Connect with us

Razgovor

ODBROJAVANJE POČINJE: Varenje šahtova, zatvaranje kafića i štandova, prometna blokada centra…

Objavljeno

-

[quote]Hrvatsku do ulaska u uniju dijele sati. Čestitke se primaju, a Zagreb se sprema ugostiti 170 državnika – točnije 15 predsjednika, 13 premijera, 12 zamjenika premijera, 7 šefova diplomacije. Bit će tu i parlamentarna izaslanstva, ali i vodstvo EU.[/quote]

[dropcap]Z[/dropcap]a veliku europsku zabavu spremna je velika pozornica. Još uvijek traje dotjerivanje. Na Trgu bana Jelačića bit će veliko finale – s tog će mjesta u svijet otići samo dio kulturnog identiteta s kojim ulazimo u europsku obitelj.

Porukama, ali i pjesmom mami se na proslavu. Nekoliko sati prije dolaska stranih delegacija u Zagreb – ispraznit će se i štandovi s cvijećem. ‘Sutra radimo samo do 13 sati, u 14 sve mora biti čisto. U nedjelju ne radimo. Mi ne možemo tu ništa kad su tako odredili’, kazala je Božica, prodavačica cvijeća.

Gužve na koje su građani naviknuli, u nedjelju neće biti. Najveća i najpopularnija zagrebačka tržnica bit će zatvorena. ‘Izgubit ćemo i po tisuću kuna’, kazala je jedna prodavačica. Na gubitku su i suvenirnice, ali i obližnji kafići u strogoj štićenoj zoni. Neće raditi. No, oni, čiji ritam neće poremetiti europska dobrodošlica radit će non-stop.

Najveće gužve očekuju na sam dan. Dolaskom gostiju centar metropole mogao bi biti u blokadi. Vozačima se savjetuje neka izaberu alternativne pravce. Neposredno uz trasu kretanja neće se moći parkirati.

Zbog priprema i pristup središnjem trgu od 15 do 18 sati bit će zabranjen. Velika većina lokacija je pregledana, šahtovi zavareni. Profesionalni je to izazov i za više od
tisuću policajaca. ‘Policija čini i činit će sve da to prođe što manje u ometanju normalnog života’, kazao je Goran Burušić, načelnik PU Zagrebačke.

Da koriste javni prijevoz putnicima savjetuju i u zračnoj luci. Pomiču se taksi stajališta i organizira vožnja autobusima. ‘Taj će prijevoz biti organiziran svakih 15-ak minuta’, kazala je Lidija Čapković iz zračne luke Pleso.

Crveni tepih pred Banskim je dvorima razvučen. ‘Uvjeren sam da će zaista doživjeti jedan spektakl’, kazao je Tomislav Saucha, predsjednik radne skupine za organizaciju. Tradicionalnom pjesmom i plesom dočekat će 170 stranih gostiju. Zabavljat će ih oko 700 izvođača. Za proslavu je akreditirano i više od 700 novinara.

Pozovu li ga, odazvat će se i general Ante Gotovina. ‘Raduje me taj dan, dugo smo ga čekali’, kazao je. Europsku razglednicu iz Hrvatske popratit će i ponoćna zvona sa zagrebačke katedrale.

dnevnik.hr

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari

Oglas