Connect with us

Hrvatska

Odbor za ratne veterane podupro uređenje vojnog groblja vojnika NDH

Objavljeno

-

Članovi saborskog Odbora za ratne veterane u srijedu su većinom glasova poduprli predloženi zaključak o uređenju vojnog groblja vojnika NDH od 1941. do 1945. na zagrebačkome groblju Mirogoju, ističući kako svaki čovjek ima pravo na civiliziran i dostojanstven pokop i obilježavanje groba.

Saborski Odbor za ratne veterane u svojem zaključku navodi da uređenje vojnog groblja vojnika NDH ima potrebnu suglasnost Ministarstva hrvatskih branitelja i bivšega zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića. Na grobnim poljima koje obuhvaća taj projekt pokopano je oko 550 pripadnika vojnih postrojba NDH, a među njima i predsjednik Hrvatskoga državnog sabora u doba NDH Marko Došen.

Članovi toga saborskog odbora većinom glasova odbili su prijedlog zaključka članice Katarine Peović (Radnička fronta) da se “osudi nazivanje ustaša i domobrana hrvatskom vojskom”.

Ističući kako su ga predstavnici Zajednice žrtvoslovnih udruga upoznali s problemima u vezi s uređenjem groblja hrvatskih vojnika od 1941. do 1945., predsjednik Odbora za ratne veterane Josip Đakić je rekao kako sve žrtve Drugoga svjetskog rata trebaju biti dostojno obilježene kako bi se svima, što je civilizacijski doseg, dalo grobno mjesto kakvo zaslužuju.

Podsjetio je kako je taj projekt napravljen i da bi ga sada trebalo provesti. No, dodao je, nova gradska vlast ga je odgodila za neko drugo vrijeme.

Peović je rekla kako se tu ne radi o obilježavanju privatnih groblja privatnih osoba na Mirogoju, nego o obilježavanju hrvatskih vojnika.

“Potpuno je neprihvatljivo da ustaše i domobrane nazivamo hrvatskim vojnicima jer je to, među ostalim, i protuustavno”, istaknula je i dodala kako se tu ne radi o obilježavanju privatnih grobnica, nego o obilježavanju jedne države i njezinih državnika jer je među pokopanima i predsjednik Hrvatskoga državnog sabora u doba NDH Marko Došen.

Odgovarajući kako to nije točno, Đakić je rekao da su grobna mjesta uništena te kako je dobro da nisu i preorana. Podsjetio je da je Njemačka na Mirogoju također uredila groblje svojih vojnika, koji su bili fašisti, i naša zemlja im to nije zabranila.

I drugi članovi Odbora Ante Deur i Rade Šimičević rekli su da je to civilizacijsko, a ne ideološko pitanje te su istaknuli da se to groblje treba urediti. To je pitanje žrtve bez obzira na to koja je vojska u pitanju, rekao je Deur.

Državni tajnik u Ministarstvu hrvatskih branitelja Darko Nekić rekao je kako nema zakonske prepreke da se izda suglasnost za taj projekt, posebice u dijelu koji se odnosi na ono što dosad napravljeno. Dodao je kako su suglasnost isključivo izdali na dio koji se odnosi na grobna mjesta i na projekt da se ona za pokopane kršćane na tom mjestu obilježe križem, a nišanima za muslimane.

“U tom projektu, koji je bio nama dostavljen, nema nikakvih obilježja osim križa ili nišana, imena i prezimena te datuma smrti”, objasnio je.

Savez antifašističkih boraca i antifašista Republike Hrvatske (SABA RH) jučer se oštro usprotivio uređenju memorijalnog groblja na Mirogoju na kojemu bi se ustaše i domobrane kvalificiralo kao “hrvatsku vojsku”.

Predsjednik SABA RH Franjo Habulin poručio je kako Savez antifašista nema ništa protiv da se na memorijalnom groblju urede ploče s imenima poginulih, datumom njihova rođenja i smrti, no, dodao je, na pločama se ne smije slaviti ustaški pokret i koristiti termin “hrvatski vojnici”, već treba biti jasno da je riječ o ustašama i domobranima. Osim toga, SABA RH uređenje tog groblja uvjetuje obnovom oštećenih ili uništenih partizanskih grobova i spomenika na Mirogoju. (Hina)

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari

Oglas