Connect with us

Politika

Odbor: Vijeće nije ovlašteno saslušavati, no naš zaključak nije obvezujući

Objavljeno

-

NG/Facebook

Saborski Odbor za Ustav i Poslovnik zaključio je u četvrtak da Antikorupcijsko vijeće nije ovlašteno javno saslušavati, ali i da njegov zaključak nije obvezujući u formalnom smislu te da se može postupati i drugačije od njega.

„Donijeli smo ovakvo mišljenje koje, u principu, ne sprječava saslušanja, jer se o njemu ne glasuje na samoj sjednici (Sabora)“, rekao je predsjednik Odbora Dražen Bošnjaković (HDZ).

Objasnio je kako se može postupati i drugačije od zaključka, jer je Odbor samo dao mišljenje Damiru Habijanu (HDZ) o tome može li Vijeće javno saslušavati, a koje ne ide na plenarnu sjednicu.

„Antikorupcijsko, odnosno Nacionalno vijeće za praćenje provedbe Strategije suzbijanja korupcije sutra može zaobići zaključak, obavljati saslušanje“, rekao je Bošnjaković.

Odbor nije prihvatio prijedlog Sandre Benčić (ZLB) da Odbor obveže Sabor da u narednih 15 dana izmjeni Odluku o osnivanju Vijeća pa da javno saslušanje, kao i kod svih drugih radnih tijela, bude eksplicitno navedeno.

Oporba: HDZ želi spriječiti i buduća saslušanja 

Spomenuti zaključak Odbor je donio nakon četverosatne rasprave, nekoliko stanki, žestokih polemika oporbe i vladajućih. Oporba je prozivala HDZ da želi spriječiti svjedočenje Dragana Kovačevića, bivšeg šefa Janafa i Uskokova optuženika pred Vijećem, ali i buduća neugodna svjedočenja.

„Ovakvim udarom na demokraciju pokušavate prikriti lopovluk“, rekao je vladajućima Peđa Grbin (SDP), koji tvrdi kako se Sabor već neko vrijeme pokušava „eutanazirati“, rasprave pretvoriti u cirkus, a naglasak na rad u odborima „ubiti“.

Zagovara javna saslušanja i tumači kako je saslušanje upletenih u određene kriminalne radnje također dio rada parlamenta. „Od lopova možeš saznati kako je krao, pa možda donijeti propis kojim ćeš ga spriječiti“, argumentirao je Grbin.

Čega vas je strah, iskaza samog Kovačevića, ali i drugih, pitao je vladajuće?

Svatko tko zna išta o talijanskoj mafiji, zna da su pokajnici i njihova svjedočanstva omogućili proboje u te organizacije, dodaje Bojan Glavašević.

HDZ oporbi: Teze su vam promašene, Vijeće već saslušava Kovačevića

HDZ odbacuje oporbene prozivke, a činjenicu da je Vijeće ispitivalo Kovačevića dok je Odbor još zasjedao, koristio kao argument da su teze oporbe promašene.

„Nije nam problem raspravljati o bilo čemu, samo da bude u skladu sa zakonom, strukturirano i pripremljeno“, poručio je oporbi HDZ-ov Branko Bačić, ističući kako demokracija pretpostavlja proceduru, poštivanje normi i formi. Sve drugo je anarhija, naglasio je.

HDZ odbacuje i prozivke da ne želi da se istraži kriminal u Ini, te poručuje kako oporba zapravo želi Vijeće pretvoriti u istražno povjerenstvo.

Habijanov prigovor ima politički cilj, a to je da se onemoguće javna saslušanja na Vijeću, jednom tijeku u kojem HDZ ima većinu, kaže Benčić i najavljuje da su Možemo i SDP pripremili zahtjev za ocjenu ustavnosti mišljenja, odnosno zaključka kojeg je Odbor donio.

Nikola Grmoja (Most), predsjednik Vijeća, vladajućima je poručio da ne postoji način da zaustave javna saslušanja i da je pripremio nekoliko scenarija.

Kovačevića neću pozvati na javno saslušanje, nego kao stručnjaka, bivšeg šefa Janafa, rekao je i vladajućima poručio „sramite se pred cijelom javnošću“.

„Meni je neugodno“, poručio je, pa napustio sjednicu neposredno pred početak saslušanja na Vijeću.

(Hina)

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari