Connect with us

Hrvatska

Odavanje počasti žrtvama Veleprometa i Ovčare

Objavljeno

-

Foto: Hina

U Vukovaru se brojnim događajima nastavlja program Dana sjećanja na žrtvu toga grada. Podsjetimo, 20. studenoga 1991. takozvana JNA i srpske paravojne postrojbe počinili su najveći pojedinačni pokolj u agresiji na Hrvatsku, ratni zločin nad ranjenicima iz vukovarske bolnice. Pred očima međunarodne zajednice odveli su 261 osobu i pogubili je na Ovčari, poljoprivrednom dobru izvan grada. Među žrtvama je i vukovarski ratni izvjestitelj Siniša Glavašević.

U hangarima smrti život su izgubile 724 osobe

Nakon sloma herojske obrane Vukovara, gotovo cijeli grad pretvoren je u logor, a najveći sabirni centar postali su hangari Veleprometa kroz koje je prošlo 10 tisuća ljudi. U hangarima smrti život su izgubile 724 osobe.

Preživjeli i danas, 32 godine nakon stravične kalvarije koju su prošli, iznose zastrašujuća svjedočanstva o torturama koje su prošli.

Njima u spomen u dvorištu Veleprometa bit će služena sveta misa zadušnica, a podno spomen-ploče položeni vijenci i zapaljene svijeće.

U organizaciji Udruge djece poginulih i nestalih hrvatskih branitelja Domovinskog rata u 10.30 održat će se 16. mimohod “Vi ste naš ponos – mi smo vaša snaga” od Memorijalnog groblja žrtava iz Domovinskog rata do masovne grobnice Ovčare, gdje će se uz prigodni program “Ovčara – vječna rana” i molitvu položiti vijenci, prenosi HRT.

 

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari

Oglas