Connect with us

Hrvatska

Odbor za ljudska prava UN-a traži ‘hitno uvođenje ćirilice’ u Vukovar?

Objavljeno

-

[su_heading size=”18″]Odbor Ujedinjenih naroda za ljudska prava ispostavio je Hrvatskoj vrlo neugodan izvještaj u kojem se traži hitno uvođenje ćirilice u Vukovar i djelotvornije kažnjavanje Hrvata za ratne zločine[/su_heading]

“Izražavamo zabrinutost što pripadnici nacionalnih manjina nailaze na probleme u ostvarenju prava na vlastiti jezik, osobito na ćirilično pismo, te tražimo od Hrvatske da poduzme ‘dodatne mjere’ s posebnim naglaskom na upotrebu ćiriličnog pisma u Vukovaru”, kaže se u izvješću Odbor Ujedinjenih naroda za ljudska prava, a prenosi dnevno.hr

Nezadovoljni su i, kako kažu, zbog diskriminacije Roma i Srba:

“Odbor je posebno zabrinut zbog stalnih dojava o segregaciji romske djece u obrazovanju i nedostatku prilika za poduku na njihovu jeziku. Odbor je još zabrinut i zbog statistike koja pokazuje ograničenu primjenu prava Roma i Srba u područjima osiguranja stambenog prostora, zdravstvene zaštite, zaposlenja i sudjelovanja u javnim poslovima”, samo je dio nezadovoljstva odbora UN-a koje u nastavku kritizira i dio o slabom procesuiranju ratnih zločinaca:

Hrvatska sporo istražuje slučajeve ratnih zločina, a dalje je neproporcionalno više slučajeva u kojima su počinitelji etnički Srbi, kaže se u izvještaju i naglašava nužnost isplate odštete žrtvama.

Hrvatska bi trebala “ubrzati i suđenja za ratne zločine i zločine protiv čovječnosti i pobrinuti se da se svi slučajevi vode bez diskriminacije, neovisno o počiniteljevoj etničkoj pripadnosti. Država bi trebala osigurati i da sve žrtve i njihove obitelji prime adekvatnu odštetu”, piše u izvještaju o ljudskim pravima…

Ovakav izvještaj koji je stigao nakon što su npr. oštećenim zatočenicima Lore isplaćene astronomske svote, te nakon što je Ivici Jelušiću, potporučniku iz Šida koji je ubio hrvatskog branitelja dosuđena odšteta od 863.000 kuna, zasigurno je teško pao hrvatskim obiteljima koje još uvijek traže svoje nestale, a i logorašima koji ne samo da nisu dobili odštete, nego Srbija te logore još uvijek nije niti priznala!

Kako se Vesna Teršelič dopisuje s UN-om, a mi plaćamo!

vesna1No, nije odbor UN-a samo tako donio svoje mišljenje o stanju u Hrvatskoj. Informacije su im platili hrvatski građani iz svog džepa, i to kroz nevladine udruge koje UN-u neumorno šalju kritične izvještaje. U tome svakako prednjači Documenta i Vesna Teršelič koja u jednom od svojih poslanih izvještaja kaže:

Brojnim članovima obitelji usmrćenih, većinom srpske nacionalnosti, koji su izgubili parnice u kojima su od RH tražili naknadu nematerijalne štete zbog usmrćenja svojih bližnjih, neće biti otpisana obveza plaćanja parničnog troška, jer neće ispunjavati stroge imovinske kriterije propisane za otpis duga. Osim toga, i dalje zabrinjava nepostojanje političke volje za sustavnim rješavanjem pitanja naknade štete svim civilnim žrtvama rata”, a posebno ističe i ovo:

iako rezultati analize pravomoćnih osuđujućih presuda pokazuju da su posljednjih godina ujednačeni kriteriji u odmjeravanju kazni pripadnicima srpskih i hrvatskih postrojbi, u nekoliko slučajeva u 2013. godini prvostupanjski su sudovi odmjerili znatno više kazne pripadnicima srpskih nego pripadnicima hrvatskih postrojbi za zločine koji su usporedivi po načinu izvršenja i nastalim posljedicama pa Vrhovnom sudu RH i nadalje predstoji usklađivati sudsku praksu.”

U jednom drugom izvještaju poslanom UN-u, Teršelič i Pusić dovode u pitanje rad haaškog suda te, kako je Danijel Srb kazao, “na vrlo perfidan način uspoređuju generale Gotovinu i Markača sa Vojislavom Šešeljom”:

“Hrvatska stranka prava javno postavlja pitanje tko daje novac i prostor za javno političko djelovanje ovim parapolitičkim pojavama koje kroz Documentu Vesne Teršelić i GOLJP Zorana Pusića rade protuhrvatsku kampanju.

Javno tražimo da sredstva koja im se dodjeljuju iz državnog proračuna uskrate, jer njihovo djelovanje ima elemente veleizdaje, a sredstva neka se usmjere u neke socijalne potrebe kojih u Hrvatskoj ima dovoljno. Porezni obveznici ne žele plaćati one koji na svakom koraku rade protiv Republike Hrvatske”, s pravom se zapitao Srb.

[ad id=”68099″]

[document url=”https://kamenjar.com/wp-content/uploads/2015/04/UNizvjesce2015.pdf” width=”740″ height=”600″]

UN NE TRAŽI ĆIRILICU NA ZGRADAMA VUKOVARA!!
Valja se zapitati tko lažno prenosi vijesti i koji je razlog za to. Pitanje je kad će takove početi obrađivati hrvatski sigurnosni sustav zbog podmetanja javnosti, zbog širenja uznemirujućih i lažnih vijesti, zbog lažnog informiranja međunarodne zajednice o problemima u Hrvatskoj.
22. The Committee is concerned that persons belonging to national minorities face problems in enjoying the right, in community with other members of their group, to use their own language, particularly Cyrillic (art. 27). The State party should undertake additional measures, including positive measures, to promote inter-ethnic tolerance in its diverse society, as well as to provide full implementation for the right to equal usage of minority languages and scripts in accordance with its constitutional and legal framework, with special emphasis on the usage of cyrillic script in the city of Vukovar and municipalities concerned

UN traži da se prava primjenjuju u skladu s ustavom i zakonima, takva se i primjenjuju u obimu koji prednjači u Europi.

Zanimljivi su izvjestitelji UN o problemima:

Members of the Coalition of NGOs submitting the report are as follows:

Association for Self-Advocacy

  • B.a.B.e. – Be active, Be emancipated
  • CESI – Center for Education, Counseling and Research
  • Center for Peace, Nonviolence and Human Rights Osijek
  • Center for Peace Studies
  • Documenta – Center for Dealing with the Past
  • Human Rights House Zagreb
  • Roma National Council
  • Serbian Democratic Forum
  • Youth Initiative for Human Rights Croatia
  • Zagreb Pride Association

In cooperation with the Human Rights House Foundation (HRHF)

Edited by: Ivan Novosel Youth Initiative for Human Rights Croatia

and Milana Romić Human Rights House Zagreb

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari