Pratite nas

BiH

Odgađanjem lokalnih izbora u BiH uštedjelo bi se 20 milijuna KM

Objavljeno

na

Za općinske izbore od 2002. do 2014. godine ukupno je izdvojeno 71,9 milijuna KM

Europski pokret u BiH priopćio je kako podržava inicijativu da lokalni izbori sljedeće godine budu prolongirani, odnosno objedinjeni s idućim općim izborima 2018.

[ad id=”68099″]

Smatraju kako bi se na taj način, osim financijske uštede, omogućilo novoizabranoj parlamentarnoj većini u FBiH da preuzme puno pravo i još veću odgovornost za provedbu društvenih reformskih procesa. Prema podacima Središnjeg izbornog povjerenstva (SIP) BiH, iz proračuna institucija BiH, iz kojeg se plaćaju opći, i iz proračuna lokalnih zajednica, iz kojih se plaćaju općinski izbori, od 2002. do 2014. ukupno je izdvojeno 71,9 mil. KM. Prema nekim procjenama, odgađanjem sljedećih lokalnih izbora uštedjelo bi se oko 20 milijuna maraka, piše večernji list

Bakir Izetbegović, bošnjački član Predsjedništva BiH i predsjednik SDA, u intervjuu za televiziju Hayat kazao je kako podržava ideju o odgađanju lokalnih izbora. On je kazao kako bi vladajuća koalicija na taj način dobila i na vremenu za provedbu reformskih procesa. Kako bi bili spojeni općinski i opći izbori u BiH, kako je za “Avaz” kazao i predsjednik SIP-a Ahmet Šantić, neophodno je izmijeniti Izborni zakon. Konačnu odluku o tome, kaže Šantić, mora donijeti PS BiH, a SIP je spreman provesti sve ono što naloži zakonodavac. – Nama u SIP-u, kao središnjem organu nadležnom za provedbu izbora, jeste bitno da, ako dođe do bilo kakvih izmjena, one budu urađene na vrijeme kako bi se SIP mogao pripremiti i donijeti cijeli set podzakonskih akata kako bismo pravodobno, ako takva odluka bude donesena, mogli provesti spojene izbore – kaže Šantić. On podsjeća da je ideja o objedinjavanju općih i lokalnih izbora bila aktualna i prije dvije godine.

facebook komentari

Sponzori
Komentiraj

BiH

Dragan Čović: Da nije bilo Herceg Bosne Hrvati ne bi opstali u BiH

Objavljeno

na

Objavio

FENA

Predsjedavajući BiH Predsjedništva Dragan Čović, koji je i hrvatski član državnoga vrha, izjavio je u subotu u Mostaru da su utemeljenjem Hrvatske zajednice Herceg Bosne na današnji dan 1991. Hrvati osigurali opstanak u BiH te je poručio kako će se razočarati oni koji očekuju da će Haaški tribunal pravomoćnom presudom šestorici dužnosnika Herceg Bosne kriminalizirati sve Hrvate.

“Da nije bilo toga (Herceg Bosne) teško da bi bilo hrvatskog naroda. Hrvati sigurno ne bi bili politički narod niti bi mogli zagovarati jednakopravnost. S te strane, velika zahvala onima koji su imali snage i mudrosti da donesu ključne odluke kako bi se zaštitio hrvatski narod”, rekao je Čović u izjavi za medije.

On je sa čelnicima Hrvatskog narodnog sabora BiH koji okuplja najveće hrvatske stranke u BiH, te predstavnicima Hrvatske zajednice Herceg Bosne položio vijence i zapalio svijeće ispred središnjeg spomen obilježja poginulim hrvatskim braniteljima na Trgu hrvatskih velikana u Mostaru.

“Diljem BiH i Hrvatske danas se pale svijeće i prisjećamo se teških vremena, vremena za povijest. Hrvatska zajednica Herceg Bosne je vrijeme ponosa, ona ima prevelik značaj”, rekao je Čović.

Upitan što očekuje od drugostupanjske presude šestorici dužnosnika Herceg Bosne, Čović je kazao kako se radi o časnim ljudima koji osobno nisu počinili nijedan zločin ili udruženi zločinački pothvat.

Izrazio je očekivanje kako će u sudskom pravorijeku biti uklonjeni navodi o kolektivnoj krivnji bh. Hrvata. “Mnogi očekuju da se kriminalizira sve što ima veze sa hrvatskim narodom, no bit će razočarani”, istaknuo je hrvatski član Predsjedništva BiH.

facebook komentari

Nastavi čitati

BiH

Izetbegovićevu ponovnu prijetnju ratom HNS BiH ocijenio pokušajem radikalizacije Bošnjaka

Objavljeno

na

Objavio

Hrvatski narodni sabor BiH koji okuplja najveće hrvatske stranke u toj zemlji ocijenio je u priopćenju objavljenom u subotu kako su nove prijetnje ratom, koje je ponovno u Mostaru uputio bošnjački član BiH Predsjedništva Bakir Izetbegović pokušaj radikaliziranja Bošnjaka i njihova okretanja od Europske unije i NATO-a.

Sudjelujući na obilježavanju obljetnice 4. Korpusa Armije BiH u Mostaru, Izetbegović je rekao kako su Mostar i Bošnjaci bili izloženi agresiji Hrvata i Srba, te je dodao da takav scenarij bošnjačka politika više nikada neće dopustiti.

“Ako prijete ustavnom poretku, teritorijalnom integritetu zemlje, ako misle da mogu dijeliti Mostar i druga mjesta, onda ću ponoviti da će dobiti rat! Neka ne prijete i mi nećemo prijetiti. Nećemo dopustiti da se revidira povijest”, rekao je Izetbegović.

Iz HNS-a BiH ističu da takvim istupima Izetbegović pokušava preusmjeriti Bošnjake protiv euroatlantskog puta BiH i usmjeriti BiH u sferu euroazijskog utjecaja, izravno suprotstavljenog EU i NATO savezu.

“Otvorenim prijetnjama i zagovaranjem jedne vrste panislamizma, Bakir Izetbegović svjesno je odabrao ulogu Hamasa i vlastiti narod vodi prema dugoročnoj političkoj izolaciji i pojačavanju stupnja ekstremizma”, dodaje se u priopćenju. HNS BiH upozorava kako će radikalni Izetbegovićevi istupi pogoršati međunacionalne odnose u zemlji.

“To će se vrlo negativno odraziti na suživot u BiH, podizanje stupnja samoodrživosti ove države i europski put BiH. Stoga su postupci Bakira Izetbegovića, dugoročno gledano, ključni faktor nestabilnosti u ovom djelu svijeta”, zaključuje HNS BiH.

Izetbegović je nedavno u intervju za Deutsche Welle ustvrdio kako bi bio spreman na rat ukoliko se Republika Srpska pokuša odcijepiti od Bosne i Hercegovine.  HINA

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari