Pratite nas

Hrvatska

Odbor za veterane podržao proglašenje Vukovara mjestom posebnog domovinskog pijeteta

Objavljeno

na

Saborski Odbor za ratne veterane u srijedu je jednoglasno podržao Konačni prijedlog zakona o proglašenju Vukovara mjestom posebnog domovinskog pijeteta kojim se želi očuvati kultura sjećanja na žrtvu Vukovara te potaknuti razvoj tog grada i njegovog područja.

Državna tajnica u Ministarstvu hrvatskih branitelja Nevenka Benić rekla je da Vukovar ima posebno važnu ulogu u hrvatskoj povijesti i uspostavi samostalne, suverene, neovisne i demokratske države. Također, predstavlja i simbol otpora žrtve i zajedništvo u Domovinskom ratu.

Zakonom se definira pojam i mjesta posebnoga domovinskog pijeteta te načini obilježavanja i dani posebnog domovinskog pijeteta. Uz to, predlaže se i uspostavljanje posebnog međuresornog tijela – Vijeća za domovinski pijetet, mir i razvoj.

Napominjući kako se Vukovarom zločinci slobodno šeću, zakoni se različito tumače i primjenjuju te slave „junaci” koji su bili pobunjenici i dižu im se mauzoleji, predsjednik Odbora Josip Đakić rekao je kako smatra i da će ovim zakonom poboljšati situacija i stanje kako bi zakoni bili jednako primjenjivi na cijelom području RH i prema svim njezinim građanima.

Drži da je zakon dobro pripremljen te će ispuniti svoju svrhu.

Navodeći kako Vukovar ima Zakon o obnovi i razvoju grada Vukovara koji je Hrvatski sabor donio 2001. godine, član Odbora Nenad Stazić (SDP) smatra da je ovaj predloženi zakon samo deklaratoran. Drži da se trebalo ići u izmjene zakona iz 2001. i vidjeti kako pomoći Vukovaru sada kada smo članica EU.

Upozorivši kako u Vukovaru i danas vlada nacionalna podijeljenost i nema novih radnih mjesta, ocijenio je da se pijetet ne može odrediti zakonom već on postoji ili ne.

Stevo Culej (HDZ) kazao je kako je poseban doprinos podjelama u Vukovaru nasilnim uvođenjem ćirilićnih ploča u noćnim satima dala vlada Zorana Milanovića. Smatra i da Vukovar mora biti mjesto posebnog domovinskog pijeteta kako bi se donio zakon o Vukovaru, ali i zakon kojim će se urediti nazivi trgova, ulica te načini obilježavanja određenih spomenika – posebice na mjesnim grobljima, gdje se veličaju oni koji su u Domovinskom ratu ubijali Hrvate i druge koji nisu Srbi.

Da se ovim zakonom osim imena apsolutno ništa ne rješava smatra Miro Bulj (Most) kazavši da Vukovar ne zaslužuje da se njima uvijek pred izbore politički tezgari. Poručio je da Vukovar treba zaživjeti kao grad spajanja i mjesto posebnog pijeteta.

Odbor je usvojio i dva zaključka koja bi išla na raspravu na plenarnu sjednicu Hrvatskog sabora kako bi se raspravilo o pojavnostima u hrvatskom društvu koje štete ugledu RH, njihovom uklanjanju te zaštiti Domovinskog rata. (Hina)

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

Hrvatska

Hrvatska: Ukupno 1407 osoba zaraženih koronavirusom

Objavljeno

na

Objavio

Trenutačno je potvrđeno ukupno 1407 osoba zaraženih koronavirusom, a 219 osoba je ozdravilo. Dosad je dvadeset osoba preminulo.
VAŽNO! Od 1. travnja se zaražene osobe prikazuju prema evidenciji mjesta prebivališta, za razliku od dosad, kad se statistika vodila prema lokaciji uzimanja uzorka. Te će promjene utjecati na broj po županijama radi točnijeg prikaza, ali ne na ukupan broj.

Trenutno je potvrđeno ukupno 1407 osobe zaražene koronavirusom, a 219 osoba je ozdravilo. Dvadeset osoba preminulo je od koronavirusa. 34 osoba su trenutačno na respiratoru.

Dosad je obavljeno ukupno 13.680 testiranja. 326 osoba je hospitalizirano, 842 se liječi kod kuće.

Ministarstvo vanjskih i europskih poslova izdalo je uputu o smanjivanju putovanja za građane koji žele doći u domovinu tijekom Uskrsa. I dalje vrijedi preporuka HZJZ-a o ograničavanju putovanja, i iz inozemstva i u inozemstvo, te unutar Hrvatske.

Od početka travnja je aktivan i sustav e-Propusnica. Od 6. travnja bit će moguće izdavanje samo e-Propusnica. Više o e-Propusnicama i načinu izdavanja pogledajte OVDJE.

Od 1. travnja, od kada je aktivan sustav e-propusnica, do srijede do 11:00 sati izdano je 788.999 e-propusnica, ukupno je odbijeno 33.539 e-propusnica.

Najbolja obrana od ovog virusa jest održavanje osobne higijene i izbjegavanje bliskih kontakta.

Zato se ovim mjerama zatvaraju djelatnosti u kojima je više osoba u bliskom kontaktu te se zabranjuje okupljanje više od 5 osoba.

Sve trgovine koje će raditi će morati poštivati mjere Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, a HZJZ će izdati preporuke za prijevoz koje će vrijediti na nacionalnoj razini.

Podsjećamo da se osobe u samoizolaciji moraju striktno pridržavati uputa koje su im dane.

Od srijede, 18. ožujka vrijede posebne mjere koje će se primjenjivati sljedećih 30 dana, a koje će bitno utjecati na starije osobe kao najugroženiju skupinu. Mjere imaju za cilj zaštititi starije od zaraze. Sve informacije o posebnim mjerama možete pronaći ovdje.

Na snazi su i dalje donesene mjere za smanjenje unosa bolesti u populaciju i jačanje nadzora nad širenjem koronavirusa.

Najbolja zaštita je poštivanje mjera prevencije te izbjegavanje dodirivanja očiju, nosa i usta. (koronavirus.hr)

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

Hrvatska

Plenković: Utvrde li se propusti, župan će donijeti odluke o odgovornima

Objavljeno

na

Objavio

Premijer Andrej Plenković izjavio je u četvrtak da će, utvrde li se propusti u Domu za starije osobe u Splitu, gdje je preksinoć utvrđena pojava zaraze koronavirusom, župan donijeti odgovarajuće odluke za one za koje se utvrdi da su odgovorni.

Plenković je na sjednici Vlade izvijestio da su obavljeni razgovori s nadležnima, a u tijeku je izrada epidermiološkog izvješća o tome što se zaista dogodilo s obzirom da je nekoliko štićenika zaraženo, i to ljudi koji su inače slabog zdravstvenog stanja i u visokoj su životnoj dobi.

Naglasio je i da je sjednica Vlade započela sat vremena kasnije od predviđenih 10 sati jer je razgovarao s ministricom socijalne skrbi Vesnom Bedeković, ministrom zdravstva Vilijem Berošom, ministrom unutarnjih poslova i voditeljem stožera Civilne zaštite Davorom Božinovićem te sa splitsko-dalmatinskim županom Blaženkom Bobanom.

“Ukoliko budu utvrđeni neki propusti u provođenju mjera koje su vrlo jasno bile upućene i precizirane svim čelnicima domova za starije, tada će županije, tj. župan koji je nadležan, donijeti odgovarajuće odluke za one za koje se utvrdi da su odgovorni s obzirom na posljedice koje u ovom trenutku imamo”, poručio je Plenković.

Očekuje da nadležni ministri u dogovoru s Vladom i Stožerom civilne zaštite još jednom, uz već upućene i precizirane upute za poduzimanje mjera u domovima za starije, pružateljima usluga za djecu, osobe s invaliditetom, intelektualnim i ostalim poteškoćama, dodatno podignu svijest o rizicima koronavirusa i mogućim opasnostima.

“Izrazito je važno da ovaj stupanj svijesti koji trenutno postoji u zdravstvenim ustanovama što brže bude praktički istovjetan i u ovim ustanovama koje su dvije rizične skupine – zdravstvene i domovi za starije”, poručio je premijer.

Naglasio je da očekuju danas izvješće i bit će u kontaktu sa županom Bobanom kako bi se mogli konzultirati o poduzimanju daljnjih mjera.

Rekao je i da ih je ravnatelj splitske bolnice izvijestio o stanju štićenika koji su prebačeni iz splitskog doma u bolnicu na Križinama.

Za sanaciju od potresa prikupljeno više od 7 milijuna kuna, za koronavirus više od 10 milijuna kuna

Plenković je izvijestio i da su u državni proračun prikupljena sredstva za dobrovoljne uplate – više od 10 milijuna kuna za koronavirus i više od 7 milijuna kuna za sanaciju od potresa.

Naglasio je da će Ministarstvo financija redovito obavještavati javnost o tome koliko je prikupljeno.

S obzirom da su ususret uskrsnim blagdanima otvorene tržnice i produženo radno vrijeme dućana, premijer je ponovno apelirao na sugrađane da se i dalje precizno pridržavaju propisanih mjera i da sve službe koje su odgovorne za rad tržnica vode o tome računa, a da kupovina u dućanima bude kakva je bila do ovih 17 sati.

“S obzirom da se nalazimo uoči blagdana Uskrsa, svima želim da ugodno provedu blagdane, ali da se zaista ozbiljno pridržavaju mjera i da smanjimo sve moguće rizike kako ne bi došlo do svojevrsnoga opuštanja i na taj način širenja ugroze i opasnosti od zaraze”, poručio je Plenković. (Hina)

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari