Pratite nas

Politika

Odbor za Ustav: Nisu ispunjene pretpostavke za raspisivanje referenduma

Objavljeno

na

Odbor za Ustav, Poslovnik i politički sustav u srijedu je nakon dvoipolsatne rasprave s 11 glasova ‘za’ i jednim ‘protiv’ Mostova Roberta Podolnjaka zaključio da nisu ispunjene pretpostavke za raspisivanje državnih referenduma koje su pokušale inicirati građanske inicijative “Narod odlučuje” i “Istina o Istanbulskoj”.

Fokus rasprave o izvješću o provedenoj provjeri broja i vjerodostojnosti potpisa birača te zakonitosti njihova prikupljanja dviju građanskih inicijativa bio je na sporu treba li odluku o raspisivanju referenduma prepustiti Ustavnom sudu ili ne.

Grbin: Inicijative protiv ranjivih skupina

SDP-ov Peđa Grbin istaknuo je da se, unatoč tome što bi trebali raspravljati samo o tome jesu li potpisi prikupljeni na pravovaljani način, ne može odvojiti od sadržaja inicijativa “koje su usmjerene protiv ranjivih skupina u društvu, jedna protiv žena, druga protiv nacionalnih manjina”.

Naglasio je da kao socijaldemokrat ne može podržati nijednu jer su usmjerene protiv ljudskih prava.

“Za mene je ovdje meritum jednako važan kao i procedura, smatram svojom obvezom i obvezom prema onima koji su me izabrali učiniti sve što mogu da spriječim da se ovakav referendum u Hrvatskoj dogodi, jer bi to bio ne sumrak, nego mrak demokracije”, poručio je Grbin.

“O vašim se inicijativama očitovao Ustavni sud i otkantao vas, ja se nadam da će vas otkantati Sabor, a zatim i birači”, poručio je predstavnicima inicijativa, koji su nazočili sjednici Odbora.

Grbin je istaknuo kako je Ustavni sud direktno prepustio Hrvatskom saboru odluku o tome jesu li ispunjene pretpostavke za referendum, a da bi se, tek ako postoji dvojba, trebao obratiti Ustavnom sudu.

Podolnjak za ponovno prebrojavanje potpisa 

Za Mostova Podolnjaka izvješće Vladina povjerenstva ima ozbiljne nedostatke i dvojbe pa zahtijeva reviziju. S obzirom na manje od jedan posto neispravnih potpisa za raspisivanje referenduma založio se za ponovno prebrojavanje potpisa, što bi provelo povjerenstvo koje je sastavio Sabor, a u koje bi bile uključene i nevladine udruge i predstavnici građanskih inicijativa.

Podolnjak je ustvrdio da Sabor ne može odlučiti o raspisivanju referenduma niti ga odbiti, nego o tome odluku mora donijeti Ustavni sud, pozivajući se na stajališta Ustavnog suda iz 2014. godine.

Usprotivio se Branko Bačić koji je poručio da “Sabor kao zakonodavac ima pravo, nakon što nije prikupljen dovoljan broj potpisa, reći – nema referenduma”.

Da ste u pravu, onda biste zakonodavca, u ovom slučaju Hrvatski sabor, sveli na prijemnu kancelariju Ustavnog suda, rekao je Podolnjaku Bačić.

Zekanović prozvao Vladu za opstrukciju referenduma

Hrastov Hrvoje Zekanović Vladu je prozvao za opstrukciju referenduma. “Premijer Plenković je donio odluku i naredio ministru Kuščeviću, a vi to isto znate jer ste i vi više puta čuli da ovi referendumi ne smiju proći, jer Plenković zna – da su prošli ne bi bio tu gdje je”, ustvrdio je Zekanović.

Upozorio je da Ustavni sud nije odgovorio ni na jedan podnesak. “Ovo je sistem ‘kadija te tuži, kadija ti sudi’, opet ćete vi donijeti odluku da nije sukladno Ustavu”, kaže Zekanović.

SDSS-ov Milorad Pupovac kazao je Podlonjaku da se kod njega pravo prilagođava politici. “Možda tako politika funkcionira, možda fiškalsko pravo funkcionira, ali pravo tako ne funkcionira”, rekao je Pupovac dodavši kako je jasno da su potpisi skupljani u krajnje dubioznim okolnostima.

Predstavnici inicijativa, koji nisu mogli sudjelovati u raspravi, najavili su da ne odustaju od referenduma.

Kristina Pavlović iz Istine o Istanbulskoj i Natalija Kanački  iz Narod odlučuje poručile su da će se prvo obratiti Ustavnom sudu, a idući korak bit će obraćanje Europskom sudu za ljudska prava.

(Hina)

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

Politika

Amsterdamska koalicija ucjenjuje Beljaka, a HSS gubi još jednu županiju

Objavljeno

na

Objavio

CROPIX
Ličko-senjski HSS-ovci prijete masovnim izlaskom iz stranke

„Ili će biti kako Krešo Beljak kaže ili u HSS-u neće biti nikako!“ – mogao bi postati slogan predsjednika HSS-a. Već duže vrijeme na stranačkim tijelima i za javnost  predsjednik Beljak na sve načine želi slomiti  predsjednika Ličko-senjskog  HSS-a Zlatka Fumića. Obećanja lijepo zvuče, ali uz presudan uvjet: „Sve može, ali moraš me slušati!“

Tek naizgled lički HSS-ovci imaju slobodu odlučivanja o koaliciji na terenu dok im iza leđa pregovore i razgovore s pojedinim igračima iz Ličko senjske županije osobno vodi Beljak i mimo stranačkih tijela i volje članstva plete mrežu instaliranja stranačkih poslušnika, lojalnih isključivo i samo njemu.

Svima je već jasno da, kao i u drugim sredinama, traži nasljednika sadašnjem predsjedniku Fumiću, i pokušava ih pronaći među davno politički umirovljenim HSS-ovcima. I Zlatka Fumića, sasvim je razvidno, uskoro očekuje suspenzija s mjesta predsjednika HSS-a Ličko-senjske županije.

Zlatko Fumić  uspješni je načelnik općine Brinje, ugledan HSS-ovac i vrlo omiljen među svojim mještanima. Međutim, za Beljaka to su sasvim sporedne reference jer Fumića od samog početka ne doživljava „svojim“ i smatra da ga je iznevjerio jer je dao javnu potporu Marijani Petir i svim suspendiranima u prvom krugu suspenzija kada je postao predsjednik HSS-a.

Kako je u Ličko-senjskoj županiji došlo do prijevremenih izbora za Županijsku skupštinu, predsjednik Fumić našao se na mukama kako ostati odan HSS-u i boriti se za što bolji rejting HSS-a u Ličko-senjskoj županiji, te dobiti podršku Kreše Beljaka koju kako u ovim trenucima očito nema. Razlog tomu je što je unutar Amsterdamske koalicije Beljaku jasno rečeno da ne podržavaju koaliciju ličkih HSS-ovaca s HDZ-om. Amsterdamska družina stjerala je u kut Beljaka i ucijenili su ga upravo na način kako on ucjenjuje svoje članstvo.

Beljak ne želi dati punomoć predsjedniku Fumiću za koaliciju sa HDZ-om, te, kako doznajemo iz vrha HSS-a, u ovom slučaju, u politički shizofrenoj situaciji, panično traži podršku HDZ-a i da mu Kuščevićevo Ministarstvo uprave što prije da zeleno svijetlo za novi, autokratski i faraonski „Statut HSS-a“.

Pri tome, Beljak se ne pita kakvi su rezultati HSS-a u Ličko-senjskoj županiji nego ga zanima samo jedno – u svakoj županiji imati poslušnike. Svi ti potezi dovode do pasivizacije članstva, distanciranja od aktualne politike HSS-a i opće neaktivnosti.

Lički HSS-ovci otvoreno traže od predsjednika HSS-a Kreše Beljaka da se što prije oglasi i pošalje punomoć Fumiću za slobodno koaliranje na lokalnoj razini ili, kažu: U protivnom svi na izbore izlazimo na nezavisnoj listi, a on onda neka postavi svoga povjerenika!“

Beljak tek prividno drži konce u svojim rukama nakon što su mu Slavonci otkazali poslušnost, a zube bi mogao slomiti upravo na Ličanima koji ne pristaju da HSS samo deklarativno bude moderna i proeuropska stranka, a uistinu stranka gdje se vlast i moć koncentrira u rukama jedne osobe, predsjednika stranke koji nema povjerenja većeg djela istinskih HSS-ovaca.

Članstvo je ogorčeno jer vrhu stranke ne znači ništa, ne zanimaju ih stvarni problemi niti nude rješenja. Situacija je alarmantna jer osim članova koje suspendira Beljak drugi sami odlaze. Članstvo smatra da je ‘utapanje’ HSS-a u Amsterdamsku koaliciju jedan od najlošijih političkih poteza u povijesti HSS-a što će članstvo i simpatizeri kazniti bojkotiranjem europarlamentarnih izbora.

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

Politika

Glasnović: Zakona o privatizaciji i pretvorbi se najviše boji lijevo i desno krilo…

Objavljeno

na

Objavio

Hrvatski sabor u petak nije prihvatio SDP-ovu Interpelaciju o radu vlade zbog propale kupnje borbenih aviona F-16 Barak od Izraela.

Nakon glasanja, na red su došli slobodni istupi zastupnika. Saborski zastupnik general Željko Glasnović govorio je u ime Kluba zastupnika Neovisni za Hrvatsku

“Nisam htio ništa danas govoriti jutros, sam sam sebi dojadio. Non stop se provodi cenzura ne samo u mainstream medijima pa sam ipak odlučio nešto reći. Dan smo proveli beskorisnim raspravama o interpelaciji o avionima, totalno beskorisno. Mene više zabrinjava da nemamo standardizirane taktičke postavke za kopnenu vojsku. Ne gine se u Saborima i gastronomskim stolovima u diplomaciji, nego u kopnenoj vojsci. Ako ovo ne popravimo, bit ćemo Venezuela za dvije tri godine”

 

Željko Glasnović: Najbolji primjer fake news-a je priča o Vatikanskom ugovoru

 

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari