Connect with us

Iz Svijeta

Odbijen zahtjev AKP-a za ponovnim prebrojavanjem glasova u 31 okrugu Istanbula

Objavljeno

-

Tursko Visoko izborno povjerenstvo odbacilo je zahtjev vladajuće stranke AKP turskog predsjednika Tayyipa Erdogana za ponovnim prebrojavanjem svih glasova u 31 istanbulskoj četvrti, izjavio je u utorak član tog odbora.

Turski predsjednik Erdogan, ujedno i čelnik Stranke pravde i razvoja (AKP), izjavio je u ponedjeljak da je razlika u broju glasova koje su osvojila dva glavna kandidata u Istanbulu premala da bi oporba mogla proglasiti pobjedu, a kako njegova stranka traži ponovno prebrojavanje na svim biračkim mjestima, odnosno u svih 39 okruga Istanbula, u borbi protiv, kako je rekao, “organiziranog kriminala”.

Naime, prošlotjedni prvotni rezultati lokalnih izbora održanih 31. ožujka pokazali su tijesnu pobjedu glavne oporbene turske Republikanske narodne stranke (CHP).

Predstavnik AKP-a u biračkom povjerenstvu Recep Ozel izjavio je novinarima nakon sastanka da se odbor složio tek s ponovnim prebrojavanjem 51 glasačke kutije, raspoređene u 21-oj od ukupno 39 gradskih četvrti. Pritom, svaka glasačka kutija sadrži nekoliko stotina glasova.

Inače, izborno povjerenstvo je prošlu srijedu odlučilo u korist prebrojavanja glasova u osam od 39 istanbulskih četvrti, nakon što je prvotno prebrojavanje glasova pokazalo da je kandidat oporbe odnio vrlo tijesnu pobjedu.

Erdogan je rekao da će prihvatiti rezultate izbora tek kad izborno povjerenstvo obradi sve žalbe. “Nitko nema pravo govoriti o pobjedi na izborima u gradu od 10 milijuna birača kada je razlika u broju glasova 13 do 14 tisuća”, kazao je.

AKP je potresen zbog veoma izglednog poraza u Istanbulu, kao i prijestolnici Ankari, gradovima u kojima je četvrt stoljeća dominirala ta stranka i njezini islamistički prethodnici. Erdogan je započeo svoju političku karijeru u Istanbulu 90-ih godina kada je bio gradonačelnik, piše Reuters.

(Hina)

>>> Erdogan: Zbog premale razlike u broju glasova oporba ne može proglasiti pobjedu

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari