Connect with us

Odlaze Rajko Ostojić i Željko Jovanović

Objavljeno

-

Predsjednik Vlade Zoran Milanović želi smijeniti ministra zdravlja Rajka Ostojića! Kako neslužbeno doznajemo, novi ministar zdravlja mogao bi biti Siniša Varga, ravnatelj Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje, inače veliki Ostojićev oponent.

ECMO prelio čašu

Čini se da se Rajko Ostojić pomirio sa svojom smjenom još u noći od subote na nedjelju nakon što se na sjednici Glavnog odbora SDP-a žestoko “potukao” (i izgubio) sa šefom stranke i premijerom Zoranom Milanovićem. – Premijer ima obvezu da imenuje i razrješuje ministre, tako je u svim uređenim demokratskim državama, a tako je i u Hrvatskoj – odgovorio je na pitanje o smjeni novinarima ministar zdravlja Rajko Ostojić danas u Virovitici, gdje je otvorio obnovljeni odjel dermatologije i venerologije u Općoj bolnici.

Zadnja kap koja je premijeru Zoranu Milanoviću prelila čašu (barem tako tvrde Ostojićevi oponenti), osim, naravno, unutarstranačkih problema, bila je odluka Rajka Ostojića da za tridesetak milijuna kuna kupi 35 ECMO uređaja (umjetna pluća), zbog čega ga je Udruga bolničkih liječnika “cinkala” premijeru tvrdeći da je ministar Ostojić kupio previše skupih uređaja. – Svi se stručnjaci slažu da su ECMO uređaji potrebni hrvatskom zdravstvu. To je naša neophodnost. Samo je u Splitu u posljednjih nekoliko mjeseci spašeno desetak ljudskih života – rekao je danas Rajko Ostojić.

Osim Rajka Ostojića, iz Vlade najvjerojatnije odlazi i ministar znanosti, obrazovanja i sporta Željko Jovanović. Prema informacijama kojima raspolaže Večernji list najvjerojatniji Jovanovićev nasljednik je Vedran Mornar, profesor na FER-u. Kako doznajemo Jovanović je svoje najbliže suradnike obavijestio da odlazi s ministarskog mjesta. Ministarstvo obrazovanja bi navodno trebao napustiti i Jovanovićev zamjenik Saša Zelenika, također Riječanin koji će se vratiti na svoje staro radno mjesto u Centar za mikroznanost i nanotehnologije u Rijeci.

Prema pričama u akademskim krugovima Zelenikino mjesto ponudit će se aktualnoj prorektorici zagrebačkog Sveučilišta Blaženki Divjak. Upražnjeno će najvjerojatnije ostati i mjesto pomoćnika za sport Petra Skansija. O tome tko će ga naslijediti odlučit će novoizabrani ministar.

Prema svemu sudeći, premijer Zoran Milanović odlučio se u sklopu rekonstrukcije Vlade degradirati i Branka Grčića. Na takav zaključak upućuje i današnja Grčićeva izjava. Čini se da on više neće biti potpredsjednik Vlade za gospodarstvo, ostat će (samo) ministar regionalnog razvoja i fondova Europske unije.

Grčić je rekao da svoj eventualni odlazak s mjesta potpredsjednika Vlade ne bi doživio kao kaznu ili neuspjeh, nego kao rasterećenje u jednom dijelu svog posla. A na pitanje hoće li ostati u Vladi barem kao ministar, Grčić je rekao kako je rad u Vladi ionako započeo kao ministar, a da su nove obveze (potpredsjedničko mjesto) došle kada je s mjesta prvog potpredsjednika Vlade morao otići Radimir Čačić.

VL

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari