Connect with us

Iz Svijeta

Odbijenica meksičkog predsjednika pokazuje limite utjecaja SAD-a u Latinskoj Americi

Objavljeno

-

Foto: EPA

Odbijanje meksičkog predsjednika da sudjeluje na samitu čiji je domaćih SAD zbog spora oko popisa gostiju pokazuje da lijeve vlade u Latinskoj Americi provode sve neovisniju vanjsku politiku od SAD-a, piše Reuters.

Predsjednik Andres Manuel Lopez Obrador rekao je da neće sudjelovati na Samitu Amerika ovoga tjedna u Los Angelesu osim ako SAD ne pozove sve države Latinske Amerike.

Naime, Washington nije pozvao Kubu, Venezuelu i Nikaragvu obrazloživši to u kategorijama ljudskih prava i demokracije.

Čvrsta linija Lopeza Obradora u posljednjih nekoliko tjedana dobila je podršku drugih ljevičarskih vlada diljem Latinske Amerike koje su željne suprotstavljanja SAD-u.

Luis Guillermo Solis, bivši lijevocentristički predsjednik Kostarike rekao je da odlučnost Lopeza Obradora ukazuje na njegovu antiimperijalističku vjerodostojnost.

“Najlakši način da to učinite je da se simbolički borite sa Sjedinjenim Državama”, rekao je Solis.

“To je poznati potez u našem susjedstvu”, dodao je.

Lijevi čelnici Argentine, Čilea, Hondurasa i Bolivije također su kritizirali izostavljanje Nikaragve, Kube i Venezuele, što je iznenadilo američke dužnosnike pa se bore da spriječe situaciju u kojoj bi u srijedu bilo puno praznih stolica na samitu.

Biden je pod pritiskom republikanaca, ali i nekih demokrata da ne popusti Kubi i Venezueli uoči izbora u studenom na kojima će se odlučiti hoće li njegova stranka zadržati kontrolu nad Kongresom.

Kontroverza bi mogla zasjeniti želju Washingtona da spriječi demokratsko nazadovanje u regiji, kazao je John Feeley, umirovljeni američki veleposlanik i dugogodišnji diplomat u latinoameričkim zemljama koji je sudjelovao u organizaciji prethodnih samita.

Feeley je također izrazio zabrinutost zbog toga što krajnje desni brazilski predsjednik Jair Bolsonaro potkopava povjerenje u legitimnost listopadskih izbora u Brazilu, dok se salvadorski predsjednik Nayib Bukele želi još jednom kandidati na izborima za predsjednika usprkos ustavnim ograničenjima.

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari