Connect with us

Vijesti

Odlazak heroja koji je Rijeku obranio u Lici

Objavljeno

-

Sintagma “Rijeka se brani u Lici” se uvelike ima zahvaliti upravo Sergiju Rabaru i njegovoj vojnoj taktici.

General Sergio Rabar, prvi zapovjednik 111. brigade HV i jedan od najistaknutijih časnika Domovinskog rata sahranjen je uz visoke vojne počasti na Gradskom groblju u svom rodnom Rovinju.

Gordan Juračić, pukovnik, zamjenik zapovjednika 111. brigade, Rabarov istinski prijatelj, održao je pozdravni govor u kojem je istaknuo ratni put ponosnog generala.

Pronicljivog časnika koji je znajući silinu dolazeće agresije već u praskozorje rata imao ustrojenu 111. brigadu.

Također, sintagma “Rijeka se brani u Lici” se uvelike ima zahvaliti upravo Sergiju Rabaru i njegovoj vojnoj taktici.

Sahranu je biranom riječima vodio mons. Vilim Grbac, rovinjski župnik dok je istinska rijeka emocija potekla dok se s pokojnom generalom opraštala svećenika legenda mons. Pero Zeba.

Njih su se dvojica upoznali prije više od 40 godina došavši na službovanja u Klanu u kojoj su stvoriti čudesnu domoljubnu simbiozu oficira JNA i katoličkih svećenika.

Sahrani je uz suprugu Đurđu te djecu Nadiju i Damira s obiteljima, rodbinu i prijatelje nazočio i velik broj branitelja, posebno iz legendarne riječke A bojne 111. brigade, dragovoljaca i veteranskih udruga kao i većina časnika Kluba zapovjednika predviđenog Vladom Milkovićem.

Okupljene je ganuo i zbor HKD Franjo Glavinić iz Rovinja izvevši set skladbi koje je pokojni general Rabar posebno volio.

Odati posljednju počast Sergiju Rabaru došao je i gradonačelnik Rovinja Marko Paliaga, na žalost ne i, iako je bila riječ o istinskom heroju i jedinom generalu HV iz Istre, župan Boris Miletić.

Igra sudbine na rovinjskm groblju ogleda se u činjenici da se posljednja počivališta Sergija Rabara i književnika Mirka Kovača nalaze sasvim blizu jedan drugoga.

Kovač je naime pod pritiskom velikosrpske torture početkom ’90. pobjegao u Hrvatsku.

Svoj je dom pronašao u Rovinju gdje živio i stvarao do rujna 2013. kad je preminuo. Slična je sudbina bila i generala Rabara koji je u isto vrijeme, iz vrlo sličnih razloga napustio JNA.

A od danas do vječnosti, skoro jedan do drugog u velebnom miru rovinjskog groblja.

Izvor: novilist.hr/Foto: Mateo Levak

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari