Connect with us

Hrvatska

Odana počast imotskim braniteljima poginulima u obrani Dubrovnika

Objavljeno

-

Foto: Veterani 4. gardijske brigade/fb

U povodu 29. obljetnice zauzimanja Golubova kamena, brdskog masiva iznad izvora Omble s kojeg je srpski agresor granatirao Dubrovnik u petak je odana počast hrvatskim braniteljima iz Imotskog, stradalima u toj operaciji i u obrani šireg dubrovačkog područja.

Golubov kamen oslobođen je u operaciji “Tigar”, koja je počela 1. srpnja 1992. godine, u kojoj su sudjelovale Prva, Druga i Četvrta gardijska brigada. Zauzimanje tog masiva bilo je iznimno složeno zbog konfiguracije terena, a najzahtjevniju zadaću imala je imotska Treća bojna Četvrte brigade, koja je i osvojila Golubov kamen.

Počast je odana u Trstenom kod spomen obilježja podignutom u sjećanje na 36 imotskih branitelja koji su poginuli na širem dubrovačkom području. Osim izaslanstva Grada Dubrovnika i Dubrovačko-neretvanske županije počast su odali su i imotski gradonačelnik Ivan Budalić te predstavnici udruga proisteklih iz Domovinskog rata.

Dubrovački gradonačelnik Mato Franković iskazao je duboku zahvalnost i poštovanje svim ‘imotskim sokolovima’ za obol koji su dali, a koji je osigurao slobodu i mir građanima Dubrovnika i Hrvatske.

„Povijest nas je naučila da opraštamo, ali ne i da zaboravljamo. Ponajprije ne smijemo zaboraviti zbog položenih života na oltaru Domovine i osigurane slobode zahvaljujući upravo njima, braniteljima iz Imotskog. Zahvaljujući njima, svim braniteljima i poginulim civilima, danas i u budućnosti ovdje u Dubrovniku ponosno možemo isticati hrvatski duh, snagu i zajedništvo“, poručio je Franković.

Sveta misa zadušnica služena je u mjesnoj crkvi sv. Vida.

U obrani šireg dubrovačkog područja tijekom Domovinskog rata sudjelovalo je više od pet tisuća imotskih branitelja od kojih je 36 poginulo, a njih stotinjak tijekom vojnih operacija lakše je ili teže ranjeno. (Hina)

Na današnji dan 1992. Započela operaciju ‘Tigar’

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari