Connect with us

Reagiranja

Odgovor dr. sc. ing. Josipa Stjepandića – Zvonimiru Despotu

Objavljeno

on

Odgovor dr. sc. ing. Josipa Stjepandića – Zvonimiru Despotu čija se redakcija u Večernjem Listu obrušila na skupinu intelektualaca i javnih djelatnika koji su tražili institucionalizaciju domoljubnog poziva “Za dom – spremni”.

Štovani gospodine Despot,

Smatrao sam Vas jednim od vodećih pera „Večernjeg lista“, koji je u međuvremenu pao na nevjerojatno niske grane (vidi moje otvoreno pismo: „Dr. Josip Stjepandić: Styrijina hrvatska izdanja su neokomunistička propagandna glasila“, ). Da Vas podsjetim: prije dvije godine kratko smo se dopisivali na temu „Lex Perković“, kada smo dijelili isto mišljenje. Nakon Vašeg današnjeg komentara moram, na žalost, opaziti da ste se očigledno prilagodili okruženju, te podupirete „orjunaški vučji čopor“ (definicija po admiralu Domazetu Loši) skupa s kolegom Ćurićem (još jedno veliko razočarenje!). 

[ad id=”68099″]

Oko pozdrava ZDS se zbilja lome koplja. Pa što? Postoje mnoga stručna mišljenja (npr. prof. dr. Josip Jurčević), po kojima je taj pozdrav mnogo stariji od ustaškog pokreta. Zašto bih ja, inženjer po struci, rođen 1961. godine, morao vjerovati Vama i drugu Klasiću, a ne Jurčeviću? Jeste li Vi možda osobno čuli takav pozdrav za vrijeme NDH? Jeste li čitali prikaz gđe Eve Kirchmayer Bilić s citatima iz povijesnih pjesama? Tu je i Vama sigurno poznata pravomoćna presuda Prekršajnog suda u Kninu od 22.11.2011, po kojoj je „pozdrav ZDS poznat kroz cijelu hrvatsku povijest još od vremena Šubića i Zrinskog te da time ne predstavlja nikakvo t.zv. ustaško obilježje kako mu se vjerojatno stavlja na teret.“

Zašto se DORH nije žalio na presudu u slučaju “Za dom- spremni”

Vi ste sigurno legalist, zar ne? Ako jeste, zašto ne pitate DORH kako to da se nisu žalili protiv citirane presude? Na koncu, možete osobno prijaviti Marka Perkovića Thompsona zbog njegova „sramotnog nastupa u Kninu“ (po riječima Vaše kolegice Petre Maretić Žonja), pa će te vidjeti sto će Vam reći sud. 

Da, ja sam jedan od autora, organizatora i podpisnika predmetnog pisma, jer sam sit iskrivljivanja povijesti s ciljem tlačenja hrvatskog naroda. Potječem iz jednog sela u Bosni, u kome su skoro svi odrasli muškarci preživjeli Drugi svjetski rat, ali svibanj 1945. tek svaki treći. Moji djedovi, bivši domobrani, koji su mi tu i slične strašne činjenice povjerili, imali su „ludu sreću“ da su se „u pravo vrijeme“ razboljeli od tifusa, tako da im se „osloboditelji bre“ nisu smjeli približiti da izvrše presudu „u ime naroda“. U školi su me pak učili nešto posve drugo, Vi sigurno znate što. Stoga mislim da je krajnje vrijeme da se jugokomunističke laži demontiraju, jedna po jedna.

Bravi Thompson! Bravo Knin! Bravo Hrvatska! 

Ako Vi takve motive ne uočavate niti uvažavate, onda se morate pitati da li je Vaš novinarski instinkt još u redu? Umjesto toga skupa s Vašim kolegama pokušavate nas podpisnike prikazati kao duševne i morale nakaze. Jeste li uopće svjesni što činite?

Iako to ne priliči niti mojim sklonostima niti mojoj dobi, toga 5. kolovoza u Kninu prvi puta u životu nazočio sam jednom rock-koncertu i ostao tamo do ponoći. Sve je proteklo u najboljem redu: zajedništvo kao na hodočašću. Bravo, Thompson! Bravo, Knin! Bravo, Hrvatska! Jedino nam je nedostajala predsjednica. Kad bi to još shvatio hrvatski režimski tisak, koji je dan kasnije pisao kao da je to bio skup ljudoždera na prisilnom dopustu, sram ih bilo!

Zašto peticija? 

Zato je bilo neophodno da se pokrene takva peticija – između ostalog, da 6. kolovoza 2016. opet ne čitamo duhovni smog Vaše kolegice Petre.

Vaša tvrdnja: „U suvremenoj Hrvatskoj nitko zdravorazuman, kojemu je stalo do zdravog domoljublja, taj ustaški pozdrav neće nigdje koristiti, a još manje tražiti njegovu institucionalizaciju. Istina, i ta je peticija dio demokratskog folklora. Ali na sramotu svojih organizatora i potpisnika!“ školski je primjer sramoćenja i mogla bi imati dalekosežne pravne posljedice za Vas i Vašeg izdavača. Ja se sigurno ne ću spuštati na razinu da na sudu dokazujem da li i koliko sam „zdravorazuman“. To najbolje znaju oni s kojima svakodnevno imam posla, svih rasa i boja kože iz oko tridesetak zemalja širom svijeta. Upozoravam Vas na tu činjenicu zbog onih 4000 supodpisnika peticije, koji možda ne dijele moj pomirljiv stav, i istodobno pozivam Vas i Vašeg glavnog urednika da se žurno ispričate zbog te neprimjerene tvrdnje, te na taj način spriječite moguće negativne reakcije. 

Sa štovanjem 

Dr.sc. Josip Stjepandić

>>Odgovor 2- Dr. Stjepandić: “Gospodine Despot, budite moj gost i pridružite se mome društvu na Thompsonovu koncertu 5. kolovoza 2016”

Što vi mislite o ovoj temi?

Oglasi
Komentiraj
Advertisement

Komentari