Connect with us

Pregled

Odbačen amandman Zlatka Hasanbegovića i Brune Esih

Objavljeno

on

Posljednji radni dan Sabora u ovoj godini posvećen je glasovanju o proračunu, odnosno o 132 amandmana koja je većinom podnijela oporba.

Jedini iz redova vladajućih koji su napisali amandmane su Mostov Miro Bulj te HDZ-ov Zlatko Hasanbegović i Bruna Esih, no Vlada je odbila njihove amandmane, jednako kao što će, kako doznajemo, odbiti baš sve podnesene amandmane, piše Večernji list

Ministrica gospodarstva Martina Dalić rekla je Hasanbegoviću da ne može prihvatiti amandman Hasanbegovića i Esih kojim traže preraspodjelu sredstava iz fonda Nacionalne zaklade za razvoj civilnog društva.

Poštujem obrazloženje i prije bilo kakve odluke o povećanju sredstava za nacionalnu zakladu treba obaviti određene predradnje, odnosno izmijeniti postojeći zakonski okvir kojim se uređuje njezino djelovanje i unutarnje ustrojstvo od samog odabira sastava upravnog odbora, ravnateljice do kriterija za podjelu novca.

Ovim amandmanom ne traži se prenamjena, nego preraspodjela određenih stavki, pa s ovim amandmanom raspodjela sredstava predlaže iz istih izvora, dakle lutrijskih, istinskim korisnicima. Ovo nije udar na civilno društvo – kazao je Hasanbegović i tražio glasovanje o njegovu amandmanu, no podržalo ga je svega šest zastupnika.

Ministar financija Zdravko Marić odbio je i amandman Mire Bulja kojim je tražio da se za gradove i općine, koji su ispali s liste potpomognutih područja, izdvoji dodatnih 10,9 milijuna kuna, uz objašnjenje i kako je netočno napisan.

Ministre, bili smo kod vas s ljudima iz ovog područja, 55 gradova i općina nepravedno je izbačeno iz sustava, je li to pravedno? Ovo što tražim je minorno, ne može u Zagrebu biti centar svijeta – prigovorio je Bulj.

Odbijanje se nastavilo i sa SDP-ovim amandmanima. – Tražim 300 tisuća kuna za Garešnicu, i da se toliko smanji proračun za premijera. Ne vidim problem, ostat će mu 4 milijuna kuna više nego lani – prigovorio je SDP-ov Gordan Maras koji je zaradio i opomenu jer je nastavio govoriti nakon što mu je isteklo vrijeme za raspravu, unatoč upozorenjima predsjedavajućeg Bože Petrova.

Ministar unutarnjih poslova Vlaho Orepić odbio je amandman SDP-ova Ranka Ostojića koji je tražio da se dio novca namijenjen Katoličkoj crkvi izdvoji za otpremnine policajcima. Ministar tvrdi da amandman nije dobar jer se ne može uzimati novac koji se isplaćuje temeljem ugovorne obveze.

To znači da bi prihvatili amandman da nije do preuzetih obveza. Svi su zainteresirani za to da policajci dobiju otpremninu. Ministar će očito diskrecijskim pravom odlučiti koliko će policajaca otići u mirovinu – rekao je Ostojić.

Odbijen je i amandman SDP-ova Predraga Matića koji je tražio da uzme 5 milijardi kuna Ministarstvu demografije i socijalne politike i da Ministarstvu branitelja kako bi moglo realizirati sve ono što je najavljeno da će isplaćivati temeljem novog jedinstvenog zakona o pravima branitelja koji bi se uskoro trebao naći na Vladi.

Ovih 5 milijardi kuna premalo je za sve ono što je obećano s novim zakonom. Kako je krenulo, imat ćemo situaciju kao na aerodromu pa će se milijuntom branitelju uručiti cvijeće i bombonijeru za status – kazao je Predrag Matić te povukao amandman jer ne želi dovesti Vladu u poziciju “da opet manipulira braniteljima”.

Ministarstvo kulture odbilo je i amandman SDP-ovih Domagoja Hajdukovića, Damira Tomića i Željka Jovanovića kojim traže novac za katedralu u Đakovu.

Nakon što je HDZ-ova vlada grubo kaznila Đakovo uzevši mu općinski sud, rodilište, a ergelu preselila u Lipik, mislili smo da se barem ovim može malo iskupiti. 3 milijuna kuna za Đakovačku katedralu je mali iznos koji se daje – prigovorio je SDP-ov Damir Tomić.

Istom trojcu amandman je odbilo i Ministarstvo poljoprivrede.

Đakovo je srce Slavonije i dva najveća simbola grada su katedrala, za koju ste sad odbili amandman, i ergela s tradicijom duljom od 500 godina.

Prethodni ministar Romić smanjio sredstva za državnu ergelu, a tamo ima potrebe za hrpom radnih mjesta novih jer konji nisu igračke. Volio bih da na primjeru te ergele pokažemo barem nekakvo jedinstvo, jer Projekt Slavonija još nije počeo, pa neka počne sada – tražio je Tomić, no traženo jedinstvo nije dobio.

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement

Komentari

Plati kavu uredništvu

EUR