Pratite nas

Kolumne

Od zločina do poslijeratne noćne more

Objavljeno

na

Slučaj Edina Gačića pokazuje kako je bio pod zaštitom bošnjačke politike kojoj nije trebao još jedan slučaj ‘ludoga’ mudžahedina

Jesu li pripadnici Specijalne policije Sarajevske županije ušutkali psihičkoga bolesnika, progonili zvijer koja je u postrojbi mudžahedina u BiH štošta svjedočila, robijaša koji je previše čuo u zeničkom i bihaćkom zatvoru ili je pak to sve u jednome bio četverostruki ubojica Edin Gačić, nikada se ne će otkriti jer je hitcima iz vatrenoga oružja nedaleko Sarajeva zaustavljen život ovoga čovjeka.

Ovaj je slučaj međutim toliko kontroverzan, kao i fenomen svetih muslimanskih boraca – džihadista – uglavnom radikalnih Arapa koji su u BiH posijali sjeme zla, da se jedino s pouzdanošću može reći kako Gačić ne će biti posljednji koji je terorizirao Bosnu i Hercegovinu i njezine stanovnike.

Sve to samo je posljedica višegodišnjega ignoriranja problema, pokušaja uljepšavanja i prikrivanja svega što je bilo povezano s postrojbom ‘El mujaheed’ Armije BiH koja je sa stranim borcima i ‘humanitarcima’ od ove zemlje stvorila oazu terorista koji štuju inačicu radikalnog Islama – tekfirsku ideologiju koja zagovara da kjafire (nevjernike) treba ukloniti ne birajući sredstva.

Šutnja medija o vijesti dana

Edin Gačić iskusio je sve loše što je mogao u 44-godišnjem životu i postao monstrum. Prema tvrdnjama majke, koju je također ubio, u Banjoj Luci je za vrijeme rata doživio brojna zlostavljanja. S navršenih 18 godina pristupio je, uz Mudjahedini Balkankoljače iz Srebrenice, najmonstruoznijoj postrojbi u posljednjem ratu ‘El mujaheed’ koja je bila u sastavu 7. muslimanske brigade Armije BiH i u kojoj su bili traženi islamski teroristi iz cijeloga svijeta te veterani brojnih ratova.

Ova je postrojba odgovorna za desetine slučajeva ritualnih odsijecanja glava, nabijanja na kolac i razapinjanja zarobljenika. U toj je postrojbi Gačič završio zahvaljujući ujaku Ismetu Guniću, također Banjolučaninu.

Nekoliko mjeseci nakon okončanja rata on ga je ubio u naselju Gornja Bočinja kod Srebrenika u Tuzlanskoj županiji, gdje su se nakon rata smjestili mudžahedini. Pokušao je pobjeći prema Crnoj Gori.

Uhićen je u vlaku i potom osuđen na osam godina zatvora, a pomilovao ga je 2000. tadašnji bošnjački predsjednik Federacije BiH Ejup Ganić iz Stranke demokratske akcije.

Ovaj je bošnjački dužnosnik iste godine pomilovao i ubojice dvojice franjevaca, gvardijana i župnika iz Fojnice iz središnje Bosne. Tijekom 2002. je, nakon što je izdržao dvije trećine zatvorske kazne, pušten na slobodan vikend. Otišao je u stan u Zenici gdje mu je živjela majka koju je usmrtio pucnjima iz vatrenoga oružja.

Ponovno je uhićen i osuđen na 20 godina zatvora. U Zenici je proveo dio robije, a posljednji je prije ponovnoga izlaska na slobodu, odrobijao u Bihaću. Izlazi iz zatvora 2017., tijekom 2018. dolazi kod Konjica u sjevernom dijelu Hercegovine u selo u kojem su prije rata živjeli Srbi. Prije nekoliko tjedana ubio je najprije trgovca Suada Sultanića, a zatim i policajca Mahira Begića u Sarajevskoj županiji. Ubijen je nakon desetodnevne potrage. Sve dok nije ubio policajca, Gačića je bošnjačko Sarajevo nastojalo posve ignorirati.

Niti jedna televizijska postaja, uključujući dva javna RTV servisa BHRT ili FTV nisu u svojim središnjim emisijama ništa izvijestile o ovome događaju iako se radilo o najvažnijoj vijesti toga dana u državi. Nijedna postrojba, osim tek specijalne policije MUP-a sa sjedištem u Mostaru, nije bila uključena u njegov pronalazak do ubojstva policajca.

Sve to jasno sugerira kako je Gačić ustvari bio pod svojevrsnom zaštitom dijela bošnjačke politike kojoj nije trebao još jedan slučaj ‘ludoga’ mudžahedina. Nakon toga niti jedan bošnjački medij nije smio objaviti detalje iz njegova ratnoga dnevnika, ali niti detalje koje je pak ostavio na Youtube servisu ispod dokumentarca posvećenom ubojstvu doministra unutarnjih poslova, Hrvata Joze Leutara, koji je 1999. godine ubijen u središtu Sarajeva u atentatu autobombom.

Istim eksplozivom kakvim su se koristili arapski teroristi u BiH pri napadu i ubojstvu dvojice hrvatskih policajaca u središnjoj Bosni 1997. i 1998. godine ili pak u napadu autobombe u Mostaru u jesen 1997. godine, što je bio najteži teroristički atak u ovoj zemlji.

Džaferović davao državljanstva teroristima

Gačić je izravno optužio nekoliko bošnjačkih lidera i čelnika iz zeničkoga zatvora za likvidacije Leutara, ali i nekoliko hrvatskih gospodarstvenika koji su ubijeni pod nerazjašnjenim okolnostima nakon rata.

Takav odnos pravosudnoga, obavještajnog, policijskog i medijskog Sarajeva ustvari je samo potvrdio tezu kako zloglasna bošnjačka tajna policija AID, koja je duboko infiltriranu u sve sfere života i koordinira sve institucije, uistinu postoji, a kontrolira ju je Stranka demokratske akcije Bakira Izetbegovića. To je samo kontinuitet, jednako kao što su, zahvaljujući pozivu ove stranke, i pristigli mudžahedini iz cijeloga svijeta da ‘obrane bosanske muslimane’.

Aktualni bošnjački član BiH Predsjedništva Šefik Džaferović praktično je dio toga projekta: dovlačenja mudžahedina, dodjeljivanja državljanstava i njihova smještanja u BiH. On je kao šef dodijelio više državljanstava ljudima koji su se nalazili na popisima terorističkih organizacija iz cijeloga svijeta. Gačićev ‘problem’ nije bilo samo to što je na Youtubeu otkrio kako je nekadašnji zapovjednik zloglasne postrojbe ‘El mujaheed’ Asim Koričić odgovoran za likvidaciju bugojanske skupine najviših političkih i vojnih dužnosnika nego i činjenicu da je 2010. godine dao iskaz pripadnicima državne policijske Agencije za istrage i zaštitu (SIPA) o raznim zločinima mudžahedina.

Slučaj Gačić na kraju je okončan metkom koji je zauvijek zatvorio mogućnost otkrivanja brojnih tajni iz prošloga rata i nakon njega. Jednako je i s brojnim slučajevima terorističkih napada, atentata i likvidacija koje su bošnjačke vlasti pokušale prikriti.

Prva poslijeratna žrtva radikalnih islamista bio je američki časnik u Unprofora William Jefferson. Istražitelji su njegovo tijelo otkrili nakon serije razgovora službenika Federalnoga istražnog ureda (FBI) s Ali Hamadom u zeničkom zatvoru. Uslijedila su ubojstva hrvatskih policajaca u središnjoj Bosni – Perice Bilića i Ante Valjana – pod čija su vozila podmetnute eksplozivne naprave.

Počinitelji nikada nisu otkriveni, bolje reći prikriveni su. Pokušalo se još jedan, teroristički napad s najviše uporabljenoga eksploziva, pripisati Hrvatima. Sredinom rujna 1997. godine u Mostaru je aktivirana auto- bomba, 29 osoba teže je ili lakše ozlijeđeno, među kojima i trojica policajaca.

Tadašnji bošnjački dužnosnik Haris Silajdžić optužio je Hrvate da su postavili eksplozivnu napravu kako bi zaustavili integraciju policije u gradu na Neretvi. Kasnije su zahvaljujući radu američkih ali i obavještajaca iz RH tragovi pokazali kako su ovaj napad izveli Ali Hamad, Ahmed Zuhair i Saleh Nedal, pripadnici postrojbe El mujaheed Armije BiH, i bili izravno vezani s Al Qaedom.

Zuhair je kasnije uhićen u Јemenu i prebačen u američku bazu Guantanamo na Kubi. Na Badnjak 2002. prvi teroristički napad izveo je lokalni sljedbenik radikalnog islama koji su donijeli strani misionari. U selu Kostajnici kod Konjica u noći 24. prosinca 2002. godine Muamer Topalović upao je u kuću hrvatske povratničke obitelji Anđelić i ubio oca, majku i kćer, a sina teško ranio.

Sarajevska, bošnjačka policija, kao i političar Silajdžić za Mostar, istragu ovoga zločina nastojala je usmjeriti u krivom pravcu. Tadašnji ministar Ramo Masleša iz SDP-a rekao je kako je višenacionalna narkomanska banda, u kojoj je bio čak i jedan Hrvat likvidirala Anđeliće. Zahvaljujući upornosti policajaca iz Mostara, rasvijetljen je događaj, a Topalić uhićen.

Svi napadi

Nakon napada na tornjeve u New Yorku, bošnjačke vlasti morale su zatvoriti desetine terorističkih ćelija kamufliranih u humanitarne organizacije, ali i izručiti sedmoricu Alžiraca za koje se vjerovalo da su povezani s napadima na SAD-u. Ubrzo je ostavku podnio i bošnjački čelnik Alija Izetbegović.

Pet godina kasnije uhićen je radikalni islamist Mirsad Bektašević koji je planirao bombaški napad. Policija je u njegovu stanu u Sarajevu pronašla eksploziv, pištolj, strjeljivo i DVD s uputom kako napraviti bombu. Tada se pretpostavljalo da je meta napada trebala biti veleposlanstvo SAD-a u Sarajevu.

Begtašević je prije nekoliko godina ubijen kao pripadnik ISIL-a u Siriji. Krajem 2008. godine ubijen je zaštitar Hrvat u poslovno-prodajnom centru FIS u Vitezu od posljedica eksplozije nepoznate naprave. Te je godine u Sarajevu i Bugojnu uhićena skupina također radikalnoga islamista Rijada Rustempašića koji je planirao napad na Katoličku crkvu.

Dvije godine kasnije vehabija Haris Čaušević postavio je eksplozivnu napravu ispred policijske postaje u Bugojnu od koje je poginuo jedan policajac. Godinu dana kasnije vehabist iz Gornje Maoče, poznatoga uporišta radikala povezanih s više islamskih terorističkih organizacija, pucao je po američkom veleposlanstvu. Mevlid Јašarević ranio je policajca iz osiguranja zgrade.

Dva napada dogodila su se i 2015. godine. Najprije je vehabija Nerdin Ibrić upao u policijsku postaju u Zvorniku i ubio jednoga policajca, a dvojicu ranio, nakon čega je ubijen. Ovaj čin bošnjački političari i mediji iz Sarajeva nastojali su objasniti činjenicom da mu je otac ubijen tijekom rata. Slično je bilo i s Enesom Omeragićem, koji je bio dio vehabijske zajednice, a ubio je dvojicu pripadnika Oružanih snaga BiH.

Posljednji u nizu ‘usamljenih vukova’, kako se obično nazivaju ovi monstrumi, upravo je Edin Gačić. On je, kao i drugi lokalni vehabije, od kojih su svi bili počinitelji terorističkih napada u poslijeratnoj BiH, zaražen virusom stranih misionara i mudžahedina. Takvih je potencijalnih terorista, prema procjenama Obavještajno-sigurnosne agencije u BiH, oko 3000.

Sukladno Daytonskom mirovnom sporazumu, strani su džihadisti morali napustiti BiH, no onda je političko Sarajevo poduzelo sve da ipak ostanu u zemlji.

Brojni su dokazi kako je bošnjački državni vrh, od Alije Izetbegovića, pa naniže, nakon Daytona sustavno radio na ostanku džihadista u BiH jer bi njihov progon bio protumačen kao izdaja islama od bogatih sponzora i lobista s arapskoga poluotoka. BiH zbog toga čeka tko će biti novi Edin Gačić.

Domagoj Tolić
Hrvatski tjednik

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

Kolumne

Nino Raspudić: Handkeov ‘Nobel’ prava nagrada u pravim rukama?

Objavljeno

na

Objavio

Korejski rat, koji formalno nije okončan, već je samo zamrznut dogovorom o prekidu vatre 1953., odnio je više od tri milijuna života. Zacementirao je hladnoratovsko presijecanje jednog naroda 38. paralelom i od Korejskog poluotoka stvorio globalnu neuralgičnu točku koja je već 66 godina favorit za mjesto izbijanja trećeg svjetskog rata.

Da se u bilo kojem od svih tih desetljeća zamrznutog rata dogodilo da se američki predsjednik sastane sa sjevernokorejskim diktatorom u demilitariziranoj zoni između dvije Koreje i da nakon konstruktivnog razgovora u kojem su dogovorili nastavak dijaloga dvije Koreje zajedno ušetaju u Sjevernu Koreju, dotični bi bio glavni favorit za Nobelovu nagradu za mir.

No, ako se taj američki predsjednik koji je prvi u povijesti stupio na tlo Sjeverne Koreje, i to u prijateljskoj šetnji, zove Donald Trump, na Nobela može zaboraviti. Trump koji je protivnik “multilateralne” oligarhije, složene globalne mreže čije daleke niti prolaze i Švedskom akademijom, ne bi dobio Nobela za mir ni da ujedini dvije Koreje, riješi izraelsko-palestinski sukob ili pomiri Torcidu i vodstvo HNS-a.

Zato je njegov prethodnik Obama svojevremeno dobio bjanko Nobela za mir čim je stupio na dužnost, jer je bio predsjednik po mjeri te ekipe. Opravdao je nagradu za mir tako što je u njegova dva mandata pokrenuto nekoliko ratova te potaknute “obojene revolucije” i “proljeća”, od Sjevera Afrike preko Sirije do Ukrajine, čije posljedice njihovi građani i danas uživaju.

Nobel za mir Obami definitivno je uništio reputaciju te nagrade. To ne znači da je nakon njega, između rutinskog nagrađivanja prigodnih manekena i mezimaca globalne oligarhije, povremeno nisu znali dobiti i neki istinski mirotvorci. Ali ona više nikada neće imati nekadašnju auru i ugled.

Za razliku od Nobela za mir, koji se može dodijeliti i onome koji ništa nije napravio za mir, pa čak i onome koji je proizvodio ratove i nemir, Nobela za književnost se ipak ne može dodijeliti nepismenoj osobi, ili onoj koja još ništa nije napisala. No možda bi u Švedskoj akademiji trebali razmisliti da poput mirovnog Nobela, i onog književnog počnu davati bjanko, politički podobnim mladim piscima, kao obvezu da u budućnosti zapnu i napišu knjige kojima bi je opravdali.

Kroz gotovo cijelo stoljeće Nobelova nagrada za književnost važila je kao neupitna potvrda kanonskog statusa pisaca. Prvi upitnik nad tom književnom nagradom javio mi se kao studentu 1997. kad je Nobelom nagrađen talijanski kazališni pisac i aktivist Dario Fo.

Sjećam se da nam je prof. Mladen Machiedo, veliki hrvatski talijanist, na predavanju tada rekao – da mu je dan ranije netko kazao da napiše dvadeset imena potencijalnih talijanskih dobitnika Nobela, među njima ne bi bio Dario Fo. Razlozi zašto je Fo dobio nagradu nisu do kraja razumljivi, i nisu samo ideološki, jer su na istom spektru bili i Nobelom neovjenčani Umberto Eco ili Antonio Tabucchi.

Kad smo već kod velikih talijanskih pisaca, valja spomenuti kako Nobela nije dobio ni Italo Calvino, koji je istina umro relativno mlad, sa 62. godine, pa su ga možda imali u vidu, ali Sartre ga je dobio s 59, ali je onda odbio nagradu. Ovih dana digla se kuka i motika na dodjelu Nobela za književnost Peteru Handkeu, jer je riječ o velikom poštovatelju Slobodana Miloševića, koji je valjda problematičniji od Staljina i Maoa koji su bili Sartreovi miljenici.

Polemika oko dodjele nekoć ugledne nagrade Handkeu pokrenula je niz pitanja. Dodjeljuje li se ta nagrada za književnosti ili za moral? Je li to dvoje do kraja odvojivo? Može li dio opusa obezvrijediti vrijednost drugog dijela i obratno? Može li dobar pisac biti neupućen, nemoralan ili čak zao čovjek? Ili samo u nekim stvarima intelektualno i emotivno ograničen, možda upravo zato što je fokusiran na svoj svijet i vlastito književno djelo?

Otkud ideja da su veliki pisci nužno moralne vertikale? Književnost se s moralom i politikom može prožimati i pretapati, ovisno od žanra i autora, ali i ne mora, jer onda i ne bi postojala kao posebna domena, sa svojom specifičnom vrijednostima. Zašto se čini samorazumljivim da vrhunski slikar, glazbenik ili centarfor može biti loš čovjek, ali pisac mora u svemu biti mudar i dobar, i nipošto budaletina koje se u jednom trenutku perverzno fiksira na Miloševića kontra cijelog Zapada.

Handke je nesumnjivo izvrstan pisac. Ali da li u svim djelima? Za koji dio opusa su mu dodijelili Nobela, na što se odnosi zasluga da je “istražio perifernost i specifičnost ljudskog iskustva” u nejasnom objašnjenju za dodjelu nagrade? Jer dio njegovog opusa su i loši promiloševićevski pamfleti. No, može li se i kod takvih djela sadržaj potpuno odvojiti od umjetničke forme. Pa reći – ovo je vrhunski pamflet (svejedno promiloševićevski, prohrvatski ili u slavu Majke Tereze), a ovo je slab pamflet?

Što mi uopće očekujemo od pisca? Kakvi su naši velikani? Mjereno s odmakom, ako na trenutak potpuno zažmirimo na njihovo veliko djelo i govorimo o ljudima, mnogi naši velikani se pokazuju kako moralne ništarije.

Što reći za Krležu koji nakon što je strijeljan dr. Đuro Vranešić, koji je u ratu hospitalizacijom u svom sanatoriju na Zelengaju spasio njega i brojne druge lijeve intelektualce i Židove, odlazi na noge onima koji u to vrijeme masovno ubijaju, otimaju imovinu, organiziraju montirane procese, i zahvalno prihvaća krvavu ruku pobjednika, staljinista s kojima bio u sukobu prije rata?

Pretužan je prizor Krleže, u opisu Radovana Ivšića koji ga slučajno sreće 1955. u rovinjskoj luci gdje oznojen, s kuferom nervozno čeka da Tito po njega pošalje brod iz Brijuna koji će ga odvesti na dvor faraona, po kojem za života nazivaju gradove i kojem posvećuju masovne parareligiozne obrede u vidu štafete. Na koncu je Krleža sahranjen na lafetu, uz plotune vojske, kako neka jugo-oficirčina, a ne kao veliki hrvatski književnik koji je bolje pisao nego živio.

Što reći o političkom i moralnom zaokretu Ive Andrića koji je 1941. kako veleposlanik Kraljevine Jugoslavije u Hitlerovoj Njemačkoj, nazočan u Beču potpisivanju pristupanja Kraljevine Jugoslavije Trojnom paktu, e da bi samo nekoliko godina kasnije, u šestoj deceniji života “otkrio” marksizam, postao član partije, dodvoravao se mladim i obijesnim piscima pobjednicima u vojničkim čizmama Zogoviću i Đilasu, noseći im kao šiparica na potpis neke njihove brošure, što je Zogović, kojem je očito ostao minimum pristojnosti, odbio, dok mu je tada još mladi i neosviješteni Đilas dao autogram o čemu svjedoči u svojoj knjizi “Vlast i pobuna”.

U istoj knjizi Đilas potanko opisuje situaciju iz 1951. kad ga je uplašeni budući Nobelovac kao šefa Agitpropa došao moliti da se s izložbe o obljetnici ustanka 1941. ukloni fotografija na kojoj Andrić u fraku iste te godine stoji iznad Ribbentropa i Cvetkovića dok potpisuju pakt. Kad bi sudili samo po tim epizodama zaključak je – moralni jad i bijeda. Ali što su kolaboracijom sa zločincima dobili? Spasili su kožu i dobili mir i sigurnost. Je li vrijedilo? Vjerojatno jeste, jer su na svom polju mogli činiti dobro.

Ovakve stvari ne trebaju niti mogu potamniti književnu veličinu autora niti spriječiti divljenje njihovom djelu, valja ih znati kako ih se uz književnu vrijednost ne bi poturalo i kako moralne ili političke svjetionike. Jednako tako, to što se Handke neodgovorno i oholo petljao u krvave stvari i davao potporu zločinačkoj politici gonjen nekim vlastitim traumama i kapricioznim fiksacijama, ne znači da njegova druga djela, uglavnom napisana prije tog angažmana, nisu vrijedna i da ih zato ne treba čitati.

Nagrada Švedske akademije je nekada bila jako važna, danas joj je ugled sve niži. Jako su bijesni samo oni koji smrtno ozbiljno drže do Nobelove nagrade, pa su očajni što je dodijeljena Handkeu jer time mu se daje veličina koju ne zaslužuje, a krnji se ugled nagrade koja im je valjda do sada bila neupitna. Pa Handke ne valja, a Nobel valja. No bolje upućenima i manje impresioniranima Švedskom akademijom stvar se čini složenijom.

Rekli bismo – našla krpa zakrpu, kad ne bi bilo svijesti da je nekada Nobel doista bio pouzdan orijentir za uvrštavanje u književni kanon, što ne znači da nije i ranije neke neopravdano zaobilazio, a neke velikodušno uguravao, ali i spoznaje da se Handke ne može u cijelom opusu svesti na apologetiku velikosrpstava pod jugoslavenskom krinkom, već ima i neke važne knjige.

Možda su u Švedskoj akademiji mogli iskoristiti jedan plenkistički zahvat. Uz dodjelu Nobelove nagrade Handkeu trebali su priložiti interpretativnu izjavu kako se nagrada ni u kom slučaju ne dodjeljuje za promiloševićevski dio njegova opusa niti se on njome podržava.

Nagrada utječe na reputaciju dobitnika, ali i dobitnik povratno na reputaciju nagrade. U najmanju ruku kontroverzni Handke dobio je kontroverznu nagradu Švedske akademije, pa je dakle, ona možda ipak završila u pravim rukama, piše Nino Raspudić / Večernji list

 

Nino Raspudić: Ako kažete da je komunistički režim bio zločinački, odmah vas optužuju za ustaštvo

 

 

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

Kolumne

Mnogi Hrvati glasuju protiv svojih vlastitih interesa

Objavljeno

na

Objavio

Što smo naučili iz dosadašnjih izbora u Hrvatskoj?

Slobodni i demokratski izbori nešto su najbolje što jedan narod može imati. Zato što mu daju prigode. Ali narod treba imati političku zrelost kako bi te prigode iskoristio na najbolji mogući način.

Ako pogledamo na situaciju u današnjoj Hrvatskoj i odnos većine naroda prema mogućnosti da preko demokratskih izbora utječe na stanje u kojem se nalazi, onda je veliko pitanje koliko je ta većina politički zrela. Drugim riječima, koliko je takvih prigoda koje mu toliko željena sloboda i vlastita država pružaju u posljednjih 20-ak godina hrvatski narod uporabio kako bi popravio stanje u kojem se nalazi, odnosno zloporabio kako bi se doveo u ovo koje ima danas? U svakom slučaju slaba zainteresiranost za izlazak i šokantni rezultati izbora nakon Tuđmanove smrti neizbježno nas tjeraju suočiti se s nekoliko logičnih pitanja. Kao na primjer: Treba li hrvatskom narodu sloboda i demokracija ako otprilike 75 posto građana već 20 godina sramotno ignorira ne samo mogućnost nego i moralnu obvezu izići na izbore? Nije li trenutačno stanje u državi samo odraz takva neodgovornog ponašanja i neskrbi većine Hrvata za sebe i svoje?

Ne sugeriraju li rezultati izbora u razdoblju od 2000. do 2016. godine, uz više od dvije trećine građana Hrvatske koji ih redovito bojkotiraju, da su sloboda i identitetske vrijednosti (vjera, domoljublje, nacionalna kultura i dostojanstvo), za koje se hrvatski narod stoljećima borio, izgubile važnost otkad smo kao narod došli svojem cilju i imamo vlastitu državu? Pa nam je postalo sasvim svejedno hoće li nam predsjednik ili premijer biti odnarođeni bezvjernik sumnjive udbaške prošlosti, jeftini politički oportunist i dokazani lopov, dezorijentirani jugobalkanski klon koji se ponaša na arogantan i štetan način ili bezlični Titov gardist kojem je interes hrvatskog naroda deveta rupa na sviralu.

Može li dakle hrvatski narod, nakon što je, glasovanjem i ne glasovanjem, sam sebi izabrao na vlast takve čelne političare, za stanje u kojem se nalazi kriviti ikog drugog do sebe?

Gotovo samoubilački izbor hrvatskog naroda

Vidite, umjesto da smo na izborima nakon Tuđmanove smrti svojim glasovima snažno zaštitili i ojačali krvavo stečenu slobodu časnim ljudima koji su se za nju izborili, dali smo se zavesti spinovima debelo sponzoriranih Soroševih aktivista i primamljivim lažima ‘bivših’ Jugoslavena i udbaša, koji su odmah, nakon što su ponovo prigrabili vlast, nastavili svoj stari posao beskrupulozne pljačke i ponovne jugobalkanizacije Hrvatske, za svoje vanjske sponzore i za sebe.

Zaista je zdravom mozgu nepojmljivo kako su se birači u Hrvatskoj dali tako na brzinu izmanipulirati i na izborima odmah nakon Tuđmanove smrti prijeći crtu preko koje nikako nisu smjeli prijeći vrativši na vlast svoje bivše zatvorske čuvare i njihove potomke, koji hrvatsku slobodu i neovisnost nikada u srcu nisu željeli ni priznali.

Dati svoju sudbinu i sudbinu svoje djece ponovo u ruke Mesiću, Račanu, Milanoviću i Josipoviću bio je doista malouman i gotovo samoubilački izbor hrvatskog naroda.

Pogledajte samo rezultate njihova povratka na vlast. S Mesićem i Račanom na čelu počele su masovne čistke najvrjednijih domoljuba koji su iznjedrili slobodu i dano zeleno svjetlo za kriminalizaciju Domovinskog rata. Oživljavanjem starih ‘antifašističko-fašističkih’ podjela namjerno se provocirala bivša polarizacija u hrvatskom društvu, urušavao vlastiti pogled na svijet i duh svehrvatskog zajedništva. Tuđman, koji se beskompromisno protivio uvlačenju Hrvatske u novu jugobalkansku zajednicu (i zbog toga prošao onako kako je prošao) još se nije bio ni ohladio u grobu a već je veliki meštar sveg hrvatskog nereda, koji je uvijek bio u sjeni iza njegovih leđa, uz pomoć ‘tajanstvenog’ sponzora i francuske lože, organizirao u Zagrebu Balkanski summit zemalja nastalih raspadom bivše Jugoslavije (minus Slovenija plus Albanija) na kojem je Hrvatska ponovo ‘utaočena’ novom Jugoslavijom, ovaj put u formi regionalne zajednice Zapadni Balkan.

Svojim potpisima na tkz. Zagrebačku povelju i poslije na Pakt o stabilizaciji i pridruživanju zemalja Zapadnog Balkana, Mesić i Račan pristali su da se Hrvatska ponovo integrira u ‘Našu Regiju’ i bude ‘sidro njene stabilnosti’. Time je strategija stvaranja nove Jugoslavije (u formi ‘regionalne zajednice’ ) službeno završena. Ostala je njena primjena u praksi preko ponovnog zapetljavanja Hrvatske u zamršeno klupko ‘regionalnog’ udruživanja s vrlo opasnim i već viđenim posljedicama. To narodu u Hrvatskoj nikada javno ni dovoljno jasno obznanjeno nije.

Ali ako imate nekih dilema o čemu se tu radi, posjetite internetske stranice EU i pročitajte Ugovor o stabilizaciji i pridruživanju zemalja Zapadnog Balkana koji je u ime Hrvatske potpisao Račan i vidjet će te da je neki članci tog ugovora (11-14) vežu čvršće za ‘Našu Regiju’ nego što ju je Ustav iz 1974. vezao za bivšu Jugoslaviju.

Od tada najutjecajnije zemlje EU, uz pomoć ‘hrvatskih’ medija i svojih regionalnih partnera, u prvom redu Slovenije i Srbije, vode politiku izravne destabilizacije i bojkota samostalne Hrvatske, poništavajući joj sustavnom antihrvatskom kampanjom i raznim smicalicama svaki pokušaj iskoraka i mogućnost razvitka izvan okvira ‘Regiona’. ‘Pacta sun servanda’ (Potpisano se mora poštovati) često nam je likujući s visoka to znao nabijati na nos bivši slovenski ministar vanjskih poslova Dimitrij Rupel.

Slijedeći dakle tu potpisanu obvezu, interesi ‘Naše Regije’ zauzeli su prvo mjesto na listi prioriteta svih hrvatskih čelnih političara od 2001., dok su nacionalni interesi nestali s te liste – sve do izbora trenutačne predsjednice koja je izbacivanjem biste velikog Mita iz svog Ureda, inicijativom ‘Tri mora’ i većim osloncem na savezništvo s Amerikom jasno dala do znanja da će Hrvatsku pokušati izvući iz vješto postavljene mišolovke Zapadnog Balkana.

Taj njezin individualni napor u svakom slučaju je plemenit, ali običnom narodu nedovoljno razumljiv i od hrvatske Vlade i medija potpuno ignoriran, po svoj prilici je osuđen na propast. I sudeći po rastućoj hajci koja se zbog toga iz obavještajnog i paraobavještajnog podzemlja na nju digla, upravo to je ono što bi ju moglo stajati puno više od drugog mandata. Sve drugo (trepavice, cipelice, torbice, čašice, pjesmice…) zapravo su trivijalnosti i bacanje prašine naivnom narodu u oči.

Sjetite se što su sve ‘tvrdoglavom diktatoru’ Tuđmanu za života radili i pakirali te kako je završio zbog nepristajanja da Hrvatsku vrati natrag u novojugoslavenski ‘Region’?

Poslije njegove smrti i izbora 2000., jugokomunističko naslijeđe i nostalgija, zacementirani ‘bivšim’ kadrovima i njihovim potomcima u vrhu vlasti, u strankama, medijima i ključnim institucijama, sustavno su narodu nametali bivše međusobne podjele, ozračje izdaje, pesimizma i beznađa. Njihov ‘novi’ posao bio je do kraja zatrovati političko-društvenu klimu, kriminalnom pretvorbom uništiti gospodarstvo i nadu u bolje sutra te tako veliki dio razočaranog naroda postupno dovesti u stanje u kojem će mu biti sasvim svejedno ako mu budućnost ponovo bude jugobalkanska prošlost.

Ignoriranjem izbora dvije trećine Hrvata padaju na ispitu političke zrelosti

Svjetlo na kraju tog tunela pojavilo se porazom Milanovića i Josipovića na posljednjim parlamentarnim i predsjedničkim izborima, koje je svjestan i odgovoran dio hrvatskog naroda, koristeći se svojim demokratskim pravom (jedva, ali ipak) izbornom lustracijom skinuo s vlasti.

Vidite, najvažnija snaga demokracije jest mogućnost da na izborima damo svoj prinos promjeni ili poboljšanju stanja u kojem se nalazimo. Izlazak na izbore i zdravorazumsko korištenje te mogućnosti znak je političke zrelosti i nužan preduvjet za društveni napredak.

Strašno je ružna i tužna činjenica da od 2000., ignoriranjem izbora dvije trećine Hrvata padaju na ispitu političke zrelosti. I što je još gore, izgleda kako nisu ni svjesni posljedica svog ponašanja na dugi rok. Ne samo da te dvije trećine ljudi koji ne izlaze na izbore, nemaju svoje predstavnike u državnoj vlasti i institucijama, nego oni time u presudnoj mjeri prinose da se sadašnje stanje u Hrvatskoj bitno ne promijeni. Zahvaljujući njihovu bojkotu izbora svoje predstavnike u vlasti i na svim ključnim mjestima u državnoj upravi ima gotovo isključivo samo tridesetak posto discipliniranih birača dviju najvećih stranaka, koji redovito izlaze na izbore i time omogućuju da se lijeva i desna regionalno-neoliberalna elita stalno rotira na vlasti.

Ostalu, dvotrećinsku većinu, koja iz bilo kojih razloga ne izlazi na izbore, u Saboru i na lokalnim razinama vlasti zapravo ne predstavlja nitko.

Može li se katastrofalno mali odaziv na izbore u Hrvatskoj objasniti bilo čime drugim osim nedostatkom političke zrelosti i kulture? Naravno, ima tu i drugih stvari, poput sustavno nametnute apatije, razočaranosti, tradicionalnog hrvatskog jala, lijenosti i inata. Ljudi su kompleksna mješavina emocija i razloga za i protiv. Ali što god je razlog, rezultat je na kraju isti. Oni koji ne izlaze na izbore rade jednaku štetu Hrvatskoj kao i oni koji izlaze i glasuju za ‘bivše’ Jugoslavene.

Interesantno, upravo oni koji se ne koriste svojim biračkim pravom kako bi stvari promijenili nabolje, najgrlatiji su kritičari stanja u kojem se Hrvatska nalazi, stalno mantrajući o nekakvoj famoznoj lustraciji, koju bi netko drugi (lupajući šakom o stol) umjesto njih trebao sprovesti.

Jedna stvar nam mora biti jasna, u trenutačnom rasporedu snaga i stanja svijesti u Hrvatskoj ne postoji nitko tko bi mogao, dekretom odozgo, sprovesti lustraciju a da se pri tom ne riskira kaos, neredi i sukobi na ulicama ili, u najgorem slučaju, novi međuhrvatski rat. Hrvatima danas ne treba paraliza vlastite države putem revolucionarnih nereda i međusobnih sukoba na ulicama nego evolucijski razvitak putem demokratskih mehanizama koji im stoje na raspolaganju.

Toga je, nakon što mu nije uspjelo lustrirati čak ni boljševičko ime najstarijem zagrebačkom nogometnom klubu postao svjestan i pokojni predsjednik Tuđman.

Izborna lustracija

Mora nam dakle biti jasno, dok god se u Hrvatskoj ne stvori kritična masa barem natpolovične većine politički zrelih domoljuba koji će odgovorno pristupiti glasačkim kutijama i demokratskom procedurom, to jest izbornom lustracijom ključne državne i društvene institucije bezbolno očistiti od ‘bivših’ Jugoslavena i neoliberalnih političkih oportunista, nema iskoraka naprijed ni izlaska iz ovakvog stanja.

Isus je rekao da ne ćete spasiti čovjeka time što ćete ga nahraniti ribom nego time što ćete ga naučiti ribariti. Dakle, umjesto dosadnih jadikovki, stalne kritike i očekivanja da netko drugi napravi nešto za nas, promislimo radije što sami možemo napraviti kako bi Hrvatska postala uređenija i uspješnija država.

Kako bi se nešto promijenilo treba imati volju, koja se, kada su u pitanju potrebne promjene u demokratskom društvu, manifestira masovnim izlaskom na izbore. Bez obzira na to koliko tu volju za promjenom današnjeg stanja guše oni koji su ga nametnuli nakon bizarnih izbora 2000. godine.

Sustavna pasivizacija s jedne strane, a s druge naivno zanemarivanje mogućnosti koje mu današnja sloboda i demokracija pružaju, dovode hrvatski narod do marginalizacije na unutarnjem, regionalnom i europskom planu. Djetinjasto naivno shvaćanje kako će konačno izborena sloboda sama od sebe rješavati sve naše probleme, Hrvatsku će neminovno dovesti ponovo pod punu kontrolu njezinih bivših manipulatora. Do sluganstva i stalne ovisnosti o drugima.

Suprotno uvriježenom mišljenju kako biti slobodan znači raditi što god hoćeš, biti slobodan zapravo znači nametnuti sam sebi stanovitu moralnu i društvenu odgovornost koja će nam osigurati osjećaj da smo ono što jesmo. Ako dakle za sebe kažemo da smo Hrvati i domoljubi koji vole Hrvatsku i svoju obitelj, onda nam to što jesmo i što volimo nameće obvezu da skrbimo o tome. Ako ne ispunjavamo tu obvezu, izdali smo sami sebe, ono što jesmo i što volimo. Preneseno na teren demokracije, neizlazak na izbore koji nam omogućuju da svojim glasom zaštitimo to što jesmo i što volimo, kada se spoji sa stalnim nametanjem beznađa i nedostatkom vjere u bolje sutra, vodi do raspada naših temeljnih identitetskih vrijednosti.

Problem je u tome što puno poštenih, obiteljskih ljudi lako nasjeda na spinove onih koji ih uvjeravaju da njihov glas ne može ništa promijeniti i da je bolje ne izlaziti na izbore. Istina je upravo suprotna. Postići željeni izborni rezultat uopće nije teško. Sve što treba uraditi 70 posto poštenih birača (onih koji drže do nacionalnih i obiteljskih vrijednosti i izjašnjavaju se kao vjernici) jest izići na izbore i glasovati za kandidata istog takvog svjetonazora – i oni su pobijedili.

Kada bi Hrvatska imala definiranu nacionalnu politiku i ciljeve, a većina naroda dozu samopoštovanja i političku zrelost kao što ih imaju narodi zrelih i uređenih država, onda bi birači na izborima, u određenom trenutku, mogli lako odlučiti kojem će se rješenju prikloniti. Znali bi točno kako se zaštititi i jasno razlučiti što je hrvatski nacionalni interes, a što manipulacija i prijetvorne priče za naivnu djecu. Očito, naslijeđena sklonost sluganstvu i nasjedanju na manipulacije, nesloga i preko ‘bivših’ jugokomunista programirano nametnuta apatija u društvu sprječavaju većinu hrvatskog naroda da postigne svoj cilj.

U Hrvatskoj političkoj areni kod običnog puka još uvijek prevladava mentalitet stada koje se kreće u smjeru u kojem medijski vjetrovi pušu. Zbog toga što glasuju na osnovi onoga što čitaju, slušaju ili gledaju na navijačkim medijima, mnogi Hrvati, a da toga nisu ni svjesni, glasuju protiv svojih vlastitih interesa. Činjenica je da su rezultati svih izbora od Tuđmanove smrti do danas, osim u slučaju pobjede Karamarkova HDZ-a i gospođe Grabar-Kitarović na izborima za predsjednicu, to pokazali.

Željko Dogan/HKV

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari