gotovo cijela Rijeka.

Među brojnom publikom, poznatim Riječanima, roditeljima, učiteljicama, ljubiteljima pjesničke riječi bili su i dekan Filozofskog fakulteta u Rijeci, prof. dr. sc. Predrag Šustar, te doc. dr. sc. Marinko Lazzarich s Učiteljskog fakulteta u Rijeci, koji je slikovnicu, kako smo istaknuli, predložio u lektirne naslove za učenike 2. razreda osnovne škole.

O književnom stvaralaštvu za djecu Ljubice Kolarić-Dumić, o slikovnici, čijem smo trećem izdanju, govorili su eminentni stručnjaci, a učenici drugih razreda riječkih osnovnih škola sa svojim učiteljicama kao da su se natjecali s govornicima. Svojom su pjesmom i igrom potvrdili izjave govornika.

Toga se kasnog poslijepodneva i večeri u Rijeci stvorila čarobna bajka, a gospođa Kolarić-Dumić nam je istaknula svoju želju da slikovnicom želi otjerati strah od mraka (i sve strahove) iz dječje sobe.

Iz neizmjerne ljubavi, koju autori pjesmom i slikom nesebično dijele, nastala je  ova nesvakidašnja, suvremena bajka o „Prijatelju Mraku“ koji moli djecu da ga se ne boje, da i njega netko voli?

A kad smo vidjeli koliki je interes za treće izdanje i kakvu radosnu „igru“ sa svojim učiteljicama stvaraju učenici, možemo samo zahvaliti našim umjetnicima i nadati se da su stručne ocjene i radost djece čuli svi mjerodavni, da će donijeti pravednu odluku te slikovnicu „Ja se mraka ne bojim“ Ljubice Kolarić-Dumić uvrstiti u lektirne naslove, te je službeno učiniti dostupnom mnogim učenicima.

Valja istaknuti da je autorica ove nesvakidašnje bajke o „Prijatelju Mraku“ naša pjesnikinja Ljubica Kolarić-Dumić, koja već dugi niz godina svojom poezijom osvaja dječja srca, 2006. godine dobila GODIŠNJU NAGRADU GRADA RIJEKE za izuzetan  doprinos dječjoj poeziji i poetskoj riječi za djecu.

Kad je na kraju programa autorica ustala da i ona kaže „koju riječ“, učinilo nam se da neće moći progovoriti. A onda joj se grlo „otvorilo“ i pred nama je stajala dobro poznata, nasmiješena učiteljica, majka, baka, riječka i hrvatska pjesnikinja za djecu. Nismo pitali što su osjećale njezine kćerke, a pjesnikinja nam otkrila da se jedino njima ispričava zbog vremena, koje zbog rada u prosvjeti, tom svetom pozivu, svim onim satima izvan plana i programa – nije provela s njima.

Na kraju programa autorica je podijelia slikovnicu i nosače zvuka, njezin dar učenicima 2. razreda riječkih osnovnih škola – tu je radost vrijedilo vidjeti!

(M.K./Hrvatskonebo.com)

Što vi mislite o ovoj temi?

Oglasi
Komentiraj
Advertisement

Komentari