Connect with us

Kolumne

Odisej se vraća kući

Published

on

Nakon godinu dana odbjeglištva, u Hrvatsku se vraća Ivica Todorić, ne zato što hoće, nego zato što mora. Točno u isti sat i dan kad je donošena odluka o izručenju u njegovu domu u Kulmerovim dvorima promoviran je film “Kakva je ovo država,” koji govori o tajkunima, lopovima, moćnicima, prevarantima i tako dalje, ukratko o todorićima. Sličilo je to na ples nad grobom, na skidanje skalpa, na likovanje nad jednom tragičnom sudbinom.

Producent Ivan Maloča i redatelj Vinko Brešan, prema vlastitim riječima, nisu mogli zamisliti bolje mjesto koje simbolizira “apsurdistan”, mjesto za komediju apsurda, mjesto gdje apsurd najviše dolazi do izražaja. Todorić nas je podsjetio na Odiseja, koji je u svojoj kući, kad se vratio nakon dugog lutanja, zatekao masu pijanih prosaca svoje Penelope, koja i nije bila baš vjerna kako se priča. (Inače odakle toliki prosci?) Samo da je koji dan požurio, Todorić bi zatekao sličan prizor gošćenja u vlastitom domu, naravno, drugim povodima i razlozima.

Redatelj i producent bijahu ozarena lica, nesvjesni dubine svoga odvratnog i drskog cinizma. Njih se donekle može ipak razumjeti. Posvećeni uspjehu i novcu, njih zanima samo to, ma kakvi ljudi i njihovi osjećaji. Promocija je očekivano izazvala veliku pozornost i bijaše to marketinški pun pogodak.

Ali kako razumjeti Ivu Balent, kćerku Ivice Todorića, koji joj je omogućio i te dvore i najskupocjenije haljine i novce, pa je, eto, za šaku dolara iznajmila prostorije ljudima koji su se tako okrutno narugali njezinu ocu.

I dok se jedni naslađuju, drugi ga odbacuju. Čak ga je i vlastita supruga dok su šetali “šoto braco” londonskom ulicom odgurnula uz riječi: “Makni ruke od mene.” Ne zna se jesu li se u tom trenutku nešto porječkali, ali svakako u ovom odgurivanju ima puno simbolike. Skidao im je zvijezde s neba, sada je suvišan teret.

Odriču ga se i političari kojima je pružao razne usluge, od zapošljavanja do financiranja. Nitko se ne drži onih Gospodinovih “neka prvi baci kamen tko je bez grijeha”. Sada svi bacaju kamenje, iako je bez grijeha malo tko. Nakon što je Gazda otputovao, čerupanje posrnulog diva se nastavilo. Samo savjetnici i odvjetnici, a ni političari nisu vesla sisali, ugrabili su pola milijarde kuna.

Tzv. mali čovjek je sretan kao i uvijek kad padne netko moćan i bogat i nitko se pri tome ne opterećuje istinama i činjenicama. Ni bahati Zoran Šprajc nije odolio svom jeftinom cinizmu kazavši kako će Todorić sada sigurno preuzeti zatvorsku kantinu.

Todorić je stvorio respektabilan, dobro koncipiran koncern, proširio se i izvan granica države, ali je pri tome postao žrtvom vlastite megalomanije, kreditnih lešinara i geopolitičkih igara. No, on je ipak privatni vlasnik kompanije, čime se razlikuje od one nekolicine optuženih i osuđenih državnih dužnosnika. Je li pri tome kršio zakone, to će tek, valjda, ustanoviti sud.

Josip Jović/SlobodnaDlamacija.hr

Tko u novom Brešanovom filmu glumi Ivicu Račana?

Što vi mislite o ovoj temi?

Oglasi
Komentiraj
Advertisement

Komentari