Pratite nas

Politika

Odbor za Ustav: Nisu ispunjene pretpostavke za raspisivanje referenduma

Objavljeno

na

Odbor za Ustav, Poslovnik i politički sustav u srijedu je nakon dvoipolsatne rasprave s 11 glasova ‘za’ i jednim ‘protiv’ Mostova Roberta Podolnjaka zaključio da nisu ispunjene pretpostavke za raspisivanje državnih referenduma koje su pokušale inicirati građanske inicijative “Narod odlučuje” i “Istina o Istanbulskoj”.

Fokus rasprave o izvješću o provedenoj provjeri broja i vjerodostojnosti potpisa birača te zakonitosti njihova prikupljanja dviju građanskih inicijativa bio je na sporu treba li odluku o raspisivanju referenduma prepustiti Ustavnom sudu ili ne.

Grbin: Inicijative protiv ranjivih skupina

SDP-ov Peđa Grbin istaknuo je da se, unatoč tome što bi trebali raspravljati samo o tome jesu li potpisi prikupljeni na pravovaljani način, ne može odvojiti od sadržaja inicijativa “koje su usmjerene protiv ranjivih skupina u društvu, jedna protiv žena, druga protiv nacionalnih manjina”.

Naglasio je da kao socijaldemokrat ne može podržati nijednu jer su usmjerene protiv ljudskih prava.

“Za mene je ovdje meritum jednako važan kao i procedura, smatram svojom obvezom i obvezom prema onima koji su me izabrali učiniti sve što mogu da spriječim da se ovakav referendum u Hrvatskoj dogodi, jer bi to bio ne sumrak, nego mrak demokracije”, poručio je Grbin.

“O vašim se inicijativama očitovao Ustavni sud i otkantao vas, ja se nadam da će vas otkantati Sabor, a zatim i birači”, poručio je predstavnicima inicijativa, koji su nazočili sjednici Odbora.

Grbin je istaknuo kako je Ustavni sud direktno prepustio Hrvatskom saboru odluku o tome jesu li ispunjene pretpostavke za referendum, a da bi se, tek ako postoji dvojba, trebao obratiti Ustavnom sudu.

Podolnjak za ponovno prebrojavanje potpisa 

Za Mostova Podolnjaka izvješće Vladina povjerenstva ima ozbiljne nedostatke i dvojbe pa zahtijeva reviziju. S obzirom na manje od jedan posto neispravnih potpisa za raspisivanje referenduma založio se za ponovno prebrojavanje potpisa, što bi provelo povjerenstvo koje je sastavio Sabor, a u koje bi bile uključene i nevladine udruge i predstavnici građanskih inicijativa.

Podolnjak je ustvrdio da Sabor ne može odlučiti o raspisivanju referenduma niti ga odbiti, nego o tome odluku mora donijeti Ustavni sud, pozivajući se na stajališta Ustavnog suda iz 2014. godine.

Usprotivio se Branko Bačić koji je poručio da “Sabor kao zakonodavac ima pravo, nakon što nije prikupljen dovoljan broj potpisa, reći – nema referenduma”.

Da ste u pravu, onda biste zakonodavca, u ovom slučaju Hrvatski sabor, sveli na prijemnu kancelariju Ustavnog suda, rekao je Podolnjaku Bačić.

Zekanović prozvao Vladu za opstrukciju referenduma

Hrastov Hrvoje Zekanović Vladu je prozvao za opstrukciju referenduma. “Premijer Plenković je donio odluku i naredio ministru Kuščeviću, a vi to isto znate jer ste i vi više puta čuli da ovi referendumi ne smiju proći, jer Plenković zna – da su prošli ne bi bio tu gdje je”, ustvrdio je Zekanović.

Upozorio je da Ustavni sud nije odgovorio ni na jedan podnesak. “Ovo je sistem ‘kadija te tuži, kadija ti sudi’, opet ćete vi donijeti odluku da nije sukladno Ustavu”, kaže Zekanović.

SDSS-ov Milorad Pupovac kazao je Podlonjaku da se kod njega pravo prilagođava politici. “Možda tako politika funkcionira, možda fiškalsko pravo funkcionira, ali pravo tako ne funkcionira”, rekao je Pupovac dodavši kako je jasno da su potpisi skupljani u krajnje dubioznim okolnostima.

Predstavnici inicijativa, koji nisu mogli sudjelovati u raspravi, najavili su da ne odustaju od referenduma.

Kristina Pavlović iz Istine o Istanbulskoj i Natalija Kanački  iz Narod odlučuje poručile su da će se prvo obratiti Ustavnom sudu, a idući korak bit će obraćanje Europskom sudu za ljudska prava.

(Hina)

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

Politika

Ministar Bošnjaković: Očekujemo ukidanje srbijanskog zakona o univerzalnoj jurisdikciji

Objavljeno

na

Objavio

Ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković u četvrtak je najavio da će se do ljeta održati sastanak radne skupine koju su hrvatsko i srbijansko ministarstvo pravosuđa formirali radi utvrđivanja međudržavnog ugovora za procesuiranje ratnih zločina i razmjeni podataka, a očekuje da će jedan od sporazuma te skupine biti i stavljanje izvan snage srbijanskog zakona o univerzalnoj jurisdikciji.

Ministar Dražen Bošnjaković je to izjavio komentirajući izručenje osuđenog ratnog zločinca Milorada Baraća, kojeg je Nizozemska jučer izručila Hrvatskoj, napominjući kako se zbog srpske ustavne zabrane izručenja svojih građana ostala izručenja osuđenih ratnih zločinaca odvijaju otežano.

Barać je izručen temeljem Europskog uhidbenog naloga kojeg je podnio Županijski sud u Karlovcu 2017., nakon čega su nizozemske vlasti realizirale nalog i u srijedu izručile Baraća hrvatskim vlastima koje ga terete za ratni zločin na području Gospića 1991., za što je presudom gospićkog Županijskog suda osuđen na 15 godina zatvora.

Presudom Županijskog suda u Gospiću od 16. lipnja 1994. Barać je u odsutnosti proglašen krivim da je tijekom rujna i listopada 1991. u Širokoj Kuli kao pripadnik četničkih formacija i milicije tzv. SAO Krajine iz automatskog pješačkog naoružanja pucao po civilnim objektima.

Pritom je ograničavao kretanje civilnom stanovništvu, a 13. listopada 1991. zapaljivom tromblonskom minom zapalio kuću u podrumu Dane Oreškovića u kojoj su se nalazili civili, pucajući pritom po civilima, pri čemu je ubijeno njih osmero, od toga sedam žena.

Ukidanje univerzalne jurisdikcije ide vrlo teško, iduće korake tek trebamo razmotriti

Ministar je podsjetio da Srbija ima ustavnu zabranu izručenja svojih građana, ali i da kontakti postoje te je formirana zajednička kontaktna skupina koja bi trebala predložiti sporazum kojim bi se definirali postupci vezani za suđenja za ratne zločine.

– Kroz jedan takav sporazum očekujemo stavljanje izvan snage zakona Republike Srbije o univerzalnoj jurisdikciji. To ide vrlo teško, a iduće korake do ljeta tek trebamo razmotriti. Tijekom posljednjeg posjeta srpske ministrice pravosuđa Nele Kuburović dogovoreno je da do početka ljeta održimo još jedan sastanak radne skupine, zaključio je Bošnjaković.

 

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

Politika

Beljak: HDZ je Hrvatsku učinio pograničnom krajinom Europske unije

Objavljeno

na

Objavio

Predsjednik HSS-a i kandidat Amsterdamske koalicije na izborima za Europski parlament (EP) Krešo Beljak izjavio je u četvrtak u Dubrovniku kako su predstojeći izbori prilika da opozicija odnese pobjedu te u ropotarnicu povijesti pošalje HDZ koji je unazadio i uništio Hrvatsku učinivši je pograničnom krajinom Europske unije.

“Hrvatska je u posljednjih tridesetak godina sa sredine ljestvice europskih zemalja po razvijenosti pala na posljednje mjesto”, ustvrdio je Beljak na konferenciji za novinare Amsterdamske koalicije.

Sve istočnoeuropske zemlje su, kaže, danas ispred nas. “Naša koalicija je jedina koja nudi Hrvatsku kao dio razvijene, napredne, prosperitetne i moderne, ujedinjene Europe. Svi ostali nude nešto drugo: ili izlazak Hrvatske iz EU, što bi bila potpuna katastrofa, ili pak Hrvatsku unutar ‘istočnoeuropske unije’. Mi to ne želimo i jedini nudimo Hrvatsku po uzoru na visoko razvijene zapadnoeuropske države“, rekao je Beljak.

Prognozirati broj mandata na predstojećim izborima, međutim, nije želio.

„Naše biračko tijelo je vrlo složeno i čini 75 posto onih koji nisu zadovoljni smjerom kojim Hrvatska ide. Ako se ti ljudi odluče na masovniji izlazak, naš će rezultat biti bolji“, zaključio je Beljak.

Mrak Taritaš: Projekt Europe nije ni završen ni savršen

Predsjednica GLAS-a i kandidatkinja Amsterdamske koalicije na izborima za EP Anka Mrak Taritaš istaknula je kako projekt Europe nije ni završen ni savršen te da Koalicija u tim procesima želi aktivno sudjelovati.

„Jučer smo vidjeli izvješće o stanju ljudskih prava u Hrvatskoj za 2018. godinu. Uz korupciju, riječ je o nasilju prema novinarima i migrantima, kao i najslabijima u društva – ženama i djeci. Ne želimo zatvorenu Hrvatsku, gdje su šovinizam i mržnja prema slabijima normalna stvar. Zalažemo se za otvorenu, tolerantnu, naprednu Hrvatsku, u kojoj se cijene ljudska prava“, rekla je Mrak Taritaš.

„EU nudi mir, slobodu i blagostanje, a mi to želimo graditi u budućnosti. Naša koalicija je najžešći zagovornik europskih vrijednosti. Čak 75 posto propisa donosi se u Bruxellesu. Zato je važno izaći na izbore“, naglasila je Mrak Taritaš.

Napomenula je kako njihovu koaliciju od drugih razlikuje što jako teško nešto obećaju, ali kad obećaju to i naprave, što je, kaže, dokazano rezultatima.

„Dubrovčani su na sjednici vlade u veljači dobili košaricu prepunu obećanja, ali pitanje je žele li vjerovati tuđim riječima ili svojim očima. Kad je riječ o Amsterdamskoj koaliciji, neka vjeruju svojim očima“, zaključila je Mrak Taritaš.

(Hina)

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari