Pratite nas

Kolumne

Od zločina do poslijeratne noćne more

Objavljeno

na

Slučaj Edina Gačića pokazuje kako je bio pod zaštitom bošnjačke politike kojoj nije trebao još jedan slučaj ‘ludoga’ mudžahedina

Jesu li pripadnici Specijalne policije Sarajevske županije ušutkali psihičkoga bolesnika, progonili zvijer koja je u postrojbi mudžahedina u BiH štošta svjedočila, robijaša koji je previše čuo u zeničkom i bihaćkom zatvoru ili je pak to sve u jednome bio četverostruki ubojica Edin Gačić, nikada se ne će otkriti jer je hitcima iz vatrenoga oružja nedaleko Sarajeva zaustavljen život ovoga čovjeka.

Ovaj je slučaj međutim toliko kontroverzan, kao i fenomen svetih muslimanskih boraca – džihadista – uglavnom radikalnih Arapa koji su u BiH posijali sjeme zla, da se jedino s pouzdanošću može reći kako Gačić ne će biti posljednji koji je terorizirao Bosnu i Hercegovinu i njezine stanovnike.

Sve to samo je posljedica višegodišnjega ignoriranja problema, pokušaja uljepšavanja i prikrivanja svega što je bilo povezano s postrojbom ‘El mujaheed’ Armije BiH koja je sa stranim borcima i ‘humanitarcima’ od ove zemlje stvorila oazu terorista koji štuju inačicu radikalnog Islama – tekfirsku ideologiju koja zagovara da kjafire (nevjernike) treba ukloniti ne birajući sredstva.

Šutnja medija o vijesti dana

Edin Gačić iskusio je sve loše što je mogao u 44-godišnjem životu i postao monstrum. Prema tvrdnjama majke, koju je također ubio, u Banjoj Luci je za vrijeme rata doživio brojna zlostavljanja. S navršenih 18 godina pristupio je, uz Mudjahedini Balkankoljače iz Srebrenice, najmonstruoznijoj postrojbi u posljednjem ratu ‘El mujaheed’ koja je bila u sastavu 7. muslimanske brigade Armije BiH i u kojoj su bili traženi islamski teroristi iz cijeloga svijeta te veterani brojnih ratova.

Ova je postrojba odgovorna za desetine slučajeva ritualnih odsijecanja glava, nabijanja na kolac i razapinjanja zarobljenika. U toj je postrojbi Gačič završio zahvaljujući ujaku Ismetu Guniću, također Banjolučaninu.

Nekoliko mjeseci nakon okončanja rata on ga je ubio u naselju Gornja Bočinja kod Srebrenika u Tuzlanskoj županiji, gdje su se nakon rata smjestili mudžahedini. Pokušao je pobjeći prema Crnoj Gori.

Uhićen je u vlaku i potom osuđen na osam godina zatvora, a pomilovao ga je 2000. tadašnji bošnjački predsjednik Federacije BiH Ejup Ganić iz Stranke demokratske akcije.

Ovaj je bošnjački dužnosnik iste godine pomilovao i ubojice dvojice franjevaca, gvardijana i župnika iz Fojnice iz središnje Bosne. Tijekom 2002. je, nakon što je izdržao dvije trećine zatvorske kazne, pušten na slobodan vikend. Otišao je u stan u Zenici gdje mu je živjela majka koju je usmrtio pucnjima iz vatrenoga oružja.

Ponovno je uhićen i osuđen na 20 godina zatvora. U Zenici je proveo dio robije, a posljednji je prije ponovnoga izlaska na slobodu, odrobijao u Bihaću. Izlazi iz zatvora 2017., tijekom 2018. dolazi kod Konjica u sjevernom dijelu Hercegovine u selo u kojem su prije rata živjeli Srbi. Prije nekoliko tjedana ubio je najprije trgovca Suada Sultanića, a zatim i policajca Mahira Begića u Sarajevskoj županiji. Ubijen je nakon desetodnevne potrage. Sve dok nije ubio policajca, Gačića je bošnjačko Sarajevo nastojalo posve ignorirati.

Niti jedna televizijska postaja, uključujući dva javna RTV servisa BHRT ili FTV nisu u svojim središnjim emisijama ništa izvijestile o ovome događaju iako se radilo o najvažnijoj vijesti toga dana u državi. Nijedna postrojba, osim tek specijalne policije MUP-a sa sjedištem u Mostaru, nije bila uključena u njegov pronalazak do ubojstva policajca.

Sve to jasno sugerira kako je Gačić ustvari bio pod svojevrsnom zaštitom dijela bošnjačke politike kojoj nije trebao još jedan slučaj ‘ludoga’ mudžahedina. Nakon toga niti jedan bošnjački medij nije smio objaviti detalje iz njegova ratnoga dnevnika, ali niti detalje koje je pak ostavio na Youtube servisu ispod dokumentarca posvećenom ubojstvu doministra unutarnjih poslova, Hrvata Joze Leutara, koji je 1999. godine ubijen u središtu Sarajeva u atentatu autobombom.

Istim eksplozivom kakvim su se koristili arapski teroristi u BiH pri napadu i ubojstvu dvojice hrvatskih policajaca u središnjoj Bosni 1997. i 1998. godine ili pak u napadu autobombe u Mostaru u jesen 1997. godine, što je bio najteži teroristički atak u ovoj zemlji.

Džaferović davao državljanstva teroristima

Gačić je izravno optužio nekoliko bošnjačkih lidera i čelnika iz zeničkoga zatvora za likvidacije Leutara, ali i nekoliko hrvatskih gospodarstvenika koji su ubijeni pod nerazjašnjenim okolnostima nakon rata.

Takav odnos pravosudnoga, obavještajnog, policijskog i medijskog Sarajeva ustvari je samo potvrdio tezu kako zloglasna bošnjačka tajna policija AID, koja je duboko infiltriranu u sve sfere života i koordinira sve institucije, uistinu postoji, a kontrolira ju je Stranka demokratske akcije Bakira Izetbegovića. To je samo kontinuitet, jednako kao što su, zahvaljujući pozivu ove stranke, i pristigli mudžahedini iz cijeloga svijeta da ‘obrane bosanske muslimane’.

Aktualni bošnjački član BiH Predsjedništva Šefik Džaferović praktično je dio toga projekta: dovlačenja mudžahedina, dodjeljivanja državljanstava i njihova smještanja u BiH. On je kao šef dodijelio više državljanstava ljudima koji su se nalazili na popisima terorističkih organizacija iz cijeloga svijeta. Gačićev ‘problem’ nije bilo samo to što je na Youtubeu otkrio kako je nekadašnji zapovjednik zloglasne postrojbe ‘El mujaheed’ Asim Koričić odgovoran za likvidaciju bugojanske skupine najviših političkih i vojnih dužnosnika nego i činjenicu da je 2010. godine dao iskaz pripadnicima državne policijske Agencije za istrage i zaštitu (SIPA) o raznim zločinima mudžahedina.

Slučaj Gačić na kraju je okončan metkom koji je zauvijek zatvorio mogućnost otkrivanja brojnih tajni iz prošloga rata i nakon njega. Jednako je i s brojnim slučajevima terorističkih napada, atentata i likvidacija koje su bošnjačke vlasti pokušale prikriti.

Prva poslijeratna žrtva radikalnih islamista bio je američki časnik u Unprofora William Jefferson. Istražitelji su njegovo tijelo otkrili nakon serije razgovora službenika Federalnoga istražnog ureda (FBI) s Ali Hamadom u zeničkom zatvoru. Uslijedila su ubojstva hrvatskih policajaca u središnjoj Bosni – Perice Bilića i Ante Valjana – pod čija su vozila podmetnute eksplozivne naprave.

Počinitelji nikada nisu otkriveni, bolje reći prikriveni su. Pokušalo se još jedan, teroristički napad s najviše uporabljenoga eksploziva, pripisati Hrvatima. Sredinom rujna 1997. godine u Mostaru je aktivirana auto- bomba, 29 osoba teže je ili lakše ozlijeđeno, među kojima i trojica policajaca.

Tadašnji bošnjački dužnosnik Haris Silajdžić optužio je Hrvate da su postavili eksplozivnu napravu kako bi zaustavili integraciju policije u gradu na Neretvi. Kasnije su zahvaljujući radu američkih ali i obavještajaca iz RH tragovi pokazali kako su ovaj napad izveli Ali Hamad, Ahmed Zuhair i Saleh Nedal, pripadnici postrojbe El mujaheed Armije BiH, i bili izravno vezani s Al Qaedom.

Zuhair je kasnije uhićen u Јemenu i prebačen u američku bazu Guantanamo na Kubi. Na Badnjak 2002. prvi teroristički napad izveo je lokalni sljedbenik radikalnog islama koji su donijeli strani misionari. U selu Kostajnici kod Konjica u noći 24. prosinca 2002. godine Muamer Topalović upao je u kuću hrvatske povratničke obitelji Anđelić i ubio oca, majku i kćer, a sina teško ranio.

Sarajevska, bošnjačka policija, kao i političar Silajdžić za Mostar, istragu ovoga zločina nastojala je usmjeriti u krivom pravcu. Tadašnji ministar Ramo Masleša iz SDP-a rekao je kako je višenacionalna narkomanska banda, u kojoj je bio čak i jedan Hrvat likvidirala Anđeliće. Zahvaljujući upornosti policajaca iz Mostara, rasvijetljen je događaj, a Topalić uhićen.

Svi napadi

Nakon napada na tornjeve u New Yorku, bošnjačke vlasti morale su zatvoriti desetine terorističkih ćelija kamufliranih u humanitarne organizacije, ali i izručiti sedmoricu Alžiraca za koje se vjerovalo da su povezani s napadima na SAD-u. Ubrzo je ostavku podnio i bošnjački čelnik Alija Izetbegović.

Pet godina kasnije uhićen je radikalni islamist Mirsad Bektašević koji je planirao bombaški napad. Policija je u njegovu stanu u Sarajevu pronašla eksploziv, pištolj, strjeljivo i DVD s uputom kako napraviti bombu. Tada se pretpostavljalo da je meta napada trebala biti veleposlanstvo SAD-a u Sarajevu.

Begtašević je prije nekoliko godina ubijen kao pripadnik ISIL-a u Siriji. Krajem 2008. godine ubijen je zaštitar Hrvat u poslovno-prodajnom centru FIS u Vitezu od posljedica eksplozije nepoznate naprave. Te je godine u Sarajevu i Bugojnu uhićena skupina također radikalnoga islamista Rijada Rustempašića koji je planirao napad na Katoličku crkvu.

Dvije godine kasnije vehabija Haris Čaušević postavio je eksplozivnu napravu ispred policijske postaje u Bugojnu od koje je poginuo jedan policajac. Godinu dana kasnije vehabist iz Gornje Maoče, poznatoga uporišta radikala povezanih s više islamskih terorističkih organizacija, pucao je po američkom veleposlanstvu. Mevlid Јašarević ranio je policajca iz osiguranja zgrade.

Dva napada dogodila su se i 2015. godine. Najprije je vehabija Nerdin Ibrić upao u policijsku postaju u Zvorniku i ubio jednoga policajca, a dvojicu ranio, nakon čega je ubijen. Ovaj čin bošnjački političari i mediji iz Sarajeva nastojali su objasniti činjenicom da mu je otac ubijen tijekom rata. Slično je bilo i s Enesom Omeragićem, koji je bio dio vehabijske zajednice, a ubio je dvojicu pripadnika Oružanih snaga BiH.

Posljednji u nizu ‘usamljenih vukova’, kako se obično nazivaju ovi monstrumi, upravo je Edin Gačić. On je, kao i drugi lokalni vehabije, od kojih su svi bili počinitelji terorističkih napada u poslijeratnoj BiH, zaražen virusom stranih misionara i mudžahedina. Takvih je potencijalnih terorista, prema procjenama Obavještajno-sigurnosne agencije u BiH, oko 3000.

Sukladno Daytonskom mirovnom sporazumu, strani su džihadisti morali napustiti BiH, no onda je političko Sarajevo poduzelo sve da ipak ostanu u zemlji.

Brojni su dokazi kako je bošnjački državni vrh, od Alije Izetbegovića, pa naniže, nakon Daytona sustavno radio na ostanku džihadista u BiH jer bi njihov progon bio protumačen kao izdaja islama od bogatih sponzora i lobista s arapskoga poluotoka. BiH zbog toga čeka tko će biti novi Edin Gačić.

Domagoj Tolić
Hrvatski tjednik

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

Kolumne

Miljenko Stojić: Samo svojom stazom

Objavljeno

na

Objavio

Još se u BiH ne stišava bura glede u Sarajevu održane sv. mise zadušnice za žrtve Bleiburga, Križnog puta i drugih hrvatskih stratišta. Predvode je oni koji iz naziva države izbaciše H(ercegovinu).

Nekima tek sada došlo do pameti da je prošlo vrijeme bratstva i jedinstva, da su na pozornicu stupili neki drugi dečki. Čitam o istupanjima iz P.E.N. Centra u BiH. Skupine koja kaže da je hrvatska. Njih osam, valjda je to sve što ih tamo od hrvatskog koljena ima. I uopće ih ne razumijem.

Njihova mi objašnjenja samo još više zamagliše srž, barem ona koja sam pročitao. Jer temeljno je pitanje: Zašto ste uopće bili s njima?
Čini mi se da sam reisul-ulemu Islamske zajednice u BiH Huseina ef. Kavazovića bolje razumio. U jednom od svojih posljednjih razgovora za medije kaže da je svojim istupom glede spomenute sv. mise zaušnice htio skrenuti pozornost na to da je neprihvatljivo da se Crkvi ili bilo kojoj vjerskoj zajednici zabranjuju obredi.

Dobro je učinio, vjerujem da ćemo se svi u tomu složiti. Također je rekao kako razumije potrebu da se svakoj umrloj osobi oda dužno poštovanje nakon njezine smrti. To se također može potvrditi.

No, onda dodaje da vjerske zajednice moraju paziti da ne dopuste politizaciju vjerskih obreda. Hm! Slijedilo je razjašnjenje koje nije baš za potpisati. Kao, u komemoraciji na Bleiburgu se događalo… Nakon toga doda rečenicu: »Nisu isti oni koji su se borili samo za vlastitu naciju, koji su se borili da unište druge, da ih protjeraju s njihovih ognjišta, koji vjeruju da je sloboda samo sloboda njihovog kolektiva; i oni koji su se borili da svi ljudi budu ravnopravni, da žive zajedno s istim pravima, pa makar među njima neki počinili i zločine za koje trebaju odgovarati.«

Čovjeku kao da je vrijeme stalo, kao da nikada nije čuo za rezoluciju Europskog parlamenta koja izjednači tri suvremena totalitarizma: nacionalsocijalizam, fašizam i komunizam. Da o našim stajalištima, pronađenim kostima žrtava, mnogobrojnim jamama koje još čekaju otkopavanje, ne govorimo. Što je s kardinalom Puljićem i njegovim predvođenjem spomenute sv. mise? U najvećoj je mjeri kriv Sabor Republike Hrvatske, kaže Kavazović.

Dalje nastavlja. »No, protiv toga sam da se Katoličkoj Crkvi u BiH tovari breme koje ne stoji. To je Crkva koja je stala u obranu BiH i danas je tome posvećena. Neka mi se pokaže na onoga tko je bezgrješan i čije su sve odluke besprijekorne.« Prevedeno, trebate nam još, a kad nam više ne budete trebali… pisat ćete uvrijeđena pisma kao ovi iz P.E.N.-a. Stvarno? Moglo bi to biti puno drukčije, moj Kavazoviću! Hegemonizmi uvijek loše završe.

Na čijoj je strani Europska unija, to ona najbolje zna. Prema onome kako se ponaša njezin veleposlanik Johann Sattler, izgleda na kukavičjoj, konformističkoj i tome slično. Vrijeme ide, plaća uredno stiže i što bi još htio. Usput viči da domaći političari trebaju biti spremni na kompromise itd. Pomoći će u tome i Stipe Mesić, i Ivo Josipović, i… Ali ne će ništa reći Miloradu Dodiku koji izjavi da je na Bleiburgu trebalo pobiti sve one koji su tamo bili. Bratstvo i jedinstvo još je u njegovoj glavi, a država propala. Urazumi se, Milorade.

Slažem se, nema smisla kukati, treba djelovati. Pokušajmo sada sabrati određene namisli biskupa Bogovića, biskupa Košića, naše namisli glede obilježavanja Bleiburga i Križnog puta. Na uočnicu, 14. svibnja, zbog čega ne bismo upalili svijeće u svojim prozorima, pred spomenicima pobijenima, duž ulica…?

Sutradan, 15. svibnja, zbog čega ne bi zazvonila zvona u 16.00 kada su počela prva ubijanja kao 7. veljače na Širokom Brijegu? Kada prestane zvuk zvona, zbog čega ne bismo u svim svojim mjestima imali sv. misu zadušnicu za žrtve Bleiburga, Križnog puta, ali i za žrtve Domovinskog rata, Prvog svjetskog rata, turskog vremena, žrtve buna i vremena zlosilja, jednostavno za sve naše žrtve? Stvarno zbog čega? Godina je dana pred nama, razmislimo o svemu tomu. Zaboravimo li svoju prošlost, svoje mučenike, zaboravili smo sami sebe.
Ne dopustimo da drugi razmišljaju našom glavom. To u posljednje vrijeme žele sve više. Ne samo u BiH, Hrvatskoj, već i na općoj razini. Više ne možemo slobodno ni na internetu napisati što mislimo. Google, Facebook, Instagram, Twitter trse se kako bi nam ukazali što je prihvatljivo, a što ne. Tu je i neki Faktograf. Samo, kome prihvatljivo? Nama kršćanima, recimo, nije prihvatljivo da se kršćanska vjera na tom Zapadu, u razvikanim medijima u hrvatskom društvu i dalje nesmiljeno progoni, da se nakon ove pošasti (dok ne izmisle neku drugu) vrata crkava otvaraju među posljednjima iako su među prvima zatvorena, da nas sile vjerovati kako smo dostatni samima sebi i kako Boga nema.

Prodrlo je to i u zapadnu teologiju. Zbog toga se crkve tamo prazne, a ne pune kao recimo u Poljskoj. Čudim se da u nju ne idu studirati naši budući teolozi i teologinje. Još kad k tomu dodamo da nam je sličan i kulturni krug, onaj srednjoeuropski. Trebat će očito o tomu povesti računa.

Vratimo se još jednom Sarajevu. Bosanskim franjevcima tamo ne žele vratiti oteti dio samostana, odnosno ne žele im dopustiti njegovu obnovu. Domaći kabadahija odrezao: Ne može. I sad ti reci da su prošla turska vremena!

Odoh prošetati. Našom stazom. Onom koja od crkve Sv. Jakova u župi Međugorje vodi do Brda ukazanja u Bijakovićima. Nedavno je osvijetljena za hodočasnike. Bila bi davno prije da Sarajevo nije i tu miješalo svoje prste. No, uspjelo se. Bit će i dalje tako, sve je do nas!

Miljenko Stojić

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

Kolumne

Tihomir Dujmović: Most je bacio u vjetar sve što je do sada stvorio i knjiga je spala na tri slova

Objavljeno

na

Objavio

Čak ni u ultimate fightu gdje praktički možete otkinuti glavu protivniku, samo ako budete mrvicu brži od suca, udarci ispod pojasa nisu dozvoljeni, ali nervozna predizborna kampanja označena je sukobom Jandroković-Raspudić, koji ćemo pamtiti upravo po tome. Po udarcu “punom nogom” ispod pojasa!

Nino Raspudić praktički godinama u svojim kolumnama i javnim nastupima upravo Gordana Jandrokovića uzima kao mjeru nemorala, podložništva, dodvorništva, napada ga kao osobu bez osobnosti i nema dvojbe da je Jandroković godinama čekao trenutak da uzvrati. U tom kontekstu Jandroković je bio zapet kao puška i reagirao je eksplozivno!

Naime, jedino se tako može razumjeti ova “prekomjerna uporaba topništva” koju je Jandroković izveo, jer u odnosu na nevinu opasku Raspudića da će ići u onu izbornu jedinicu gdje će biti Jandroković, da ga pobijedi, Jandrokovićev odgovor u kojem zbraja žene i djecu iz Raspudićevih brakova raritetno je niski udarac ispod pojasa na hrvatskoj političkoj sceni.

Mene je asocirao na sliku kad je Joe Šimunić usred Beograda s dvije kopačke uletio u koljena napadaču Srbije koji je krenuo prema hrvatskom golu! Šimunića razumijem jer nam je prijetio gol, Jandroković me začudio jer ga pamtimo kao smirenog i u pravilu odmjerenog političara.

Logično je da je premijer zaštitnički stao uz svog prvog suradnika, no ovo je možda zgodna prigoda da se dogovorimo što jest prilično u žaru predizborne borbe izgovoriti, a što je “nespojivo s boljim običajima” kako bi rekao Krleža.

Milanovićevo svojedobno vrijeđanje Plenkovića, odnosno njegove majke, je bilo neukusno i nedolično, uistinu ispod svake razine, u najmanju ruku nepristojno, o tome nema zbora, ali ako prihvaćamo taj diskurs, onda ne može Jandrokovićevo prebiranje Raspudićeve djece i žena biti ukusno i prihvatljivo! Jednom se moramo odlučiti i jednom moramo podvući crtu!

Stari i novi Most

Mislim da je prava šteta da Raspudićev nastup nije u prvom redu iskorišten za detaljnu analizu onoga što je rekao, jer s obzirom na to da je apsolutni medijski miljenik, nema dvojbe da će medijski od sutra Most biti u prvom redu Nino Raspudić. Tako da umjesto da smo analizirali novi Most, sve je pojela Jandrokovićeva “prekomjerna uporaba topništva”. Ta je pak analiza bila potrebna jer sam gotovo siguran da stari Most i novi Most nisu ista priča, piše Tihomir Dujmović / Direktno.hr

Nino Raspudić je sada stigao na scenu kao prava zvijezda, njegovo prihvaćanje Mostove ponude se iščekivalo tjednima, a dobio je pravi medijski “prime time” za istrčavanje na teren. Prostor od sat vremena kod Aleksandra Stankovića, gdje je dobro došao svatko tko ima nešto za reći protiv HDZ-a! Raspudić je vješto elaborirao svoja politička stajališta, Stanković je pak bio pitom kao rijetko kad, vidjelo se da je to iznad svega prijateljski razgovor. No, u njemu su spomenute neke važne relacije koje bi mogle približiti odgovor na pitanje tko će s kim koalirati.

Raspudić je, naime, na izravno pitanje izrijekom rekao da neće podržati Plenkovića i HDZ, te da za njegovu novu Vladu neće nikad podići ruku, tako da tu nema nikakvih dilema, ali je na upit o mogućoj suradnji s Bernardićem bio puno manje tvrdokoran i kategoričan. Na upit o koaliranju sa SDP-om tek je rekao da je sam Bernardić već izjavio da mu je Most prekonzervativna stranka, pa da je dakle već najavljeno da SDP ne može s Mostom. Ali, to nije odgovor! To nije odgovor na pitanje da li bi Raspudić ipak išao u koaliciju sa SDP-om, jer Bernardićev stav niti je kategoričan niti je apodiktičan!

Poluodškrinuta vrata koaliranja…

Stav o tome može li koalirati s nekom konzervativnom strankom, pritisnut nekom izbornom matematikom lako je promjenjiv. Znate onu mantru “novi izbori su samo trošak, čekaju nas reforme, nemamo vremena čekati!” Pa sjetite se samo Ivana Vrdoljaka i onaj salto mortale kad nas uvjerava da je zbog reforme obrazovanja spreman prijeći preko svojih ranijih riječi! Hoću reći ne bi bilo prvi put da se tako nešto događa. Bi li tada Nino ipak išao s tom vlašću? E taj odgovor nismo dobili! Nema odgovora, niti je voditelj na odgovoru inzistirao, jer i nije ideja da se tu zatvore sva vrata! Neka ostane nejasno! Kao poluodškrinuta vrata!

Ovo je sve tim prije problematično jer je sapunica na temu već navodno vođenih razgovora o mogućoj suradnji i to na relaciji Beljak-Grmoja kad se razgovaralo o mogućnosti da Most koalira sa SDP-om, pokazala da je Beljak onoj snimanoj provokaciji pristupio uz znanje i dozvolu Bernardića! Dakle, ništa nije nemoguće zar ne? Ono što je u svibnju bilo prekonzervativno, moglo bi u vrućinama srpnja biti podnošljivo! Jer, tri, pet, sedam ili ne znam koliko mandata realno može dobiti Most, mogu biti ključ za formiranje nove Vlade i zato nije isto kad na ovo osjetljivo pitanje odgovorite “on ionako ne bi s Mostom” ili kad decidirano kao kod pitanja o suradnji s HDZ-om kažete: ne dolazi u obzir!

Poznavajući Petrova i Grmoju mislim da suradnja sa SDP-om nije realna opcija, iako ono poniženje koje im je pripremio Plenković nikada neće zaboraviti, pa osveta uvijek ostaje inspirativan motiv. No, njih dvojica nikad nisu izgovorili one panegirike o Milanoviću koje je svojedobno izgovorio Raspudić. Ne jednom! I sad i prije pet godina! Može li se na onim pohvalama koje je svojedobno Raspudić izgovorio o Milanoviću graditi most buduće suradnje sa SDP-om? Teško je reći, no ne sjećam se da je ikada itko s desne strane onako srčane pohvale izgovorio za Zorana Milanovića kao Raspudić. On je primjerice u ključnim danima predsjedničkih izbora Milanovića proglasio “desničarom među ljevičarima”.

Desničar među ljevičarima…

U ključnim danima kada je “na stolu” bila teza da je svejedno hoće li pobijediti Kolinda ili Milanović! Baš tada čujemo tezu da je Milanović “desničar među ljevičarima!” Koji dan kasnije isti će taj Milanović izbaciti Tuđmanovu bistu iz Ureda Predsjednika, zatražiti da se ploča s imenima poginulih HOS-ovaca baci u metaforičko i stvarno smeće i upropastit će obilježavanje kapitalne vojne akcije Bljesak traženjem da se legalne insignije jedne vojne jedinice Hrvatske vojske zabrane! Desničar među ljevičarima…

Nino Raspudić je, koliko znam, prvi neovisni političar koji se izborio za to da ekskluzivno slaže listu na kojoj je nota bene nazočan tek kao nezavisni zastupnik. Takvu ekskluzivu niti je itko ikada tražio, niti je dobio. Da nitko od 14 imena na listu gdje će on izaći, ne može doći ako ga ne potvrdi – Raspudić! Radi se o neviđenom ustupku koji dolazi kao produkt pregovora u idealnom tajmingu za pregovore s posrnulim Mostom koji je sada sve karte bacio na Raspudića i Mariju Selak što je donekle razumljiv, ali riskantan potez.

Grmojino medijski i ljudski posve preuzetno, da ne velim neukusno inzistiranje na tome da “ovih dana stižu kapitalci u naše redove”, izgovorene su točno u vrijeme dok su časni i pošteni članovi i dužnosnici poput Vlade Marića ili Slavena Dobrovića upravo izlazili iz Mosta. Frapirani činjenicom da Most neće sa Škorom, odnosno zgroženi činjenicom da se ponovo ide u destrukciju, u konačnici u političko minoriziranje i da ih se pri tom baš ništa ne pita o tom povijesnom potezu za Most, oni su zaključili da Mostu više nisu potrebni. To se ne bi dogodilo samo da se pokazalo nešto više taktičnosti, političke pristojnosti i ljudskog uvažavanja. Samo da se malo više razgovaralo s njima, negoli se usisavao crveni tepih pred nadolazećim kapitalcima!

I kad su uspjeli toliko žuči stvoriti kod Slavena Dobrovića kojeg nikad nitko nije vidio ogorčenog i uzrujanog, onda je očito da se baš u tome prevršila svaka mjera. Tvrditi da je načelnik općine Podbablje kapitalac, a da časni Vlado Marić, ratni specijalac, sjajan organizator i vrsni poznavatelj političkih prilika nije dostojan da ga vrh stranke primi na razgovor, ne čini mi se racionalnim! “Podržati Miroslava Škoru kao kandidata na prošlim predsjedničkim izborima, mjesecima pregovarati i ne postići sporazum je po mom sudu za Most katastrofalno rješenje za koje nije nitko iz vrha dao opravdano obrazloženje…”, piše Marić u svojoj ostavci na članstvo.

Most je bacio sve u vjetar

Pregovori Mosta i Škore su propali de facto onda kad je Most tražio zapravo Raspudićeve uvjete! Da isključivo on formira kompletnu listu na kojoj se nalazi kao neovisni kandidat! Da se razumijemo, nema tu izravne Raspudićeve krivnje, istaknuti takav uvjet može biti interes nove velike zvijezde na političkom nebu, ali ne može biti interes Mosta, naročito ne običnih članova na terenu koji su krvavo skupljali 50 tisuća potpisa za istog tog Škoru! Tu je Petrov onim sudačkim sprejem morao Raspudiću odrediti granicu! Granicu koja mu čuva potencijal stranke.

Ovako, Most je zapravo bacio u vjetar sve što je do sada stvorio i knjiga je spala na tri slova. Miletiću samom će biti izuzetno teško u riječkom bazenu, ali on je stvarno sjajan kadar za Most, a obitelj Raspudić je svakako dobro došla sa svojim političkim habitusom, ali to ne znači da su morali izgubiti jednog Vladu Marića i Slavena Dobrovića. I niz drugih! Takvi časni ljudi kao spomenuta dvojica ne rastu iza svakog grma.

Posljednje ankete, mjesec dana prije izbora, govore da HDZ vodi mrtvu trku sa SDP-om, da još uvijek vodi ispred SDP-a, ali i to da se Škoro primakao na 50 posto HDZ-ovih postotaka. Domovinski pokret dakle danas dobiva polovinu od onoga što će dobiti HDZ! Po anketi Nove TV, omjer je 28 posto za HDZ i 13,5 posto za Domovinski pokret! Dobar rezultat za HDZ i sjajan rezultat za Škoru! I u tom smislu je njihova sutrašnja suradnja predvidljiva. Dakako da ni jedni ni drugi u ovom trenutku neće govoriti o budućih potezima jer želite li ishoditi što bolji rezultat na izborima morate do kraja mobilizirati svoje biračko tijelo, a to nije moguće pristajanjem niti najavom bilo kakvih koalicija prije izbora!

Razumljiva retorika Škore i Plenkovića

Tako je retorika i Škore i Plenkovića kad oboje tvrde da o tome ne žele razgovarati prije 5. srpnja, razumljiva. Plenković je izrijekom ovih dana čak dva puta rekao da neće ni pod kojim uvjetima koalirati sa SDP-om, ali i to da se ne vidi ni u koaliciji s Domovinskim pokretom. Tu retoriku određuje predizborno vrijeme, ali i činjenica da su HDZ-ovi oponenti isključivo okrenuti kritici prema HDZ-u! Tome je tako jer mu žele oteti što više birača, ali je neprirodno da o drugoj, realno jakoj stranci, SDP-u, ti isti HDZ-ovi oponenti, u pravilu ne govore. Kao da SDP ne postoji! A radi se o stranci,ako je vjerovati anketama, kojoj jedan ili dva postotka nedostaju da im sutra Milanović da mandat za sastavljanje Vlade!

Ja sam pak i dalje čvrsto uvjeren da ni HDZ ni Domovinski pokret nemaju puno alternative. Koalicija HDZ-a sa SDP-om kao i koalicija Domovinskog pokreta sa SDP-om bila bi izdaja birača. I zdrave pameti. I jedni i drugi imaju samo jedan put, put suradnje i buduće koalicije. U ovom trenutku, to je jedini put za dobrobit hrvatske države, jer svi drugi putevi vode starim Pupovčevim ucjenama. Toj opciji, toj šansi, na putu se može ispriječiti jedino SDP i njegova pobjeda koja, ako pažljivo pratite ankete, pogotovo detaljno, po izbornim jedinicama, uopće nije nemoguća! Pametnom dosta zar ne?

Tihomir Dujmović / Direktno.hr

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari