Pratite nas

Politika

Odbor za Ustav: Nisu ispunjene pretpostavke za raspisivanje referenduma

Objavljeno

na

Odbor za Ustav, Poslovnik i politički sustav u srijedu je nakon dvoipolsatne rasprave s 11 glasova ‘za’ i jednim ‘protiv’ Mostova Roberta Podolnjaka zaključio da nisu ispunjene pretpostavke za raspisivanje državnih referenduma koje su pokušale inicirati građanske inicijative “Narod odlučuje” i “Istina o Istanbulskoj”.

Fokus rasprave o izvješću o provedenoj provjeri broja i vjerodostojnosti potpisa birača te zakonitosti njihova prikupljanja dviju građanskih inicijativa bio je na sporu treba li odluku o raspisivanju referenduma prepustiti Ustavnom sudu ili ne.

Grbin: Inicijative protiv ranjivih skupina

SDP-ov Peđa Grbin istaknuo je da se, unatoč tome što bi trebali raspravljati samo o tome jesu li potpisi prikupljeni na pravovaljani način, ne može odvojiti od sadržaja inicijativa “koje su usmjerene protiv ranjivih skupina u društvu, jedna protiv žena, druga protiv nacionalnih manjina”.

Naglasio je da kao socijaldemokrat ne može podržati nijednu jer su usmjerene protiv ljudskih prava.

“Za mene je ovdje meritum jednako važan kao i procedura, smatram svojom obvezom i obvezom prema onima koji su me izabrali učiniti sve što mogu da spriječim da se ovakav referendum u Hrvatskoj dogodi, jer bi to bio ne sumrak, nego mrak demokracije”, poručio je Grbin.

“O vašim se inicijativama očitovao Ustavni sud i otkantao vas, ja se nadam da će vas otkantati Sabor, a zatim i birači”, poručio je predstavnicima inicijativa, koji su nazočili sjednici Odbora.

Grbin je istaknuo kako je Ustavni sud direktno prepustio Hrvatskom saboru odluku o tome jesu li ispunjene pretpostavke za referendum, a da bi se, tek ako postoji dvojba, trebao obratiti Ustavnom sudu.

Podolnjak za ponovno prebrojavanje potpisa 

Za Mostova Podolnjaka izvješće Vladina povjerenstva ima ozbiljne nedostatke i dvojbe pa zahtijeva reviziju. S obzirom na manje od jedan posto neispravnih potpisa za raspisivanje referenduma založio se za ponovno prebrojavanje potpisa, što bi provelo povjerenstvo koje je sastavio Sabor, a u koje bi bile uključene i nevladine udruge i predstavnici građanskih inicijativa.

Podolnjak je ustvrdio da Sabor ne može odlučiti o raspisivanju referenduma niti ga odbiti, nego o tome odluku mora donijeti Ustavni sud, pozivajući se na stajališta Ustavnog suda iz 2014. godine.

Usprotivio se Branko Bačić koji je poručio da “Sabor kao zakonodavac ima pravo, nakon što nije prikupljen dovoljan broj potpisa, reći – nema referenduma”.

Da ste u pravu, onda biste zakonodavca, u ovom slučaju Hrvatski sabor, sveli na prijemnu kancelariju Ustavnog suda, rekao je Podolnjaku Bačić.

Zekanović prozvao Vladu za opstrukciju referenduma

Hrastov Hrvoje Zekanović Vladu je prozvao za opstrukciju referenduma. “Premijer Plenković je donio odluku i naredio ministru Kuščeviću, a vi to isto znate jer ste i vi više puta čuli da ovi referendumi ne smiju proći, jer Plenković zna – da su prošli ne bi bio tu gdje je”, ustvrdio je Zekanović.

Upozorio je da Ustavni sud nije odgovorio ni na jedan podnesak. “Ovo je sistem ‘kadija te tuži, kadija ti sudi’, opet ćete vi donijeti odluku da nije sukladno Ustavu”, kaže Zekanović.

SDSS-ov Milorad Pupovac kazao je Podlonjaku da se kod njega pravo prilagođava politici. “Možda tako politika funkcionira, možda fiškalsko pravo funkcionira, ali pravo tako ne funkcionira”, rekao je Pupovac dodavši kako je jasno da su potpisi skupljani u krajnje dubioznim okolnostima.

Predstavnici inicijativa, koji nisu mogli sudjelovati u raspravi, najavili su da ne odustaju od referenduma.

Kristina Pavlović iz Istine o Istanbulskoj i Natalija Kanački  iz Narod odlučuje poručile su da će se prvo obratiti Ustavnom sudu, a idući korak bit će obraćanje Europskom sudu za ljudska prava.

(Hina)

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

Politika

Anušić: Nadam se da predsjednička kampanja neće biti prljava

Objavljeno

na

Objavio

Ivan Anušić, član Predsjedništva HDZ-a izjavio je u srijedu uoči sjednice Predsjedništva i Nacionalnog vijeća HDZ-a koje ga treba imenovati voditeljem izbornog stožera Kolinde Grabar Kitarović na predsjedničkim izborima, kako se nada da izborna kampanja neće biti prljava, a HDZ neće voditi prljavu kampanju.

Anušić, koji je i osječko-baranjski župan, novinarima je rekao kako je spreman preuzeti izborni stožer predsjednice Grabar-Kitarović za još jedan predsjednički mandat, naglasivši da neće voditi prljavu kampanju.

Ocijenio je da su sve izborne kampanje u Hrvatskoj, parlamentarne, predsjedničke i lokalne, u pravilu uvijek bile prljave, ali vrijeme je da se to promijeni.

“Zato i jesmo na tako niskoj razini, zato je tako nisko poštovanje ljudi prema politici i političarima. Vrijeme je da promijenimo tu naviku i da se kampanje počnu voditi argumentima, normalnim jezikom, bez spinova i aktivnosti koje dovode u pitanju kredibilitet, prije svega onoga tko nešto pokušava gurnuti u javnost”, rekao je Anušić.

Nije na novinarske upite, želio komentirati nedavno u medijima objavljenu navodnu predsjedničinu mail prepisku, rekavši kako o tome treba pitati nju samo.

Upitan je li objava ‘mailova’ predstavlja ugrozu nacionalne sigurnosti te strahuje li da će toga biti još, Anušić je rekao kako to ulazi u sferu službi koje bi se trebale time baviti.

“Službe bi se trebale baviti time da se određeni ljudi, na određenim pozicijama, s određenim sumnjama u njihov kredibilitet i rad, političko i drugo djelovanje, provjere prije nego uopće dobiju priliku da sudjeluju na tako visokoj razini političkog djelovanja”, naglasio je Anušić.

Brkić: HDZ nikada nije vodio prljavu kampanju

Uoči sjednice Predsjedništva i Nacionalnog vijeća HDZ-a zamjenik predsjednika stranke MIlijan Brkić ocijenio je kako je Ivan Anušić pravo rješenje za voditelja izborne kampanje aktualne predsjednice Kolinde Grabar Kitarović za još jedan mandat.

“Mislim da je to izvanredno rješenje, Anušić je čovjek koji itekako ima i političko iskustvo, organizacijsko iskustvo, (osječko-baranjski) župan je, prošao je već puno kampanja, pobjednik je u tim kampanjama, mislim da će odraditi dobar posao”, rekao je Brkić, koji je bio angažiran u prvoj kampanju Grabar Kitarović.

Svaki član HDZ-a će biti uključen u kampanju u onom području u kojem on može najviše dati, istaknuo je.

“Nadam se da će predsjednička kampanja biti korektna i da će svi kandidati ponuditi programe i projekte s ciljem boljitka hrvatskog naroda”, rekao je Brkić uoči sastanka u HDZ-u.

“HDZ je uvijek spreman za sve, ali nikad nije vodio prljavu kampanju”, istaknuo je Brkić. (Hina)

 

Milijan Brkić: Anušić je izvanredno rješenje za kampanju

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

Politika

Milijan Brkić: Anušić je izvanredno rješenje za kampanju

Objavljeno

na

Objavio

Predsjedništvo i Nacionalno vijeće HDZ-a na današnjoj će sjednici osnovati izborni stožer za izbore za predsjednika Republike Hrvatske, a zamjenik predsjednika HDZ-a Milijan Brkić uoči sastanka komentirao je što očekuje od kampanje.

“Nadam se da će predsjednička kampanja biti korektna i da će svi kandidati ponuditi programe i projekte s ciljem boljitka hrvatskog naroda”, rekao je Brkić uoči sastanka u HDZ-u.

“HDZ je uvijek spreman za sve, ali nikad nije vodio prljavu kampanju”, dodao je.

Upitan je li Ivan Anušić pravo rješenje za voditelja kampanje aktualne predsjednice Kolinde Grabar Kitarović, Brkić je rekao: “Mislim da je to izvanredno rješenje, Anušić je čovjek koji itekako ima i političko iskustvo, organizacijsko iskustvo, župan je, prošao je već puno kampanja, pobjednik je u tim kampanjama, mislim da će odraditi dobar posao.”

Svaka kampanja ima svojih poteškoća, ali zato smo tu da organiziramo i riješimo sve probleme pred nama. Ja sam bio samo jedan od kotačića u toj kampanji, tako će biti Anušić, rekao je Brkić o svom angažmanu u kampanji za prvi mandat Grabar Kitarović, prenosi N1

Svaki član HDZ-a će biti uključen u kampanju u onom području u kojem on može najviše dati, dodao je Brkić.

Što se tiče Dubravke Šuice kao hrvatske kandidatkinje za povjerenicu u Europskoj komisiji, Brkić je rekao da smatra da je to dobro rješenje.

 

Ivan Anušić: Kampanju nam neće diktirati protukandidati!

 

 

 

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari