Connect with us

Reagiranja

Odgovor ministarstva branitelja na prozivanje Ženske mreže

Objavljeno

on

Na stranicama hina.hr u četvrtak, 8. rujna 2016. godine, objavljeno je priopćenje udruge Ženska mreža Hrvatske u 17.53 sati gdje je iznijeto nekoliko neistina. Radi točnog i potpunog informiranja javnosti moramo Vas izvijestiti kako je ministar branitelja Odluku o razrješenju o imenovanju članova Povjerenstva za žrtve seksualnog nasilja donio u okviru svojih ovlasti (dalje: Povjerenstvo), a na temelju Zakona o pravima žrtava seksualnog nasilja za vrijeme oružane agresije na Republiku Hrvatsku u Domovinskom ratu i podzakonskih akata odnosno Pravilnika o ustrojstvu i načinu rada Povjerenstva za žrtve seksualnog nasilja.

Naime, propisi koji su na snazi ministru daju mogućnost razrješenja članova Povjerenstva (u cijelosti i/ili dijelu) ako se ispune određene pretpostavke. Sasvim su zlonamjerne tvrdnje iznijete u priopćenju Ženske mreže Hrvatske kojima se ocjenjuje stručnost dosadašnjih članova Povjerenstva i novoimenovanih. Usporedimo li kompetencije i obrazovanje članova Povjerenstva u kojem se prethodno nalazilo 3 diplomirana psihologa, 4 doktora medicine, 1 magistra znanosti, 3 pravnika, a u novoimenovanom 2 pravnika, 7 doktora medicine specijalista, 1 specijalist kliničke psihologije te 1 diplomirani kriminalist, možemo zaključiti kako je tvrdnja o nekompetentnost čista manipulacija. Ujedno, nastavno na navode o „pojačanim naporima i bezuvjetnoj spremnosti“ Povjerenstvo je od 01.11.2016. do 31.05.2016. obradilo ukupno 106 predmeta od zaprimljenih 177, održalo ukupno 19 sjednica, a za svoj rad primilo ukupno 131.515,95 kn bruto.

Stoga su sasvim zlonamjerne tvrdnje iznijete u priopćenju Ženske mreže Hrvatske kojima se ocjenjuje stručnost dosadašnjih članova Povjerenstva i novoimenovanih. Svi novoimenovani članovi Povjerenstva udovoljavaju svim zakonskim uvjetima i imaju istaknute rezultate u području svog rada. Također, vodilo se računa o osiguranju rodne ravnopravnosti (uz žene žrtve ratnog zločina silovanja počinjene u srpskoj agresiji na Republiku Hrvatsku u velikom su broju bili i muškarci) pa isključujemo eventualne prigovore takve vrste.

KABINET MINISTRA

Što vi mislite o ovoj temi?

Oglasi
Komentiraj
Advertisement

Komentari

Plati kavu uredništvu

EUR