Connect with us

Pregled

Odbačena tužba Srba protiv Hrvatske! Tražili su 3,5 milijardi dolara za oduzetu imovinu

Objavljeno

on

Odbačena tužba Srba protiv Hrvatske! Tražili su 3,5 milijardi dolara za oduzetu imovinu

Ministarstvo vanjskih i europskih poslova ponavlja da Republika Hrvatska, kako to jasno stoji i u Izvorišnim osnovama Ustava Republike Hrvatske, nije sljednica Nezavisne Države Hrvatske te da kao takva ne snosi i ne može snositi bilo kakvu odgovornost

Okružni sud Sjevernog okruga Istočnog područja Illinoisa u Chicagu je u četvrtak, 28. rujna odbacio tužbu u predmetu u kojem je skupina tužitelja od Republike Hrvatske zahtijevala isplatu odštete od 3,5 milijardi USD za navodno oduzetu imovinu hrvatskim Židovima, Srbima i Romima tijekom Drugog svjetskog rata, objavili su iz Ministarstva vanjskih i europskih poslova.

Tužba Lalich i drugi protiv Republike Hrvatske, koja je pokrenuta krajem svibnja 2016., odbačena je nakon četiri održana ročišta u fazi rasprave o formalnim pretpostavkama za vođenje spora.

Iako je tužba odbačena prije rasprave o meritumu spora, Ministarstvo vanjskih i europskih poslova ponavlja da Republika Hrvatska, kako to jasno stoji i u Izvorišnim osnovama Ustava Republike Hrvatske, nije sljednica Nezavisne Države Hrvatske te da kao takva ne snosi i ne može snositi bilo kakvu odgovornost za zločine počinjene tijekom tog razdoblja, ističu sa Zrinjevca.

 

Podijeli članak s prijateljima

Što vi mislite o ovoj temi?

Oglasi
Komentiraj
Advertisement

Komentari